Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministrice mag. Lilijane Kozlovič s komisarjem Didierjem Reyndersom

Pred jutrišnjo ministrsko videokonferenco se je ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič preko videokonference sestala z evropskim komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom.

Glavne teme pogovora so bili načrti za predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta, izzivi pri vzpostavitvi delovanja evropskega javnega tožilstva ter digitalizacija pravosodja in pravosodno sodelovanje.

V času slovenskega predsedovanja bo Slovenija na področju pravosodja nadaljevala z delom nemških in portugalskih kolegov, s katerimi v triu odlično sodelujemo, kljub vsem oviram oz. izzivom pandemije. Ministrica je v pogovoru napovedala, da si bomo v okviru slovenskega predsedovanja na področju pravosodja prizadevali za prednostno obravnavo boja proti sovražnemu govoru in zločinom iz sovraštva, ter urejanju področja umetne inteligence – razvoj in uporaba v skladu z demokratičnimi normami in temeljnimi svoboščinami, kot tudi uporaba v sodstvu.

Ministrica je povedala da si Slovenija želi nadaljevati delo nemških in portugalskih kolegov na področju pristopa EU k Evropski konvenciji o človekovih pravicah. V kolikor bo znana in predvsem jasna usmeritev Sodišča EU, pa bomo aktivno pristopili tudi k pogajanjem za pristop EU k Istanbulski konvenciji. Ob tem je poudarila, da je močna podpornica tega mehanizma, in da bo storila vse, kar je potrebno za nadaljnje korake v tej smeri.

Dotaknila sta se tudi poročila o vladavini prava. V Sloveniji poročilo jemljemo kot motivacijo za izboljšave našega pravosodnega sistema. Poročilo je za Slovenijo relativno ugodno in potrjuje, da stopamo po pravi poti glede delovanja neodvisnega sodstva ter dostopnega in učinkovitega pravosodnega sistema, izpostavljene pomanjkljivosti pa proaktivno naslavljamo tudi v okviru odkritih razprav med ključnimi deležniki. Pri tem si želimo dobre in argumentirane razprave, predvsem z vidika pomena ohranjanja neodvisne in strokovne sodne veje oblasti.

Ministrica se je Komisiji zahvalila za uspešno vodenje pogajanj na področju e-dokazov ter pozdravila dosežen napredek, na podlagi katerega bodo portugalski kolegi po dveh letih zastoja končno lahko pričeli s trialogi in poskušali doseči dogovor s Parlamentom glede paketa notranjih pravil EU. Ministrica je posebej pozdravila tudi napovedani predlog uredbe za e-CODEX, ki predstavlja podlago za varno čezmejno komunikacijo pri vročanju in pridobivanju dokazov na področju pravosodnega sodelovanja v civilnih in gospodarskih zadevah.

Ministrica pred zastavami, čaka na videokonferenčno srečanje.
1 / 2