Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. novembra 2020

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 26. 11. 2020 opravljenih 6.587 testiranj in potrjenih 1.609 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 24,42 odstoten, kar je malenkost več kot dan prej (23,91). V bolnišnicah zdravijo 1.324 oseb, od tega je 206 bolnikov na intenzivni negi, 98 oseb je bilo odpuščenih. Za posledicami COVID-19 je umrlo 48 oseb, od marca skupaj že 1.293.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 27. 11. 2020 vključenih 1.577 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 391 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi in spremljajo razmere v regijah oziroma občinah. Občine ob pomoči Rdečega križa Slovenije (RKS), Slovenske Karitas in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Za socialno ogrožene učence in dijake zagotavljajo delitev in dostavo brezplačnih kosil ter varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice. Sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci opravljajo terenske obhode glede spoštovanja ukrepov, ki jih bodo čez vikend okrepili na javnih površinah in turističnih točkah. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Iz večine regij poročajo o povečanem številu okužb, zlasti med oskrbovanci in zaposlenimi v Domovih starejših občanov (DSO), zato največ naporov vlagajo v zajezitev širjenja okužb v DSO. Zaradi velikega števila okuženih imajo v nekaterih DSO problem z opremo in s prostori za zagotavljanje rdečih con. Največja pojavnost okuženih glede na število prebivalcev ostaja v Pomurski, Koroški in Savinjski statistični regiji.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanje določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor, zlasti nad izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 14.46 je na Cesti svobode na Bledu voznik vozila izgubil nadzor nad vozilom in trčil v obojno ograjo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Bled so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli razlite tekočine z vpojnimi sredstvi in nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Bled, Policiji in vlečni službi.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.17 se je na severni ljubljanski obvoznici pod nadvozom Slovenčeve ulice voznica osebnega vozila zaletela v odbojno ograjo na odstavnem pasu in obstala na voznem pasu. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in po razlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva. Lažje poškodovano voznico oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.47 je na cesti Šentjernej–Mršeča vas, občina Šentjernej, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste in se zaletel v drevo. Poškodovanega so reševalci NMP Novo mesto oskrbeli na kraju in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, usmerjali promet do prihoda policistov, nudili pomoč reševalcem, očistili cestišče ter odstranili vozilo. Na kraju je bil tudi delavec cestnega podjetja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.58 je v Starem trgu, občina Slovenj Gradec, voznik osebnega avtomobila zapeljal z vozišča, pri tem pa se je vozilo obrnilo na streho in pristalo v potoku. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle tekočine in avtomobil dvignili na cesto. V nesreči ni bilo telesno poškodovanih.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.01 je v naselju Bevško, občina Trbovlje, iz neznanega vzroka osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Trbovlje pri oskrbi ponesrečene osebe, ki je bila odpeljana v SB Trbovlje. Na kraju so bili prisotni policisti Policijske postaje (PP) Trbovlje.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 21.52 so zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta na Cesti železarjev na Jesenicah. Posredovali so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice, ki so pregledali tuljavo in ugotovili, da je dimnik poln saj, zato so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe. Okolico in prostore so pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.28 je zagorel pepel ob peči v kurilnici stanovanjske hiše v Urbanovi ulici v Ribnici. Gasilci PGD Ribnica so požar pogasili, iznesli pepel in pregledali prostore. Materialna škoda ni nastala.

Ob 15.24 so na Cesti v Šmartno v Ljubljani zagorele saje v dimniku objekta. Gasilci GB Ljubljana so pregledali dimnik in prostore ter lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe. Materialna škoda ni nastala.

Ob 17.46 je v atriju stanovanja na Vrtnariji na Vrhniki zagorelo v košu za smeti. Še pred prihodom gasilcev PGD Vrhnika, Stara Vrhnika in Verd so požar pogasili domači, gasilci pa so pregledali pogorišče in prezračili stanovanja, v katerega se je razširil dim.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.17 so v Dupljah, občina Vipava, gasilci PGD Vrhpolje in Vipava pogasili požar kuhinje v stanovanjski hiši.

