Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na zasedanju Severnoatlantskega zavezništva o procesu Nato 2030

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil prvega dne rednega zasedanja zunanjih ministrov Severnoatlantskega zavezništva, ki je potekalo preko avdio-video povezave. Glavni poudarek je bil na procesu refleksije za krepitev politične dimenzije Zavezništva in poročilu skupine izvedencev o Natu 2030.
med zasedanjem NATO zunanjih ministrov

Minister dr. Anže Logar | Avtor: during a NATO meeting of foreign ministers

Minister dr. Logar je v zvezi s tem poudaril, da zveza Nato ni le še ena organizacija, temveč Zavezništvo zaveznic. To pomeni, da načelo konsenza in transatlantska vez predstavljata njegov temelj. Krepitev politične dimenzije mora tudi upoštevati, da gre pri zvezi Nato za Zavezništvo demokracij. V zvezi s tem je izrazil prepričanje, da proaktivna medsebojna posvetovanja predstavljajo najboljše zagotovilo za medzavezniško solidarnost in enotnost.

Minister se je zavzel za pripravo novega Strateškega koncepta zveze Nato, ki bo omogočil konsolidacijo pogledov na nove grožnje, s katerimi se sooča Zavezništvo, s tem pa tudi omogočil informirano in hitro sprejemanje odločitev v prihodnje. Tudi sicer je treba prepoznati spremembe v strateškem okolju. Te se med drugim nanašajo na Rusijo, Kitajsko, nove tehnologije, boj proti terorizmu, nadzor nad oborožitvijo in krepitev sodelovanja s partnerji, posebej z Evropsko unijo.

Poročilo o Natu 2030 je pripravila skupina desetih eminentnih oseb iz zavezniških držav na podlagi mandata, ki so jim ga podelili zunanji ministri zveze Nato na svojem zasedanju aprila letos. S tem se zaključuje prva faza procesa Nato 2030, ki ga bo generalni sekretar zveze Nato nadaljeval skozi pogovore z zaveznicami, civilno družbo, mladimi voditelji, člani parlamentov in zasebnim sektorjem. Na podlagi tega bodo pripravljena priporočila za šefe držav in vlad zavezniških držav, ko se bodo srečali naslednje leto na Vrhu zveze Nato.

V okviru današnjega zasedanja je potekala tudi razprava o odnosih z Rusijo. Zaveznice so se strinjale, da morajo nadaljevati s krepitvijo koordinacije in prizadevanj na tem področju, tudi zaradi odziva na ruske raketne grožnje. Ministri so prav tako potrdili priporočila o poti naprej glede Zahodnega Balkana, ki ostaja regija strateškega pomena za Zavezništvo. Obravnavan je bil tudi položaj v Afganistanu, pri čemer je bila znova poudarjena podpora usposabljanju, svetovanju in pomoči afganistanskim nacionalnim obrambnim in varnostnim silam, dokler bo to potrebno.