Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. novembra 2020.

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 23. 11. 2020 opravljenih 5.596 testiranj in potrjenih 1.302 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 23,27 odstoten, kar je manj kot dan prej (27). V bolnišnicah se zdravi 1.299 oseb s COVID-19, od tega 204 na intenzivni negi. 78 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnice. Za posledicami COVID-19 je umrlo 59 oseb, od marca skupaj 1.156.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 24. 11. 2020 vključenih 1.924 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 369 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih. Na novinarski konferenci je predstavil vključenost Civilne zaščite v domovih za starejše.

Psiholog Enote za psihološko pomoč Civilne zaščite (CZ) je v Klicnem centru 080 1404 izvedel razbremenilni pogovor.

V Službi za podporo Štabu CZ Republike Slovenije smo prejeli vprašanja glede vročanja gasilskih koledarjev in pobiranja prostovoljnih prispevkov. Informacijo glede tega je Gasilska zveza Slovenije 30. 10. 2020 objavila na spletni strani gasilec.net, 26. 11. 2020 pa bodo na to temo organizirali spletno novinarsko konferenco.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi in spremljajo situacijo. Občine ob pomoči Rdečega križa Slovenije (RKS), Slovenske Karitas in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake ter zagotavljajo varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice. Sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci opravljajo terenske obhode glede spoštovanja ukrepov. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Odgovarjali so na vprašanja vezana na izvajanje določil odlokov v njihovi pristojnosti. Na inšpektoratih izvajajo nadzore v okviru delovnega področja posamezne inšpekcije.

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Od 1.24 dalje je na območju občine Vipava, na cestnem odseku Podnanos – Manče - Vipava zaradi burje, katere sunki so hitrosti med 80 in 100 kilometri na uro, uvedena omejitev prometa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Od 3.20 dalje je na hitri cesti (HC) H4 med razcepom Nanos in Ajdovščino zaradi burje uvedena zapora 2. stopnje (prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami).

Od 6.08 dalje se na HC H4 med razcepom Nanos in Ajdovščino zaradi burje ukine zaporo 2. stopnje in se uvede zaporo 1. stopnje (prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton).

Od 6.28 na odseku regionalke Podnanos – Manče - Vipava: ni omejitev - normalno prevozna

Od 13.15 dalje se na HC H4 ukinejo vse omejitve. Cesta je normalno prevozna.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Maribor

Ob 11.07 so na Tovarniški cesti v Slovenski Bistrici, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Slovenska Bistrica posredovali ob delovni nesreči. Delavec je padel iz višine v korito vodotoka Bistrica. Gasilci so zavarovali kraj nesreče in reševalcem in ostalim službam nudili pomoč pri njihovem delu. Na intervenciji sta sodelovala dva gasilca poklicne enote Impol.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.12 se je v bližini naselja Visejec, občina Žužemberk, občan v gozdu poškodoval z motorno žago. Reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Novo mesto so poškodovanega oskrbeli na kraju in ga prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Novo mesto

Ob 10.52 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik poletel v Črnomelj, od koder je odpeljal obolelo osebo v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Obolelega so za transport s helikopterjem pripravili reševalci NMP Črnomelj.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Postojna

Ob 13.24 sta na križišču cest v Pivki, trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Pivka in Postojna so izvajali požarno in naletno varovanje, odklopili akumulatorja, sanirali razlite tekočine ter nudili pomoč lažje poškodovanima osebama. Reševalci NMP Postojna so osebi dokončno oskrbeli in ju prepeljali na preventivni pregled v zdravstveni dom (ZD) Postojna.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 4.50 je na Rudarski cesti na Senovem, občina Krško, zagorela elektro omarica na stanovanjskem objektu. Lastnik je požar pogasil, gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so s termovizijsko kamero pregledali objekt in prezračili prostore.

Izpostava Celje

Ob 11.19 je v Juhartovi ulici v Šempetru v Savinjski dolini, občina Žalec, v podjetju v proizvodni hali zagorela naprava za odsesavanje varilnih plinov. Požar so začeli gasiti zaposleni. Gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini, Vrbje in Žalec so požar omejili in pogasili, prezračili prostor in pregledali s termo kamero. Uničena je naprava za odsesavanje varilnih plinov.

Ob 21.55 so v Lačji vasi, občina Nazarje, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Gorica ob Dreti, ki so z gasilnikom pogasili goreče saje, očistili dimnik in prezračili prostore.

