Skoči do osrednje vsebine

Preteklost na dosegu klika! Arhivska kulturna dediščina prilagojena za slepe in slabovidne kot primer dobre prakse na temo dostopnosti in inkluzivnosti

Predstavitev dobre prakse slovenskih arhivov glede dostopnosti arhivske kulturne dediščine in inkluzivnosti na spletnem strokovnem izpopolnjevanju z delavnico v organizaciji Službe za premično dediščino in muzeje pri Narodnem muzeju Slovenije.

Arhivska kulturna dediščina prilagojena za slepe in slabovidne kot primer dobre prakse na temo dostopnosti in inkluzivnosti

Služba za premično dediščino in muzeje pri Narodnem muzeju Slovenije je 23. in 30. novembra 2020 pripravila spletno strokovno izpopolnjevanje z delavnico na temo dostopnosti in inkluzivnosti v slovenskih muzejih in galerijah.

Ker trenutne razmere žal niso omogočile srečanje v živo, je dogodek potekal v obliki spletnih predstavitev in delavnice. Prvi del dogodka vključuje predstavitve predavateljev, ki so bile posnete vnaprej in so na ogled na spletni strani in You Tube strani organizatorja. Drugi del dogodka je potekal interaktivno v obliki spletnih delavnic z uporabo aplikacije Zoom. Zaradi dela po skupinah je bila udeležba omejena.

Na delavnici je Antun Smerdel iz Arhivu Republike Slovenije, ki je zaposlen v okviru projekta vzpostavitve slovenskega javnega elektronskega arhiva (e-ARH.si: ESS 2016-2020), predstavil rezultate večletnih prizadevanj slovenskih arhivov na področju dostopnosti in inkluzivnosti ranljivih skupin. V okviru projekta e-ARH.si, ki ga sofinancira Evropski socialni sklad, si slovenski javnih arhivi prizadevamo, da bi bila arhivska kulturna dediščina našim uporabnikom dostopna kadarkoli in kjer koli, ne glede na uporabnikovo morebitno oviranost. Zato odpravljamo arhitektonske ovire naših objektov, kot tudi prilagajamo najrazličnejše tipe arhivskega gradiva, ki ga hranimo v naših zakladnicah spomina. Naša preteklost je tako na dosegu klika!

Dostopnost arhivske kulturne dediščine ranljivim skupinam