Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RSNov Novica

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. novembra 2020

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 24. 11. 2020 opravljenih 8.063 testiranj in potrjenih 2.226 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 27,61 odstoten, kar je ponovno več kot dan prej (23,27). V bolnišnicah se zdravi 1.297 oseb, od tega 202 bolnika na intenzivni negi. 113 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnice. Za posledicami COVID-19 je umrlo 43 oseb, od marca skupaj 1.199.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 25. 11. 2020 vključenih 1.553 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 345 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih. Izdal je Odredbo za nakup pisarniških kontejnerjev za potrebe dodatnega organiziranja vstopnih točk za odvzem brisov na COVID-19.

Regijski in občinski štabi Civilne Zaščite (CZ) delujejo v operativni sestavi in spremljajo razmere v regijah oziroma občinah. Občine ob pomoči RKS, Slovenske Karitas in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake ter zagotavljajo varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice. Sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci opravljajo terenske obhode glede spoštovanja ukrepov. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Iz večine regij poročajo o povečanem številu okužb, zlasti med oskrbovanci in zaposlenimi v Domovih starejših občanov (DSO). Stanje je najbolj zaskrbljujoče v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, kjer opozarjajo na velik primanjkljaj zdravstvenega kadra in polne kapacitete. V nekaterih regijah se soočajo tudi s težavami pri prevozih, prevzemih in pomanjkanjem ustreznega prostora za shranjevanje pokojnikov.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanje določil odlokov v njihovi pristojnosti. Na inšpektoratih izvajajo nadzore v okviru delovnega področja posamezne inšpekcije.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 8.31 se je na Korenovi cesti v naselju Podgorje, občina Kamnik, delavec v podjetju pri delu vrezal v predel stegna. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik in ga nato prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Ob 8.54 je v naselju Hrastnik, občina Moravče, pri delu delavcu padel strešnik na glavo. Reševalci NMP Domžale so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 15.32 je na Bleiweisovi cesti v Kranju osebno vozilo zapeljalo na betonsko korito. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s pomočjo avtodvigala osebno vozilo dvignili in postavili nazaj na kolesa. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 17.45 je v naselju Breznica pod Lubnikom, občina Škofja Loka, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Škofja Loka so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, s pomočjo dvigala dvignili vozilo nazaj na vozišče in policiji nudili pomoč pri razsvetljavi kraja nesreče. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.48 sta na Zaloški cesti v Ljubljani trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, posuli po vozišču razlite motorne tekočin in odklopili akumulator. Poškodovano voznico osebnega vozila so na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Ob 11.18 sta na avtocesti na odcepu Zadobrova, občina Ljubljana, trčili tovorno in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator. V nesrečni ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 5.42 se je pri naselju Štorje, občina Sežana, voznik z osebnim vozilom prevrnil na bok. Posredovali so gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS), ki so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi poškodovane osebe.

Ob 6.13 se je na Vilharjevi cesti v Ilirski Bistrici, v krožišču pri nakupovalnem centru, voznica z osebnim vozilom zaletela v obcestne table. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli razlite tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri prenosu poškodovane osebe v reševalno vozilo.

Ob 11.23 se je na Gregorčičevi cesti v Ilirski Bistrici pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Ilirska Bistrica pa so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica, ki so poškodovanega kolesarja oskrbeli na kraju.

Ob 16.52 je na Gerbičevi ulici v Cerknici osebno vozilo trčilo v stanovanjski objekt. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč delavcem avtovleke pri natovarjanju osebnega vozila na tovornjak ter nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Cerknica, ki so nato poškodovanca oskrbeli na kraju.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 17.47 je v naselju Notranje Gorice, občina Brezovica, vlak do smrti povozil osebo. Posredovali so reševalci NMP Ljubljana in gasilci GB Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 21.20 je na Cesti v Železnik v občini Slovenske Konjice zagorel silos za predelavo lesa. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Loče so zavarovali kraj dogodka, omejili in pogasili požar ter preventivno pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.43 so v naselju Brest, občina Ig, na drogu električne napeljave tleli vodi. Gasilci PGD Brest so zavarovali kraj, delavci elektro Ljubljana pa so odpravili napako na vodu.

Ob 12.25 so na Stari cesti v naselju Prevoje pri Šentvidu v občini Lukovica v dimniku stanovanjskega objekta gorele saje. Požar so pogasili gasilci PGD Prevoje in Blagovica.

Ob 14.28 je v naselju Griček pri Željnah, občina Kočevje, zaradi kurjenja v neposredni bližini zagorelo ostrešje barake in seno. Gasilci PGD Šalka Vas in Kočevje so požar, ki je zajel ostrešje v velikosti šestih kvadratnih metrov, pogasili in odstranili seno. Na kraju je bil tudi dežurni delavec elektro podjetja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.35 so na Prešernovi ulici v Ajdovščini gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina pogasili požar v zapuščenem objektu.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.54 je v Ulici talcev v Mokronogu gorelo v drvarnici ob stanovanjski hiši. Gasilci PGD Mokronog so omejili in pogasili požar, odstranili ožgane dele ter preložili drva. Gorela so drva in del ostrešja. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 20.05 so na Vojkovem drevoredu v Ilirski Bistrici gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili požar, očistili in s termovizijsko kamero pregledali dimno tuljavo ter lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 15.17 je v naselju Nova vas, občina Slovenske Konjice, na avtocesti zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj, pogasili požar, odklopili akumulator in očistili vozišče z vpojnimi sredstvi.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.46 je v Želodniku, občina Domžale, gorelo osebno vozilo. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so požar pogasili. Kljub hitremu posredovanju gasilcev je bilo vozilo v požaru uničeno.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.13 je na Vodenski cesti v Trbovljah gorelo na dvižni delovni ploščadi. Gasilci PGD Trbovlje so požar pogasili in posuli z absorbcijskim sredstvom izteklo hidravlično olje. Na kraju je bila prisotna policija policijske postaje PP Trbovlje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 9.53 so na Zidovniku, občina Sežana, goreli trava, grmičevje in podrast. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasil gasilci PGD Sežana in ZGRS Sežana.

Ob 15.34 sta med naseljema Šembije in Knežakom, občina Ilirska Bistrica, gorela suha trava in grmičevje. Gasilci PGD Knežak so požar na površini 500 kvadratih metrov pogasili in dodatno zalili z vodo.

Ob 18.07 je pri Povirju, občina Sežana, ob železniški progi gorelo suho listje. Požar na površini okoli dveh kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Povir in ZGRS Sežana.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 13.09 je v Kvedrovi ulici v Kopru gorela vsebina plastičnega zabojnika za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.44 so Na Korošci v Ljubljani na ekološkem otoku zgoreli štirje zabojniki za smeti eden pa je bil poškodovan. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje.

Ob 23.08 je na Rašiški ulici v Ljubljani gorelo v zabojniku za papir. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana. Zabojnik je uničen.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Trbovlje

Ob 23.10 je občanka na Trgu Franca Fakina v Trbovljah zaznala vonj po plinu in smoli. Gasilci PGD Trbovlje mesto so pregledali objekt in ugotovili, da smrad povzroča v peči tleča žerjavica, zato so jo pogasili, prezračili prostor ter izmerili prisotnost nevarnih plinov.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 8.00 so na Maistrovi ulici v Celju gasilci PGE Celje vozišče posuli z vpojnimi sredstvi zaradi razlite nevarne snovi. O dogodku je bila obveščena tudi dežurno cestno podjetje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Maribor

Ob 10.51 so na Fluksovi ulici v Mariboru gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop do obolele osebe reševalcem NMP Maribor, ki so obolelo osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/