Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. novembra 2020.

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. POVZETEK POROČILA

V Sloveniji je bilo 25. 11. 2020 opravljenih 7.391 testiranj in potrjenih 1.767 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 23,91 odstoten, kar je nekoliko manj kot dan prej (27,61). V bolnišnicah zdravijo 1.302 osebi, od tega 215 bolnikov na intenzivni negi, 91 oseb je bilo odpuščenih. Za posledicami COVID-19 je umrlo 46 oseb, od marca skupaj 1.245.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 26. 11. 2020 vključenih 1.442 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 393 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2.POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH / KLJUČNI POUDARKI

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih. Izdal je Odredbo za nakup filtrov za celoobrazne maske in odobril izdajo zabojnika za Doma starejših občanov (DSO) Vojnik, kjer imajo novo žarišče in se soočajo s težavami pri vzpostavitvi rdečih con. 

Na Upravi RS za zaščito in reševanje je bil 25. 11. 2020 sestanek delovne skupine za spremljanje stanja zalog zaščitnih sredstev v državnih blagovnih rezervah (DBR) in Državni logistični center (DLC) Roje. Skupina je obravnavala upravičenost prošenj za razdelitev opreme iz DBR, ki jih dobivajo posamezni resorji (npr. iz DSO) in sprejela sklep, da trenutno ni zakonskega razloga za sproščanje DBR.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi in spremljajo razmere v regijah oziroma občinah. Občine ob pomoči Rdeči križ Slovenije (RKS), Slovenske Karitas in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake ter zagotavljajo varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice. Sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci opravljajo terenske obhode glede spoštovanja ukrepov. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Iz večine regij poročajo o povečanem številu okužb, zlasti med oskrbovanci in zaposlenimi v DSO, zato največ naporov vlagajo v zajezitev širjenja okužb v DSO. Trenutno je največja pojavnost okuženih glede na število prebivalcev v Pomurski, Koroški in Savinjski statistični regiji, razmere na Gorenjskem pa se počasi izboljšujejo.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanje določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor, zlasti nad izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.11 je blizu vrha Blegoša, občina Gorenja Vas - Poljane, planinko obšla slabost. Gorski Reševalci Gorsko reševalne službe (GRS) Škofja Loka so jo oskrbeli in prepeljali do koče na Blegošu, kjer so jo predali NMP Škofja Loka.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 16.02 je nad naseljem Trnovec, občina Medvode, v gozdu pri sečnji lesa, deblo padlo na delavca in mu poškodovalo roko in nogo. Posredovali so reševalci postaje GRS Ljubljana, ki so poškodovanega oskrbeli in prenesli v dolino, kjer so ga predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana. Oseba je bila prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Ptuj

Ob 16.03 je pri naselju Dolane, občina Cirkulane, med obnovitvenimi deli pri Borlskem gradu prišlo do delovne nesreče. Pri razstavljanju se je gradbeni žerjav s konstrukcijo sesedel, pri čemer je en delavec padel s podesta v globino 15 metrov in umrl na kraju nesreče. Dva delavca sta padla z višjega na nižji podest, eden si je huje poškodoval nogo, drugi pa ima hude poškodbe na glavi. Reševalci NMP so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ptuj in Cirkulane so na gradbišču preventivno odklopili elektriko, zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, s pomočjo avto lestve rešili poškodovanca ter nudili pomoč reševalcem in policiji. Na kraju nesreče so bile prisotne vse pristojne službe, cesta Dolane–Zavrč pa je bila med intervencijo zaprta za ves promet.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 16.56 se je v Kočariji, občina Kostanjevica na Krki, voznik z osebnim vozilom zaletel v telefonski drog. Posredovali so gasilci iz PGE Krško. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Reševalci NMP Krško so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 13.10 je na avtocesti za izvozom Šempeter, smer Ljubljana–Celje, tovorno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili oskrbo poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Žalec, posuli razlite motorne tekočine ter pregledali stanje tovora na priklopniku.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.13 so na Ljubljanski cesti v Kamniku, gasilci PGD Kamnik, posredovali po nesreči dveh vozil. Zavarovali so kraj nesreče, odstranili vozilo s cestišča, očistili cestišče in nudili pomoč policiji.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.39 je pod vasjo Drežnica, občina Kobarid, voznica z osebnim vozilom zapeljala v brežino ob cesti in se prevrnila na streho. Lažje poškodovano voznico so domačini odpeljali na pregled v Zdravstveni dom (ZD) Tolmin. Gasilci iz PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, cestišče posuli z vpojnimi sredstvi in nudili pomoč policiji.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.50 so se v Sv. Juriju v občini Rogatec vnele saje v dimniku stanovanje hiše. Gasilci PGD Donačka Gora in Rogatec so pogasili goreče saje, pregledali okolico dimnika in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 20.51 so v naselju Rifnik, občina Šentjur, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Šentjur in Slivnica so požar omejili z zapiranjem dovoda zraka in kontrolirano skurili saje do konca. Lastniku so odsvetovali kurjenje dokler se ne popravi čistilna odprtina in opravi pregled dimnikarske službe.

Izpostava Kranj

Ob 6.40 je zagorela stanovanjska hiša v naselju Lajše, občina Železniki. Požar so gasili gasilci PGD Selca, Železniki, Rudno, Dražgoše, Davča in Zali log. Ogenj je v celoti uničil ostrešje, dimnik in del objekta.

