Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. decembra 2020

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 1. 12. 2020 opravljenih 7.178 testiranj in potrjenih 2.429 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 33,84 odstoten, kar je več kot dan prej (22,02). V bolnišnicah zdravijo 1.285 oseb, od tega je 197 bolnikov na intenzivni negi, 94 oseb je bilo odpuščenih. Za posledicami COVID-19 je umrlo 57 oseb, od marca skupaj že 1.547.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 2. 12. 2020 vključenih 1.576 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 413 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi, spremljajo razmere v regijah oziroma občinah ter skrbijo za redno dnevno komunikacijo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. 

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Občine sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin, občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti ter spremljajo razmere v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Za socialno ogrožene učence in dijake zagotavljajo delitev in dostavo brezplačnih kosil ter varstvo za otroke staršev, ki opravljajo nujne poklice. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanje določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor, zlasti nad izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Visoko plimovanje morja

Izpostava Koper

Ob 8.34 je bila v Piranu zaradi močnega vetra in povišanega plimovanja morja, sprožena sirena javnega alarmiranja z znakom "Opozorilo na nevarnost". Morje, ki je na kopnem doseglo višino 30 centimetrov, je na Punti začelo odnašati hladilnike s pijačo, plastične zaboje pijače, kante za smeti in reklamne panoje. Poveljnik CZ Občine Piran je o tem obvestil JP Okolje Piran.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 8.52 se je v podjetju na Cesti v Trnovlje, občina Celje, poškodoval delavec, ki so ga oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči (NMP).

Izpostava Kranj

Ob 14.58 si je v naselju Spodnja Lipnica, občina Radovljica, delavec z delovnim strojem poškodoval roko. Reševalci NMP Radovljica so ga oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.44 se je na Jurčkovi cesti v Ljubljani v trgovskem podjetju delavka na delikatesi porezala po roki. Reševalci NMP Ljubljana so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 11.23 sta v križišču Partizanske ceste in cesti Pod griči, občina Žiri, trčili kombinirano in osebno vozilo. V nesreči so se poškodovale tri osebe. Dve osebi so svojci prepeljali v Zdravstveni dom ZD Žiri, kjer so ju oskrbeli, eno osebo so nato reševalci NMP Škofja Loka prepeljali v UKC Ljubljana. Ena oseba je bila lažje poškodovana in ni potrebovala zdravniške pomoči. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD). Dobračeva so prometno in požarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in na vozišču sanirali razlite motorne tekočine.

Ob 12.55 je na gorenjski avtocesti, med priključkoma Radovljica in Lesce, občina Radovljica, tovorno vozilo zdrsnilo in v celoti zaprlo avtocesto, vanj pa se je zaletelo še osebno vozilo. V nesreči ni bilo poškodovanih. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in GARS Jesenice so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulatorja na obeh vozilih. Vlečni službi sta vozili odstranili iz vozišča. Gorenjska avtocesta je bila med priključkom Radovljica in Lesce v smeri Karavank v času intervencije popolnoma zaprta.

Ob 13.10 se je na Godešiču, občina Škofja Loka, prevrnil traktor. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj nesreče in opravili pregled, za dvig traktorja pa bo poskrbel lastnik.

Ob 14.07 je v Nemiljah, občina Kranj, osebno vozilo zapeljalo s ceste na travnik in obstalo v snegu. Pred prihodom gasilcev GARS Kranj je voznica s pomočjo domačinov uspela vozilo spraviti nazaj na cesto.

Ob 15.07 je na Razgledni poti na Jesenicah kombinirano vozilo zdrsnilo preko roba ceste in nasedlo na podpornem zidu. Gasilci GARS Jesenice so vozilo s tehničnim posegom izvlekli nazaj na cesto. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.23 je na lokalni cesti med Spodnjo in Zgornjo Jablanico, občina Šmartno pri Litiji, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v potok in se prevrnilo na bok. Voznik je nepoškodovan sam prišel iz vozila. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in vozilo izvlekli iz potoka.

Izpostava Maribor

Ob 13.18 so v Studenicah, občina Poljčane, posredovali gasilci PGD Slovenska Bistrica, kjer je osebno vozilo zapeljalo iz ceste. Pri tem se je poškodovala ena oseba.

Ob 13.52 na Selniški cesti pred Ruškim mostom, občina Selnica ob Dravi, gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB ) Maribor posredovali , kjer je prišlo do trčenja dveh tovornih vozil. Eno vozilo je zdrsnilo iz ceste. Ena oseba je bila poškodovana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.28 je pri naselju Razkrižje prikolica vlačilca zdrsnila s cestišča. Posredovali so gasilci PGD Ljutomer, ki so kamion izvlekli nazaj na cestišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.48 je v naselju Doblička gora, občina Črnomelj, vozilo zapeljalo iz cestišča in obstalo na cesti. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj, odklopili akumulator, nudili pomoč ponesrečencu ter pri prenosu reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Črnomelj, ki so ga oskrbeli na kraju in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 9.29 je v naselju Trške Njive, občina Žužemberk, vozilo zapeljalo iz ceste in obstalo pod cesto. Gasilci PGD Žužemberk so s tehničnim posegom vozilo postavili na cesto. Poškodovanih v nesreči ni bilo. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 9.48 je na cesti v Šmihelu, občina Novo mesto, vozilo obstalo na tirih. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so s tehničnim posegom postavili vozilo na cesto. Poškodovanih v nesreči ni bilo. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 9.48 se je v naselju Planina, občina Postojna, prevrnila voznica z osebnim vozilom. Posredovali so gasilci PGD Postojna, kateri so zavarovali kraj dogodka, avto postavili na kolesa in ga umaknili iz cestišča, odklopili akumulator ter sanirali razlite tekočine. Voznica je bila nepoškodovana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.19 sta na cesti Mislinja–Velenje, občina Mislinja, trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, cestišče posuli z vpojnimi sredstvi, s cestišča umaknili osebno vozilo, ki je oviralo promet ter pomagali reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem pri oskrbi ponesrečenke. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so poškodovano osebo z reševalnim vozilom prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 16.00 so se v Zalogu pri Cerkljah, občina Cerklje na Gorenjskem, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Ogenj je ugasnil še pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Cerklje na Gorenjskem, Zgornji Brnik in Zalog pri Cerkljah so s termo kamero opravili pregled dimnika.

