Skoči do osrednje vsebine

Odstranili dve tretjini odpadkov, ki so jih neznani storilci odvrgli pri udornici Risnik v Divači

  • Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor
Včeraj je bilo iz zemljišča ob regionalni cesti med Divačo in Lipico, ob udornici Risnik blizu varovanega območja Parka Škocjanskih jam, odstranjenih (odpeljanih) približno 40 ton nezakonito odloženih odpadkov. Gre za odpadke, ki so jih tja nezakonito odložili neznani storilci letos spomladi.

V mesecu marcu letošnjega leta so prebivalci Divače opazili, da so tovorna vozila na privatno zemljišče ob regionalni cesti med Divačo in Lipico, vozila in nezakonito odlagala večjo količino odpadkov. O tem so obvestili policijo in inšpektorat za okolje in prostor. Preiskavo je začela Policija, predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo iz Kopra, ker gre za sum storitve kaznivega dejanja obremenjevanja okolja.

Ugotovljeno je bilo, da so bili odpadki pripeljani iz Italije, zato so bili nezakonito odloženi odpadki iz lokacije ob regionalni cesti med Divačo in Lipico odpeljani nazaj v Italijo na podlagi izdanih soglasij pristojnih organov Republike Italije in Republike Slovenije za vračilo 39,17 ton nezakonito odloženih. Na lokaciji je ostalo še približno 20 ton odpadkov, za katere pa ugotovitveni postopek še poteka.