Skoči do osrednje vsebine

Ob svetovnem dnevu AIDSA - globalna solidarnost, skupna odgovornost

Pripnimo si rdečo pentljo! Letošnji svetovni dan AIDS-a obeležujemo v času novega koronavirusa, kar pomeni poseben izziv za obvladovanje okužbe s HIV in številnih drugih hudih bolezni. Kampanja s sloganom »Globalna solidarnost, skupna odgovornost« izpostavlja pomen skupnih prizadevanj za dostopnost zdravstvenih storitev za vse osebe, ki živijo s HIV.

Kampanja posebej izpostavlja prizadevanja zdravstvenih delavcev po vsem svetu, ki kljub vsem obremenitvam zaradi epidemije novega koronavirusa nesebično skrbijo za odkrivanje in zdravljenje okužbe s HIV.  V znak spoštovanja njihovega dela in solidarnosti z osebami, ki so umrle ali pa živijo s HIV, nas vabi, da si pripnemo rdečo pentljo.

Po kriterijih Svetovne zdravstvene organizacije sodi Slovenija med države z zelo nizkim deležem oseb, ki živijo s HIV. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v zadnjih štirih letih zelo upadlo skupno število novih odkritih okužb s HIV. Upadlo je tudi število novih okužb in število poznih diagnoz med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Najpogostejši način prenosa okužbe s HIV je nezaščiten spolni odnos, največje breme okužbe pa nosijo moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. Med slednjimi je nizko število novih in poznih diagnoz okužbe s HIV posledica uspehov kombinirane preventive, predvsem dobre dostopnosti testiranja ter takojšnjega zdravljenja po odkriti okužbi.

Konec leta 2019 je v Sloveniji po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje živelo nekaj manj kot 1.000 oseb s HIV, od katerih jih približno ena petina ni vedela za okužbo. Velika večina oseb s prepoznano okužbo s HIV prejema protiretrovirusna zdravila in ima nezaznavno virusno breme, zato ne more okužiti drugih.

Za Slovenijo je najpomembnejše, da preprečujemo okužbe s HIV z učinkovitimi ukrepi kombinirane preventive med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, z zagotavljanjem dobre dostopnosti do testiranja, s promocijo pogostega testiranja in takojšnjim zdravljenjem okuženih in obveščanjem partnerjev o izpostavljenosti. Predvsem pa je pomembno spodbujanje odgovornega in varnega spolnega vedenja, vključno s pravilno in dosledno uporabo kondoma med vsem prebivalstvom in še posebej med mladimi ter med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.