Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. november 2020.

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

 V Sloveniji je bilo 22. 11. 2020 opravljenih 1.742 testiranj in potrjenih 470 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 27 odstoten, kar je manj kot dan prej (29,84). V bolnišnicah se zdravi 1.292 oseb s COVID-19, od tega 201 na intenzivni negi. 29 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnice. Za posledicami COVID-19 je umrlo 45 oseb, od marca skupaj 1.097.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 23. 11. 2020 vključenih 1.529 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 193 pripadnikov humanitarnih organizacij.

 

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Služba za podporo CZ RS je na podlagi prejetih poročil regijskih štabov pripravila opomnik za Poveljnika CZ RS o vključenosti Civilne zaščite v domovih za starejše.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi in spremljajo situacijo. Občine ob pomoči Rdeči križ Slovenije (RKS), Slovenske Karitas in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake ter zagotavljajo varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice. Sodelujejo pri koordinaciji prostovoljcev. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci opravljajo terenske obhode glede spoštovanja ukrepov. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi. Spremljajo situacijo v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Odgovarjali so na vprašanja vezana na izvajanje določil odlokov v njihovi pristojnosti. Na inšpektoratih izvajajo nadzore v okviru delovnega področja posamezne inšpekcije.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Koper

Ob 7.33 se je na gradbišču v Morovi ulici v Izoli zgodila delovna nesreča, kjer je delavec padel z lestve. Posredoval je dežurni zdravnik izolskega Zdravstvenega doma in Reševalci reševalne službe slovenske Istre, ki so poškodovanca oskrbeli na kraju dogodka in ga prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 7.59 se je v ladijskem tovornem pristanišču v Kopru zgodila delovna nesreča. Poškodovanca je oskrbela Prehospitalna enota Obala in ga prepeljala na nadaljnje zdravljenje v SB Izola. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.28 so na Jurčkovi cesti v Ljubljani na gradbišču na delavca z višine padle plošče in ga poškodovale. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 11.39 je v poslovni coni v Žejah pri Komendi, občina Komenda, v podjetju Lipar d.o.o. delavcu delovni stroj stisnil nogo in ga poškodoval. Reševalci NMP Kamnik so poškodovanega na kraju oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 12.16 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor poletel na Radno, občina Sevnica, od koder je odpeljal poškodovano osebo v SB Celje. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.21 je v naselju Log pod Mangartom oseba padla v nezavest. Prvo pomoč so ji nudili prisotni in gasilci PGD Bovec. Dokončno so jo oskrbeli in pripravili za helikopterski transport reševalci NMP ZD Tolmin. S helikopterjem Slovenske vojske je bila v spremstvu HNMP Brnik prepeljana na zdravljenje v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 19.32 sta na gorenjski avtocesti pred izvozom Vodice, občina Vodice, smer Ljubljana, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci iz Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in z vpojnimi sredstvi posuli po izteklih motornih tekočinah na cestišču. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 13.42 je v naselju Prekorje, občina Celje, zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše, pri tem se je ena oseba nadihala dima. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Škofja vas so požar omejili in pogasili, reševalci NMP Celje pa so poskrbeli za poškodovano osebo.

Ob 19.56 so v Ravnah v občini Šoštanj zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci iz PGD Šoštanj Mesto so zavarovali kraj dogodka, nadzorovali izgoretje saj in s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.07 je na Kosijevi ulici v Ljubljani gorela baraka. Požar, ki je uničil leseno barako v velikosti 15 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 15.11 so v Gradišču pri Lukovici, občina Lukovica, gorele saje v dimniku gospodarskega objekta. Gasilci PGD Lukovica in Prevoje so goreče saje pogasili, iz kurišča iznesli ves gorljiv material, počakali, da se je dimnik ohladil ter objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Blagovica, Krašnja in Trojane, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Ob 18.39 so na Cesti vstaje v Ljubljani zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci iz GB Ljubljana in PGD Tacen so iznesli tleča drva iz kamina ter očistili kurišče in dimnik. Na strehi objekta so očistili s sajami dodobra zamašeno kapo dimnika.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.14 se je na Brjah, občina Ajdovščina, v kuhinji stanovanjske hiše valil dim. Stanovalci so še pred prihodom gasilcev ugotovili, da je razlog prismojena hrana v mikrovalovni pečici in jo odstranili. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Selo so pregledali prostore in jih prezračili.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.16 je v Ločni v Novem mestu gorela transformatorska postaja na drogu. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

Izpostava Trbovlje

Ob 6.59 je v naselju Kotredež, občina Zagorje ob Savi, zagorela elektro omarica na stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Zagorje - mesto in Kotredež so pogasili gorečo elektro omarico in nato s termovizijsko kamero pregledali objekt. Na kraju je bil prisoten tudi dežurni električar, ki je izklopil elektriko do objekta. Zaradi napake na elektro vodnikih je območje naselja Kotredež ostalo brez električne energije.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.25 je na Vipavski cesti v Ajdovščini zagorelo na dvorišču industrijskega objekta. Posredovali so gasilci iz Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Ajdovščina. Ob prihodu na kraj so pogasili goreče palete in odpadlo listje.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.58 je v Ulici bratov Učakar v Ljubljani gorela vsebina kovinskega koša za odpadke, ogenj pa se je razširil na odpadlo listje po tleh. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 15.03 so na Markovcu v Kopru v manjšem hudourniku opazili onesnaženje. Posredovali so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper in ostale pristojne službe, ki so na kraju dogodka hudournik temeljito pregledali. Delavci Marjetice Koper so odvzeli vzorec in ga bodo dali na analizo.

Izpostava Maribor

Ob 16.41 je na cesti Brezje–Miklavž v Miklavžu na Dravskem polju prišlo do onesnaženja cestišča. Gasilci JZ GB Maribor, dežurni delavci podjetja Nigrad in cestnega podjetja Ptuj so madež v dolžini 5 kilometrov posuli z vpojnim sredstvom in ga počistili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 15.09 sta v okolici naselja Šmarje-Sap, občina Grosuplje, pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Ljubljanske regije na kraju uničila minometno mino Brixio, kalibra 45 mm, italijanske izdelave iz obdobja II. svetovne vojne. Policisti so zavarovali kraj dogodka.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 9.55 so v Novem svetu v Škofji Loki gasilci PGD Škofja Loka nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri prenosu obolele osebe.

Ob 17.34 je v večstanovanjskem objektu v ulici Gorenjskega odreda v Kranju iztekala voda iz radiatorja. Gasilci GARS Kranj so zaprli ventil in preprečili iztekanje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.44 so na Arkovi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija v domu upokojencev s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.18 so v Žerjavu, občina Črna na Koroškem, gasilci PGD Črna na Koroškem nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

 

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/