Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan nagovoril udeležence seminarja o delu in življenju dr. Branislave Sušnik

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je uvodoma nagovoril udeležence današnjega virtualnega seminarja o delu in življenju dr. Branislave Sušnik, ki ga je Ministrstvo za zunanje zadeve organiziralo skupaj z veleposlaništvom Republike Paragvaj in v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem. Seminar sodi med uvodne aktivnosti v sklopu mednarodne konference Dnevi Latinske Amerike in Karibov, katere osrednji dogodek ministrstvo načrtuje za pomlad 2021.

Virtualni seminar «Paragvaj, kot ga je spoznala in živela Branislava Sušnik» je obeležil stoto obletnico rojstva dr. Sušnik, slovenske znanstvenice, antropologinje, ki je svoje življenje posvetila raziskovanju staroslecev v Paragvaju.  Dr. Sušnik so za njeno dolgoletno raziskovalno delo in prispevek k razvoju znanosti v Paragvaju podelili najvišje znanstveno priznanje. 

Dr. Raščan je v svojem govoru izpostavil pomen dela dr. Sušnik, ki je močno zaznamovala odnose med Slovenijo in Paragvajem in še danes prispeva k prijateljskim odnosom med državama. Kot znanstvenica, profesorica in direktorica muzeja je pustila globoko sled v etnologiji na področju staroselskih kultur in njihovih jezikov. Po besedah dr. Raščana bi morala biti dr. Sušnik v svetu spoštovana »ne le zaradi znanstvenega dela, temveč tudi kot oseba, ki jo je gnala želja po raziskovanju, spoštovanju, raznolikosti in interesu za prenos znanja drugim.«

Na virtualnem seminarju so poleg že omenjenih nastopili tudi državna sekretarka na ministrstvu za kulturo dr. Ignacija Fridl Jarc in minister za kulturo Paragvaja Ruben Capdevila, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja (SEM) Natalija Polenec, dr. Tanja Roženberger vodja projekta dr. Sušnik v SEM in kuratorka razstave o dr. Sušnik dr. Mojca Terčelj, ter profesor Diplomatske Akademije Paragvaja, zgodovinar Hérib Caballero. Webinar je poleg življenja in dela dr. Sušnik osvetlil tudi delo Znanstvenega društva Paragvaj ter ljudstvo Guaraní. Udeležilo se ga je 100 poslušalcev iz znanstveno-raziskovalnih institucij obeh držav, ministrstev in diplomatskega zbora. 

Obletnico rojstva dr. Sušnik v tem letu obeležujemo s številnimi dogodki v obeh državah,  med njimi bosta kolokvij SEM (26. novembra) in dogodek  v organizaciji slovenskega veleposlaništva v Buenos Airesu 10. decembra.