Izpostava Postojna

Ob 7.36 je zagorelo v prostorih letne kuhinje v stanovanjski stavbi v Zavrhu v občini Bloke. Zagorelo naj bi pri vtičnici na katero je bila priklopljena zamrzovalna skrinja. Posredovali so gasilci PGD Nova vas in Velike Bloke, ki so požar pogasili. Nastalo je nekaj materialne škode.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.57 je na vzhodni ljubljanski obvoznici zagorelo vozilo v predelu motorja. Voznik je manjši požar pogasil sam, gasilci GB Ljubljana pa so s termovizijsko kamero preventivno pregledali vozilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 3.21 je v Ulici 21. Oktobra v Črnomlju, na parkirišču gorelo parkirano osebno vozilo. Gasilci PGD Črnomelj so pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali okolico.      

Izpostava Postojna

Ob 0.39 so v naselju Lokev, občina Sežana, goreli osebno vozilo in dva zabojnika za komunalne odpadke. Posredovali so gasilci PGD Lokev in Zavoda za gasilno reševalno službo (ZGRS) Sežana, ki so zabojnike in vozilo pogasili, bližnji objekt pa pregledali z termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 11.37 je zagorelo v Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad, občina Krško. Požar so ob pomoči delavcev na deponiji pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško.

Izpostava Koper

Ob 15.09 je v Polju v Izoli gorelo trstičje na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Izola, ki so požar v naravnem okolju hitro pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.01 so v Toplarniški ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, pogasili manjši kup odpadkov.

Ob 17.11 je na travniku pri Spodnjih Pirničah, občina Medvode, gorel manjši kup listja. Požar so pogasili gasilci PGD Spodnje Pirniče-Vikrče-Zavrh.

Ob 18.42 je v gozdu nad naseljem Trnovec, občina Kočevje, gorelo 30 gum in nekaj avtomobilskih sedežev. Gasilci PGD Šalka vas so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.11 je v gozdu v bližini Kozane, občina Brda, gorelo podrastje. Požar so še pred prihodom gasilcev PGD Dobrovo pogasili domači. Gasilci so preventivno pregledali požarišče.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.19 sta v Gotski ulici v Ljubljani gorela zabojnika za komunalne odpadke. Gasilci GB Ljubljana so pogasili goreč plastični zabojnik za papir, ki je poškodoval tudi plastični zabojnik za steklo. Oba zabojnika sta uničena.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 6.32 je na avtocestnem počivališču Radovljica v smeri proti Ljubljani iz tovornega vozila tekla barva. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in Jesenice so zavarovali kraj dogodka in ugotovili da gre za mešanico marmornate moke in vode. Razlito barvo so posuli z absorbentom in počistili v dogovoru s komunalo Radovljica.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.18 je na cesti v naselju Loke, občina Zagorje ob Savi, na daljši razdalji iz neznanega vozila med vožnjo iztekalo hidravlično olje. Gasilci PGD Trbovlje-mesto in Zagorje mesto, so razlito olje v dolžini okoli 1300 metrov posuli z vpojnim sredstvom in očistili cestišče. Na kraju so bili prisotni delavci cestnega podjetja in patrulja PP Hrastnik.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 13.21 so na Krožni cesti v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.18 je v Staničevi ulici v Ljubljani v zaklenjeni trgovini ležala onemogla oseba. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata, iznesli onemoglega občana in ga predali reševalcem NMP.

Ob 19.22 so v ulici Tabor v Domžalah gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe v reševalno vozilo.

Ob 22.44 so na Bratovševi ploščadi v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba. Omogočili so vstop reševalce NMP do obolele osebe in nudili pomoč pri prenosu do reševalnega vozila. Obolela oseba je bila prepeljana v bolnišnico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.32 je v Domu upokojencev v Idriji ostala ujeta delavka v okvarjenem dvigalu. Gasilec PGD Idrija je s tehničnim posegom odprl vrata dvigala.  

Ob 17.45 so v Bevkovi ulici v Ajdovščini gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina pri prenosu obolele osebe.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/