Skoči do osrednje vsebine

Dan inovativnosti 2020: Kreativnost ena od medresorskih prednostnih tem Slovenije v času predsedovanja Svetu Evropske unije

Dan inovativnosti, vodilni slovenski dogodek na področju inovativnosti, ki se je danes odvil v spletni obliki pod naslovom »Simptomi kreativnosti«, je letos prvič potekal v sodelovanju s platformo Creativeforum.si Ministrstva za zunanje zadeve. Dogodek, ki se ga je udeležilo preko tisoč udeležencev iz več kot 50 držav, je naslovil osrednjo vlogo ustvarjalnosti kot mednarodnega družbenega gonila in potencial povezovanja tradicionalnih industrij s kreativnim sektorjem.

"Podpora kreativnosti in inovacijam je eden od stebrov slovenske zunanje politike, kreativnost pa bo ena od medresorskih prednostnih tem Slovenije v času njenega predsedovanja Svetu Evropske unije", je v uvodnem nagovoru na konferenci poudaril državni sekretar dr. Stanislav Raščan.

voditelja v studiu

Moderatorja dogodka Petra Kežman, vodja sektorja za javno diplomacijo in mednarodno sodelovanje v kulturi na Ministrstvu za zunanje zadeve in dr. Aleš Ugovšek, Gospodarska zbornica Slovenije | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

»Kako učinkovito in hitro bomo izšli iz trenutne krize, bo odvisno predvsem od naše ustvarjalne inteligence in sposobnosti za inoviranje na različnih področjih. Današnji dogodek predstavlja predogled dnevnega reda slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici 2021. Skladno s tem tudi pozdravljamo odločitev Organizacije združenih narodov, ki je leto 2021 razglasila za mednarodno leto ustvarjalnega gospodarstva za trajnostni razvoj,« je v svojem nagovoru povedal državni sekretar dr. Raščan.

Močan ustvarjalni sektor je pomemben dejavnik mednarodnega razvoja, saj krepi medkulturno razumevanje in socialno kohezijo, podpira zeleni prehod in prizadevanja za mednarodno stabilnost in varnost ter spodbuja gospodarsko rast in ustvarja nova delovna mesta. Kulturne in kreativne industrije na svetovni ravni ustvarijo 30 milijonov delovnih mest. V Evropski uniji zaposlujejo 8 odstotkov delovne sile in letno ustvarijo približno 500 milijard evrov bruto družbenega proizvoda Unije.

Na konferenci so sodelovali minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, portugalska ministrica za kulturo Graça Fonseca, visoki predstavniki Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), Unije za Sredozemlje in mreže nacionalnih kulturnih inštitutov Evropske unije (EUNIC) ter ugledni mednarodni strokovnjaki za kulturne in kreativne industrije, podjetniki in ustvarjalci. V razpravah na panelih so poudarili naslednje:
Kulturni in kreativni sektor ima osrednjo vlogo v gospodarstvu, mednarodnih odnosih, izobraževanju, znanosti, zdravju in drugih družbenih segmentih. Potrebna je temu sorazmerna  krepitev finančne podpore njenemu delovanju s strani vlad in mednarodnih organizacij.
Povezovanje kulturnega in kreativnega sektorja ter tradicionalnega gospodarstva vodi do bistveno drugačnih, boljših inovacij. Na področju inoviranja v podjetjih je izrednega pomena preiti iz inoviranja produktov na inoviranje storitev in poslovnih modelov, pri čemer v ospredje postavimo uporabnika.
Umetnost v procesu inoviranja ne prinaša zgolj radovednosti in empatije, ki sta jih znanost in tehnika nemara že izgubili, temveč tudi nekatera ključna orodja in metode za spoprijemanje z nepredvidljivo prihodnostjo.

Platformo Creativeforum.si je leta 2018 ustanovilo Ministrstvo za zunanje zadeve skupaj s številnimi nacionalnimi in mednarodnimi partnerji. Gre za edini zunanjepolitični kreativni forum v regiji, ki prepoznava vlogo kreativnega sektorja kot mednarodnega gonila družbenega in gospodarskega napredka, zelene tranzicije, mednarodnega razvoja, stabilnosti in varnosti.

Več informacij o programu Dneva inovativnosti in platformi Creativeforum.si Ministrstva za zunanje zadeve je dostopnih na spletni in Facebook strani.