Ob 20.43 je na Želeški cesti na Bledu, zagorelo v kurilnici kjer je prišlo do okvare na elektroinštalaciji hranilnika sanitarne vode. Gasilci PGD Bled, Ribno in Rečica so požar pogasili, prezračili prostore in prostor pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 22.15 so v Kupljeniku, občina Bled, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Kupljenik so počakali, da so saje pogorele.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.45 je med Saveljsko cesto in kamniško železnico v Ljubljani gorela lesena vrtna lopa. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ježica. Lopa je uničena.

Ob 21.32 je na Kolodvorski cesti v Kočevju gorel grelnik vode v kleti večstanovanjskega objekta. Stanovalci so se sami umaknili na varno in omejili požar z ročnimi gasilnimi aparati, gasilci PGD Kočevje pa so pogorišče ohladili in pregledali s toplotno kamero, objekt prezračili z nadtlačnim ventilatorjem ter posesali vodo iz kleti. Skupaj s stanovalci so pregledali stanovanja in jim dovolili vrnitev. Prisotna sta bila tudi dežurna delavca Elektra Ljubljana in podjetja Hydrovod. Uničen je grelnik in nekaj krame po kleteh.

Izpostava Postojna

Ob 14.47 je na Snežniški cesti v Pivki, zagorelo pri motorju transportnega traku v betonskem silosu podjetja, kjer izdelujejo pelete. Posredovali so gasilci PGD Pivka, Palčje in Postojna, kateri so kraj dogodka zavarovali, pogasili požar, ter pregledali silos, tekoči trak in pa preostale prostore podjetja. V pripravljenosti so bili še gasilci PGD Zagorje in Košana, vendar njihovo posredovanje ni bilo potrebno.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.01 je v naselju Dovže, občina Mislinja, zagorel del ostrešja gospodarskega objekta, v katerem je bila žaga za razrez lesa. Gasilci PGD Dovže, Mislinja in Dolič so objekt v velikosti 30 x 10 metrov pogasili. Uničen je del ostrešja. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 8.08 je zagorelo osebno vozilo v naselju Mavčiče, občina Kranj. Požar so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Mavčiče.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 16.47 je v ulici Senožeti v Spodnji Besnici, občina Kranj, gorelo grmičevje na površini okoli 25 kvadratnih metrov. Aktivirani so bili gasilci iz GARS Kranj ter PGD Besnica, Podblica in Stražišče. Požar so še pred prihodom gasilcev pričeli gasiti občani, dokončno pa so ga pogasili gasilci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.47 je v Skriljah, občina Ajdovščina, zagorelo divje odlagališče in bližnja podrast. Gasilci PGE Ajdovščina in PGD Ajdovščina so na lokaciji ogenj pogasili. Škode ni bilo.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 17.09 je v Volčjem potoku, občina Kamnik, iz kanalizacije smrdelo bo bencinu. Gasilci PGD Kamnik so izmerili vrednosti koncentracije v zraku v stanovanjskih hišah, ki se nahajajo na območju, ki ga pokriva veja kanalizacijskega omrežja v kateri so se nahajali naftni derivati ter opozorili prebivalce naj prezračijo prostore in zaprejo kopalnice. Nudili so tudi pomoč komunalnemu podjetju Kamnik pri čiščenju omrežja in razsvetljavi.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 13.51 so na območju papirnice Vevče v Ljubljani ribiči zaznali iztekanje neznane snovi iz kanalizacijskega jaška v reko Ljubljanico. Gasilci GB Ljubljana so vzeli PH vzorec in vzorec za analizo, katerega je prevzela dežurna služba Ekološkega laboratorija z mobilno enot (ELME) iz inštituta Jožef Stefan.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.40 je na Dečkovi cesti v Celju v trgovskem objektu v dvigalu ostala ujeta oseba. Gasilci PGE Celje so jo s tehničnim posegom rešili.

Ob 17.45 so v naselju Kolenov Graben, občina Radeče, gasilci PGD Svibno nudili pomoč reševalcem NMP Laško pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 7.12 je na Spodnjem Plavžu na Jesenicah osebno vozilo nasedlo na robniku. Gasilci GARS Jesenice so vozilo s tehničnim posegom postavili nazaj na cesto.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.29 so pri tržnici v Domžalah gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila, v katerem je bil otrok.

Ob 13.24 je v Podgornikovi ulici v Ljubljani večja veja drevesa ogrožala mimoidoče. Gasilci GB Ljubljana so vejo odžagali in odstranili.

Izpostava Maribor

Ob 2.47 je v naselju Trotkova v občini Benedikt drevo padlo na streho stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Benedikt so drevo, ki je poškodovalo del ostrešja s kritino, dve strešni okni in prostore v mansardnem delu objekta, odstranili iz strehe. Poškodovana okna so začasno prekrili s PVC folijo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.37 je delavka v Domu upokojencev v Idriji, občina Idrija, ostala zaprta v pokvarjenem dvigalu doma. Gasilec PGD Idrija je s tehničnim posegom odprl vrata dvigala.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.30 so v ulici Hruševec v Straži gasilci PGD Vavta vas pomagali pri prenosu preminule osebe iz gozda.

Ob 16.03 so v ulici K Roku v Novem mestu gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto sprali blato s cestišča v dolžini okoli 700 metrov.

Izpostava Postojna

Ob 1.33 je v Vojkovem drevoredu v Ilirski Bistrici, ponovno prišlo do povišane temperature v dimni tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so izvedli strokovni ogled kraja in pregledali dimno tuljavo s termovizijsko kamero. Lastniku so naročili spremlja stanja dimne tuljave. Po potrebi bodo opravili ponovni ogled.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/