Skoči do osrednje vsebine

Točna in sledljiva merjenja temperature človeškega telesa

V trenutni situaciji novega korona virusa je merjenje temperature človeškega telesa ena od bolj razširjenih diagnostičnih možnosti. Če je nepravilno izvedena in interpretirana, še posebej pri uporabi brezkontaktnih merilnikov, lahko vodi v napačne odločitve z resnimi posledicami. Zaradi pomembnosti ustreznega odločanja na osnovi meritev sta Laboratorij za metrologijo in kakovost LMK, na Fakulteti za elektrotehniko UL in Urad RS za meroslovje v torek 24. 11. 2020 organizirala webinar na tematiko ustreznega merjenja telesne temperature.

V trenutni situaciji novega korona virusa je merjenje temperature človeškega telesa ena od bolj razširjenih diagnostičnih možnosti. Če je nepravilno izvedena in interpretirana, še posebej pri uporabi brezkontaktnih merilnikov, lahko vodi v napačne odločitve z resnimi posledicami.

Zaradi pomembnosti ustreznega odločanja na osnovi meritev sta Laboratorij za metrologijo in kakovost (LMK), na Fakulteti za elektrotehniko (FE), Univerze v Ljubljani (UL) in Urad RS za meroslovje v torek 24. 11. 2020 organizirala webinar na tematiko ustreznega merjenja telesne temperature. Na webinarju, ki se ga je udeležilo preko 110 poslušalcev so bili prikazani osnovni merilni principi, tehnologije ter možnosti in omejitve na področju merjenja telesne temperature in nekaterih drugih povezanih meritev. Glavni poudarek je bil seveda na področju zdravstva in korona virusa pri čemer je beseda tekla tudi na novih izzivih, ki jih prinaša transport novega cepiva (hladna veriga).

Webinar je bil namenjen končnim uporabnikom in izvajalcem meritev telesne temperature na vseh področjih javnega življenja kot pomoč pri nabavi ustrezne opreme in predvsem zavedanju pomembnosti ustrezne interpretacije merilnih rezultatov. Doživel je izredno velik obisk, kar je še dodatni pokazatelj, da se tudi v Slovenskem prostoru vedno bolj zavedamo pomena točnih, zanesljivih in hkrati tudi sledljivih meritev na podlagi katerih se sprejemajo lahko tudi usodne odločitve.

Zaradi izrednega zanimanja za tematiko se je celotni webinar snemal. Posnetek kot tudi vsa predavanja predavateljev so zbrana spodaj:

 Posnetek celotnega webinarja Točna in sledljiva merjenja temperature človeškega telesa

Vsem predavateljem se zahvaljujemo za izredno slikovite predstavitve in delitev njihovega bogatega strokovnega znanja ter izkušenj.