Skoči do osrednje vsebine

Priprave notranjih ministrov tria predsedstev Sveta EU na decembrsko zasedanje

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes prek videokonferenčne povezave udeležil sestanka z notranjima ministroma v triu predsedstev Sveta EU, in sicer nemškim ministrom Horstom Seehoferjem in portugalskim ministrom Eduardom Cabritom.
Videokonferenca notranjih ministrov tria predsedstev
1 / 2

Ministri so pred decembrskim zasedanjem ministrov za notranje zadeve 14. decembra izmenjali mnenja glede nadaljnje obravnave pakta o migracijah in azilu. Minister Hojs je izrazil pomisleke glede obvezne solidarnosti in izrazil konstruktivno držo Slovenije, ki bo iskala rešitve. Portugalski minister Cabrito je predstavil predvideno časovnico obravnave dosjejev v okviru pakta med njihovim predsedovanjem.

Sledijo dvostranska srečanja nemškega predsedstva z državami članicami, predvsem pogovori o razumevanju koncepta solidarnosti kot enega izmed stebrov migracijske politike, pri teh pa bo sodelovala tudi Slovenija kot ena izmed članic tria. 

Ministri so se strinjali z napredkom pri pogajanjih o ključnih elementih pakta v okviru Sveta EU, s poročilom o napredku pa se bodo seznanili notranji ministri EU na decembrskem zasedanju.