Skoči do osrednje vsebine

Neformalno srečanje državnih in generalnih sekretarjev držav članic EU

Državni sekretar Gašper Dovžan in vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Jožef Drofenik sta se preko avdio-video povezave udeležila rednega neformalnega srečanja državnih in generalnih sekretarjev držav članic Evropske unije, ki ga je organizirala Portugalska kot država, ki bo predsedovala Svetu EU v prvi polovici prihodnjega leta.
med avdio-video konferenco

Državni sekretar Gašper Dovžan in vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Ministrstva za zunanje zadeve Jožef Drofenik | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Portugalski zunanji minister Augusto Santos Silva je na današnjem neformalnem srečanju državnih in generalnih sekretarjev držav članic EU predstavil prioritete prihajajočega portugalskega predsedovanja, ki vključujejo tudi organizacijo socialnega vrha. Minister je izrazil upanje, da bodo države članice še pod nemškim predsedovanjem dosegle dogovor o večletnem finančnem okviru kot tudi skladu za okrevanje. Poudaril je, da je nujno potrebno doseči dogovor glede medvladnih konferenc s Severno Makedonijo ter Albanijo. Dejal je tudi, da usmerjajo vse napore v to, da bi bil dogovor o bodočih odnosih z Združenim kraljestvom dosežen do konca leta. Sloveniji in Nemčiji se je zahvalil za odlično sodelovanju v triu.

Državni sekretar Gašper Dovžan je podprl prioritete portugalskega predsedovanja za delo v Svetu EU v prihajajočem letu. Zahvalil se je za vse napore, ki jih v iskanje kompromisnih rešitev glede odprtih vprašanj evropske politike vlaga aktualno nemško predsedstvo. 

Sledila je izmenjava mnenj na področju delovanja zunanjih ministrstev v času pandemije ter predstavitev dobrih praks pri skupnih naporih za repatriacijo državljanov EU ob izbruhu pandemije covida-19.