Skoči do osrednje vsebine

EU ministri za izobraževanje, mladino in raziskave: »Izobraževanje in mladi so se odzvali hitro in učinkovito, sedaj je čas za konkreten premik naprej«

Ministri za raziskave, izobraževanje, mladino in šport držav članic EU se od petka, 27. novembra, sestajajo na neformalnih virtualnih srečanjih.

Ministrica prof. dr. Kustec na neformalnem virtualnem srečanju z ministri EU, pristojnimi za mladine.

Ministrica prof. dr. Kustec na neformalnem virtualnem srečanju z ministri EU, pristojnimi za mladine. | Avtor: MIZŠ

»Izobraževalni sektor je ravno v času covid-19 dokazal, da se zna hitro odzvati in odgovoriti na težke izzive. Tako za Slovenijo kot Evropo je to priložnost, da redefiniramo izobraževanje in skupaj izoblikujemo Evropski izobraževalni prostor,« je na današnjem srečanju ministrov EU za izobraževanje poudarila ministrica prof. dr. Simona Kustec in dodala: »Ne samo na področju izobraževanja, ampak v celotni družbi, se kaže jasna potreba po novodobnih znanjih, spretnostih, drugačnem načinu poučevanja, učenja, digitalni transformaciji, istočasno pa drugačnemu upravljanju, ki vključuje sodelovanje vseh ključnih akterjev.« Tako je ministrica prvič pred ministrskimi kolegi predstavila prioritete predsedovanja Slovenije Svetu EU na področju izobraževanja, mladine, znanosti in športa, ki nadgrajujejo evropske glavne vsebinske cilje.

Pred srečanjem ministrov za izobraževanje, so se v dopoldanskem času sestali že ministri, pristojni za mladino. Ministrica je na srečanju izpostavila, da so se mladi v Sloveniji zelo dobro odzvali na izredne razmere, prav tako prostovoljne mladinske organizacije, a dodala: »Tudi med mladimi zaznavamo veliko stisk zaradi številnih težkih izzivov, ki jih covid-19 prinaša tako na področju izobraževanja kot zaposlovanja. Zato je še toliko bolj pomembno, da se njihov glas upošteva pri oblikovanju politik izobraževanja, dela in zaposlovanja.«

Na srečanju se je simbolno kot predsedujoča poslovila Nemčija, ki predsedovanje s 1. januarjem 2021 predaja Portugalski. Skupni program tria, v katerem sodeluje tudi Slovenija, izpostavlja pomembnost raziskav za celotno družbo. Ministri, pristojni za raziskave, so na petkovem srečanju izpostavili pomembnost vlaganj v raziskave in razvoj. Ministrica je ob tem poudarila, da ni dovolj samo povečati vlaganja v raziskave, ampak je nujno tudi povezati raziskave s številnimi drugimi področji ter na tak način povečati učinkovitost rezultatov raziskav.

Ministrico jutri čaka še srečanje ministrov za šport, ki bodo razpravljali o posledicah covid-19 na področju športa, predvsem športnih tekmovanj. Kakšno je stanje v Sloveniji, kakšni so bili negativni učinki ukrepov na področju šport in kaj lahko naredimo na EU ravni za boljši odziv športa v prihodnjih kriznih situacijah, bo predstavila ministrica prof. dr. Kustec v torek, med 15. in 18. uro na virtualnem srečanju ministrov za šport.