Ob 19.25 je v proizvodnem podjetju na Savski cesti v Kranju zagorel stroj. Požar se je po odsesovalnem sistemu za oljno emulzijo pričel širiti proti zbirni komori, nameščeni pod stropom hale. Z gašenjem so pričeli že zaposleni. Gasilci GARS Kranj, PGD Bitnje in Stražišče so požar pogasili, prezračili celotno halo, opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov in prostore pregledali s termovizijsko kamero. Opravili so evakuacijo večjega števila zaposlenih. Eden od zaposlenih se je nadihal dima, zato so ga oskrbeli s kisikom in predali reševalcem NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.47 je na Medvedovi cesti v Ljubljani, gorelo v zapuščenem objektu bivšega Kina Mojca. Gasilci GB Ljubljana in PGD Spodnja Šiška so na kraju ugotovili, da sta si v objektu zakurila prezebla brezdomca. Kurišče so pogasili, objekt prezračili in ga preventivno pregledali.

Ob 21.08 so na Bregu pri Ribnici v občini Ribnica zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Ribnica in Dolenji Lazi, ki so pregledali in ohladili dimniško tuljavo.

Izpostava Maribor

Ob 2.06 je na Mariborski cesti v naselju Radizel, občina Hoče–Slivnica, zagorelo v garaži stanovanjske hiše, ogenj pa je razen različne opreme v garaži zajel tudi garažna vrata. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Hoče, Bogova in Hotinja vas so požar pravočasno lokalizirali in pogasili.

Ob 22.03 je v Novem naselju v Bistrici ob Dravi zagorela plastika zračnika v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Bistrica ob Dravi so požar pogasili, opravili pregledali s termovizijsko kamero in prezračili objekt. Pomoč gasilcev PGD Ruše in Smolnik je bila preklicana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.37 so zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše v Lastomercih, občina Gornja Radgona. Gasilci PGD Spodnja Ščavnica, Zbigovci in Gornja Radgona so počakali, da so saje dogorele, očistili peč, s termovizijsko kamero pregledali objekt in okolico ter z avtolestvijo pregledali streho. Na kraju je bil tudi dežurni dimnikar.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.22 so v Zadlogu, občina Idrija, gasilci PGD Črni vrh pogasili dimniški požar.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.49 je v Petrovi vasi, občina Črnomelj, zagorel leseni objekt velikosti 5 x 10 metrov. Gasilci PGD Črnomelj, Petrova vas in Talčji Vrh so pogasili požar, požarišče premetali in odstranili ožgane dele. Objekt je uničen. Obveščene so bile pristojne službe, ki bodo ugotovile vzrok požara in višino škode.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.25 je v Ulici OF v Trzinu gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Trzin.

Izpostava Maribor

Ob 14.38 so v Trpinovi ulici v Rušah gasilci PGD Smolnik, pogasili zabojnik za komunalne odpadke.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.51 je v Gregorčičevi ulici v Idriji zagorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar sta pogasila gasilca PGD Idrija.

Ob 14.15 so v Rožni dolini, občina Nova Gorica, gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica pogasili požar v zabojniku za smeti.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 15.19 je na Bregu v Celju občanka na obrežju reke Savinje našla neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovali so pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Zahodnoštajerske in Gorenjsko - Ljubljanske regije, ki so nevarno najdbo odstranili in uničili na primerni lokaciji.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.49 so na Trubarjevo nabrežju v Laškem, gasilci PGD Laško, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop reševalcem do obolele osebe.

Ob 13.12 so v Lepi ulici v Šempetru v Savinjski dolini, občina Žalec, gasilci PGD Šempeter s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem dostop do obolele osebe.

Ob 13.26 so na Goriški ulici v Celju, gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.00 je v Levčevi ulici v Mengšu iz poškodovanega radiatorja v stanovanju v večstanovanjski stavbi iztekala voda in zatekala v stanovanje v nižjem nadstropju. Gasilci PGD Mengeš so zaprli ventil na radiatorju, ustavili iztekanje vode in izteklo vodo posesali.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.40 so v Gradišču, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD Nova Gorica nujno dostavili jeklenko kisika.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.35 so v naselju Preloka, občina Črnomelj, gasilci PGD Preloka ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanjsko hišo. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Črnomelj so na kraju ugotovili da je oseba preminula. Gasilci so še pomagali pogrebni službi pri prenosu pokojnika.

Izpostava Postojna

Ob 8.14 so na Cankarjevi ulici v Postojni, s pomočjo avto lestve odstranili visečo obrobo iz strehe poslovnega objekta.

Izpostava Ptuj

Ob 11.07 so v Skorišnjaku, občina Videm, gasilci PGD Leskovec s tehničnim posegom odprli vrata na stanovanjski hiši ter do prihoda NMP oskrbeli obnemoglo osebo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.52 so v Lešju, občina Prevalje, gasilci PGD Prevalje in KGZ Ravne na Koroškem s pomočjo avto lestve, s folijo začasno prekrili 50 kvadratnih metrov poškodovanega ostrešja v včerajšnjem požaru.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.08 so gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala v stolpnici na Trgu revolucije v Trbovljah.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/