Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na zasedanju Severnoatlantskega sveta s partnericami Zveze Nato

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil nadaljevanja rednega dvodnevnega zasedanja zunanjih ministrov Severnoatlantskega zavezništva, ki se je začelo včeraj. Tokrat je bil glavni poudarek na izmenjavi mnenj z visokim predstavnikom Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josepom Borrellom ter zunanjimi ministri Finske, Švedske, Republike Koreje, Japonske, Avstralije in Nove Zelandije predvsem o vplivu, ki ga ima na globalno skupnost vzpon Kitajske.
med avdio-video zasedanjem zunanjih ministrov Nata

Minister dr. Anže Logar | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Ministri so sprejeli odločitev, da tudi v prihodnje nadaljujejo z izmenjavo mnenj o Kitajski, skupaj s partnerji. Sodelovanje s podobno mislečimi državami in organizacijami, še posebej z Evropsko unijo, je pomembno tudi zaradi soočanja z nekaterimi izzivi, kot so na primer dezinformacije. V tem smislu je ključna skupna krepitev odpornosti. Stiki Zveze Nato s kitajsko stranjo se bodo še naprej nadaljevali predvsem na ravni Mednarodnega sekretariata Zavezništva.

Danes je prav tako prišlo do ločenega pogovora zunanjih ministrov Zveze Nato z zunanjima ministroma Ukrajine in Gruzije, predvsem glede položaja v črnomorski regiji. Slovenija podpira suverenost in ozemeljsko celovitost obeh držav v okviru mednarodno priznanih meja kot tudi njuno evroatlantsko perspektivo.