Izpostava Kranj

Ob 11.39 je v naselju Dobro polje, občina Kranj, gorelo v drvarnici. Z gašenjem so začeli že domači, gasilci so požar dokončno pogasili, opravili pregled s termo kamero, odstranili ožgane dele in nekaj časa dežurali na kraju dogodka. Gorela so drva in manjši deli ostrešja.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.40 so v Opekarski ulici v Ribnici zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ribnica so zaprli dovod zraka in očistili dimnik.

Ob 17.53 so v Smledniku, občina Medvode, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci so počakali do izgoretja saj ter pregledali in očistili tuljavo dimnika.

Ob 18.17 je ob Cesti dveh cesarjev v Ljubljani v območju vrtičkov gorela manjša kamp prikolica. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, PGD Barje in Ljubljana - Trnovo so pogasili uničeno prikolico.

Izpostava Maribor

Ob 18.33 se je v Ulici Eve Lovše v Mariboru iz stanovanjskega bloka valil dim. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor so ugotovili, da je stanovalec na balkonu pripravljal hrano, ki se je prismodila. Gasilci so objekt prezračili in z detektorjem plina preverili morebitno prisotnost nevarnih plinov v prostorih, ki pa je niso zaznali. Materialna škoda ni nastala.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.31 so v Braniku, občina Nova Gorica, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Dornberk in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so pogasili požar in opravili preventivni pregled požarišča s termo kamero.

Ob 16.25 so v Pečinah, občina Tolmin, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Posredovali so gasilci PGD Ponikve - Planota.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.35 so v Vuhredu v občini Radlje ob Dravi zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Vuhred, ki so nadzorovali izgoretje saj, nato pa so pregledali dimnik in prostore. Lastniku so prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.52 je Pamečah, občina Slovenj Gradec, na odlagališču ob industrijskem objektu gorel odpadni material. Posredovali so gasilci PGD Pameče Troblje in Slovenj Gradec, ki so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar ter s pomočjo delovnega stroja v podjetju razkopali požarišče ter ga pregledali s termo kamero. O dogodku so bile obveščene pristojne službe

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 17.12 je v Aškrčevi ulici v Žalcu gorel zabojnik za papir. Požar so pogasili gasilci PGD Žalec.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.03 sta na Ljubljanski cesti v Domžalah gorela komunalna zabojnika za zbiranje papirja. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so požar pogasili. Zabojnika sta uničena.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Brežice

Ob 11.12 je v naselju Arto, občina Sevnica, v prostoru kuhinje objekta uhajal plin. Zaposleni so zaprli plinsko požarno pipo, gasilci PGD Sevnica pa so preventivno prezračili prostore in z detektorjem izmerili koncentracijo plina. Povečane koncentracije plina niso zaznali.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 11.02 je na Vodnikovi cesti v Velenju iz parkiranega vozila iztekalo gorivo. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj, posipali razlito gorivo in očistili cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.29 je na cesti Gozd-Reka proti naselju Obolno v občini Šmartno pri Litiji s prikolice zdrsnil delovni stroj in se zvrnil v potok. Izteklo je precej goriva. Posredovali so gasilci PGD Litija in PGD Kostrevnica, ki so iztekanje omejili in postavili lovilna črevesa nizvodno po potoku. Obveščeni je bila ribogojnica v Zavrstniku, Ribiška družina Litija in pristojna inšpektorica. Po zadnjih podatkih do pogina rib ni prišlo.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 7.28 so v naselju Selo, občina Krško, gasilci PGE Krško nudili pomoč onemogli osebi.

Izpostava Celje

Ob 12.24 je bila v Ulici heroja Bračiča v Celju v stanovanju negibna oseba. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in pomagali reševalcem NMP Celje. Oseba je preminula.

Ob 15.15 so v Pucovi ulici v Celju, gasilci PGE Celje, s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in tako omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 17.06 so na Šercerjevi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s pomočjo avto lestve preko balkona vstopili v stanovanje in odprli vrata stanovanja, v katerega se je zaklenil otrok.

Izpostava Maribor 

Ob 17.30 so v Romihovi ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Slovenska Bistrica posredovali, kjer je starejša oseba padla po strmi klančini. Do prihoda reševalcev so jo oskrbeli in jo nato prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.30 so na ulici Moša Pijade v Črnomlju gasilci PGD Črnomelj ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje v večstanovanjskem objektu in omogočili vstop reševalcem NMP ZD Črnomelj, da so nudili pomoč onemogli osebi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/