Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. novembra 2020.

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 27. 11. 2020 opravljenih 6.938 testiranj in potrjenih 1.591 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 22,93 odstoten, kar je manj kot dan prej (24,42). V bolnišnicah zdravijo 1.258 oseb, od tega je 194 bolnikov na intenzivni negi, 113 oseb je bilo odpuščenih. Za posledicami COVID-19 je umrlo 43 oseb, od marca skupaj že 1.336.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 28. 11. 2020 vključenih 554 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 41 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Republike Slovenije (RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi in spremljajo razmere v regijah oziroma občinah.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah in turističnih točkah. Občine sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, ki pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Veliko občin še vedno poroča o naraščanju številu okužb med oskrbovanci in zaposlenimi v DSO ter o težavah pri zagotavljanju opreme in prostorov za vzpostavljanje rdečih con.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanje določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor, zlasti nad izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 8.28 je v naselju Artiče, občina Brežice, pri gradbenih delih delavec padel z višine. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Brežice, ki so delavca na kraju oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 14.01 si je v kraju Velika vas, občina Krško, občan pri delu z žago odrezal prst na roki. Reševalci NMP Krško so občana ustrezno oskrbeli in napotili v UC Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 11.26 sta v križišču Šlandrove in Brnčičeve ulice v Ljubljani trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja na vozilih ter s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila. Reševalci NMP Domžale so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 13.33 je na severni Ljubljanski obvoznici, med izvozom Industrijska cona Šiška ter Ljubljana - Bežigrad, voznica osebnega vozila pri umikanju oviri na cestišču izgubila nadzor nad vozilom ter trčila v odbojno ograjo. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator ter posuli razlite motorne tekočine. V nesreči sta bili poškodovani dve osebi, kateri so oskrbeli reševalci NMP UKC Ljubljana. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Maribor

Ob 13.39 je v naselju Pivola, občina Hoče-Slivnica, osebno vozilo zaletelo v drevo. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB ) Maribor so zavarovali vozilo in odklopili akumulator. Iztekanja tekočin ni bilo. Poškodovana oseba je bila odpeljana z reševalnim vozilom.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 11.55 je v naselju Jereninski Vrh, občina Pesnica, v kurilnici stanovanjske hiše prišlo do začetnega požara, ki pa so ga gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Jarenina in Pernica hitro lokalizirali in pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 1.47 so v Dornberku, občina Nova Gorica, gasilci PGD Dornberk in Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica pogasili požar na manjšem pomožnem objektu.

Ob 17.28 so zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše na Vodnikovi ulici v Idriji. Gasilci PGD Idrija so goreče saje pogasili, očistili in pregledali dimno tuljavo, prezračili prostore ter lastnikom svetovali, naj se obrnejo na dimnikarsko službo.

Ob 21.38 so v Gradnikovi ulici v Idriji zagorele saje v dimniku večstanovanjske stavbe. Gasilci PGD Idrija so pogasili tleče saje, s tehničnim posegom odmašili zamašeno dimno tuljavo in jo delno očistili, pregledali dimnik s termovizijsko kamero ter s plinomerom izmerili morebitno povišane koncentracije plinov v stavbi. Stanovalcem stanovanj, katerih grelne naprave so priključene na neočiščen dimnik, so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 23.40 so v naselju Vrhe, občina Celje, gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje Celje pogasili požar odpadnih elektro vodnikov.

Izpostava Koper

Ob 10.32 je na Ljubljanski cesti v Kopru gorela starejša platana. Gasilci JZ GB Koper so drevo pogasili.

Ob 11.29 je na Ljubljanski cesti v Kopru ponovno zagorela platana. Gasilci JZ GB Koper so drevo pogasili in se dogovorili z delavci komunale, da bodo drevo ostranili zaradi nevarnosti.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.05 je v naselju Šalka vas, občina Kočevje, prišlo do podtalnega požara v gozdu. Posredovali so gasilci PGD Šalka vas,  ki so s pomočjo delovnega stroja izkopali rušo, ki je tlela na površini približno 300 kvadratnih metrov ter požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.51 je gorelo nad Dolgo Poljano v občini Ajdovščina. Gasilca Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina sta na kraju ugotovila, da so pri stanovanjski hiši zakurili odpadni gradbeni material. Požar sta pogasila. Škode ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 15.15 je v bližini naselja Podstenje, občina Ilirska Bistrica, gorel kup plastičnega odpadnega materiala deponiranega na prostem. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so manjši požar na površini šestih kvadratnih metrov pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 15.53 je bil v reki Logaščici, pri naselju Brod v Logatcu, opažen rdeč madež, velikosti približno 50 kvadratnih metrov. Posredovali so gasilci PGD Dolnji Logatec, ki so pregledali strugo, opravili ph testiranje, pri čemer so ugotovili, da ne gre za ogljikovodikovo snov. Na kraju je bila prisotna tudi policija in predstavnik ribiške družine.

Izpostava Maribor

Ob 10.32 se je pred čistilno napravo ob jezu Melje na reki Dravi, občina Maribor, pojavil oljni madež, ki se je razširil na površini približno 100 kvadratnih metrov. Gasilci JZ GB Maribor so madež nevtralizirali in zajezili z barierami. Delavci Vodno gospodarsko podjetje (VGP) Drava Ptuj bodo danes in jutri onesnaženje nadzirali in poskušali odkriti vir onesnaženja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.11 so v naselju Straža, občina Cerkno, gasilci PGD Cerkno na cesti nevtralizirali razlite tekočine iz traktorja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 15.00 je bilo na nekdanjem tankovskem vadbišču nad vojašnico na Vrhniki uspešno zaključeno uničevanje Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS), ki so bila najdena ob preiskavi zemljišča na Drenovem Griču, občina Vrhnika. Uničeno je bilo: 11 topovskih granat, kalibra 100 mm, 20 vžigalnikov za topovske granate in ena ročna bomba, vse Avstro-ogrske izdelave iz 1. svetovne vojne. Zavarovanje so zagotavljali policisti PP Vrhnika.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.50 so v Šmarjah pri Jelšah potrebovali helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo HNMP Maribor zaradi prevoza obolele osebe. Gasilci PGD Šmarje na nogometnem igrišču v Šmarjah pripravili prostor za pristanek helikopterja in reševalcem NMP Šmarje pomagali pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila. Zaradi megle je bila pomoč helikopterja prekinjena, zato so reševalci bolnika prepeljali v bolnišnico z reševalnim vozilom.

Ob 18.10 so v Kocenovi ulici v Celju  gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 16.24 so v stanovanjskem bloku na Ulici Juleta Gabrovška v Kranju gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala rešili tri osebe, dvigalo izklopili in obvestili pristojni servis.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.17 je na Dunajski cesti v Ljubljani s stropa v kleti garažne hiše iztekala voda. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so po pregledu ugotovili, da voda pušča nadstropje višje v toplotni kotlovnici, katera je bila zaklenjena. Vzpostavili so kontakt z upravnikom stavbe, kateri je prišel na lokacijo in odklenil kotlovnico. Voda je puščala s počene vrtne cevi. Zaprli so ventil in posesali vodo v kotlovnici.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/