Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. novembra 2020

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. POVZETEK POROČILA

V Sloveniji je bilo 29. 11. 2020 opravljenih 1.875 testiranj in potrjenih 425 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 22,66 odstoten, kar je manj kot dan prej (30,35). V bolnišnicah zdravijo 1.298 oseb, od tega je 205 bolnikov na intenzivni negi, 36 oseb je bilo odpuščenih. Za posledicami COVID-19 je umrlo 51 oseb, od marca skupaj že 1.435.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 30. 11. 2020 vključenih 1.351 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 306 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2. POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH / KLJUČNI POUDARKI

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi, spremljajo razmere v regijah oziroma občinah ter skrbijo za redno dnevno komunikacijo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. 

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Občine sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin, občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti ter spremljajo razmere v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Za socialno ogrožene učence in dijake zagotavljajo delitev in dostavo brezplačnih kosil ter varstvo za otroke staršev, ki opravljajo nujne poklice. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanje določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor, zlasti nad izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 11.10 so v naselju Notranje Gorice v občini Brezovica gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Notranje Gorice - Plešivica odprli kopalniška vrata stanovanjske hiše in pričeli s postopki oživljanja osebe do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP). Kljub hitri pomoči gasilcev in reševalcev je oseba umrla.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.13 je v Gotovljah v občini Žalec osebno vozilo zapeljalo s ceste v potok Ložnica. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Žalec, v potok namestili lovilno črevo zaradi iztekanja tekočin, vozilo potegnili iz potoka in odklopili akumulator.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.51 je v naselju Levec, občina Žalec, zagorelo v letni kuhinji. Gasilci PGD Levec, Drešinja vas in Dobriša vas-Petrovče so ogenj pogasili, pregledali okolico ter očistili prostor.

Ob 13.39 so se v Kristan Vrhu v občini Šmarje pri Jelšah vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Kristan Vrh, ki so dimnik ohladili z gasilniki, ga očistili in prezračili prostore.

Izpostava Koper

Ob 19.00 se je v stanovanju v Gregorčičevi ulici v Izoli zaradi napake na elektroinštalaciji kadilo iz vtičnice. Posredovali so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Izola. Odklopili so vtičnico. Požara ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 11.34 so se na Blejski cesti v Tržiču gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tržič so počakali, da so v dimniku saje pogorele, očistili dimno tuljavo ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda pooblaščene osebe.

Ob 19.46 so naselju Smokuč v občini Žirovnica gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Smokuč so počakali, da so saje dogorele, očistili tuljavo in odsvetovali kurjenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 00.43 se je na Tacenski cesti v Ljubljani žgala pozabljena hrana na štedilniku v pritličnem stanovanju. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Vižmarje - Brod, ki so iz stanovanja rešili stanovalca, odmaknili gorečo hrano ter prezračili stanovanje in hodnik. Reševalci RP Ljubljana so stanovalca odpeljali na pregled v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 10.52 je v naselju Zagradec pri Grosupljem, občina Grosuplje, gorela lesena lopa v izmeri 20 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Zagradec pri Grosupljem, Gatina, Malo Mlačevo, Veliko Mlačevo, Grosuplje in Šmarje-Sap so požar pogasili in območje pregledali s termovizijsko kamero. Lopa je v celoti pogorela. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Zagradec.

Ob 11.05 so na Pokopališki poti v Litiji gorele saje v dimniku stanovanjske hiše, požar pa se je razširil na ostrešje. Gasilci PGD Litija so razkrili streho hiše, požar na tramovih na površini okoli 50 kvadratnih metrov pogasili in ves objekt temeljito pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 18.23 so v naselju Spodnje Dobrenje, občina Spodnja Pesnica, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci iz PGD Pesnica ter Pernica so požar pogasili.

Ob 18.27 so v naselju Šomat, občina Šentilj, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Paloma so dimnik varovali do izgoretja saj.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.05 je v Ledavskem naselju, občina Murska Sobota, lastnik stanovanjske hiše pogasil manjši požar na električni napeljavi. Gasilci PGD Murska Sobota so prezračili in s termovizijsko kamero pregledali objekt.

Izpostava Novo mesto 

Ob 13.23 je v naselju Stranska vas, občina Novo mesto, gorela posušena mrva v lopi velikosti okoli tri kvadratne metre. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Stranska vas so ogenj pogasili in mrvo premetali.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 8.52 je na bencinskem servisu v Slovenski Bistrici zagorelo v predelu motorja osebnega vozila. Požar so pogasili gasilci PGD Slovenska Bistrica.

Izpostava Postojna

Ob 5.03 je na cesti med Postojno in Planino, občina Postojna, zagorelo v motornem prostoru tovornega vozila. Gasilci PGD Postojna in Planina so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, pregledali tovornjak ter nudili pomoč policiji in cestnemu podjetju. V požaru je v celoti pogorela kabina tovornjaka.

  

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 12.54 so v Lokah pri Mozirju v občini Mozirje pri delu ob pomožnem objektu naleteli na dve ročni bombi in protipehotni tromblon kalibra 30 milimetrov iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Zahodnoštajerske in Gorenjsko - Ljubljanske regije so nevarne najdbe odstranili in uničili na primerni lokaciji. Policija je nudila pomoč pri varovanju.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.15 je v Pod Škabrijelom v naselju Kromberk, občina Nova Gorica, občan pri izkopu za vinograd naletel topovsko granato, kalibra 149 mm, teže 36 kg, tri topovske granate, kalibra 75 mm, teže 7 kg, dve topovski granati, kalibra 75 mm, model 906, šrapnel, teže 6,5 kg in topovsko granato, kalibra 75 mm, teže, 6,3 kg. Posredovali so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije in nevarne najdbe italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne odstranili in do uničenja ustrezno uskladiščili.

Ob 13.23 je v gozdu Pod Škabrijelom v naselju Kromberk, občina Nova Gorica, občan naletel na topovsko granato torpedina, kalibra 75 mm, teže 7 kg, topovsko granato, kalibra 75 mm, teže 6,5 kg, topovsko granato, kalibra 105 mm, teže 16 kg in vžigalnik tromblona, teže 0,08 kg. Posredovali so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije in nevarne najdbe italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne odstranili in do uničenja ustrezno uskladiščili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 6.10 so gasilci JZ GB Koper na Nazorjevi ulici v Izoli s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in s tem omogočili svojcem dostop do onemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 12.56 so v Goriški ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avtolestve nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu obelele osebe iz stanovanja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.37 so v naselju Brje, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina nudili pomoč reševalcem ZD Ajdovščina pri odpiranju vhodnih vrat hiše, kjer se nahaja obolela oseba.

Izpostava Postojna

Ob 16.15 so gasilci PGD Postojna na Ljubljanski cesta v Postojni nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/