Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. novembra 2020.

EPIDEMIJA IN OKUŽBE LJUDI, ŽIVALI IN RASTLIN

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 20. 11. 2020 opravljenih 6.580 testiranj in potrjenih 1.690 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 25,68 odstoten, kar je manj kot dan prej (27,25). V bolnišnicah se zdravi 1.219 oseb s COVID-19, od tega 197 bolnikov na intenzivni negi. 129 bolnikov je bilo odpuščenih iz bolnišnice. Za posledicami COVID-19 je umrlo 31 oseb, od marca skupaj že 1026.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 21. 11. 2020 vključenih 672 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč in predstavnikov javnih služb ter 33 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) RS je koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah. Po potrebi zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin in nudijo informacije občanom. Usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake. Posredujejo pri vključevanju prostovoljcev v pomoč, kjer je le-ta potrebna. Zaznavajo povečano število klicev iz naslova psihološke pomoči. Zaradi podaljšanja in uvedbe ukrepov preprečevanja širjenja okužb se v občinah izvaja varstvo otrok v omejenem obsegu za otroke staršev, ki so na delu. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Posebno pozornost še vedno namenjajo spremljanju razmer v domovih za starejše občane ter socialno-varstvenih zavodih, ki se zaradi naraščanja okužb soočajo z vedno večjim primanjkljajem osebja.

 

PLAZOVI

Izpostava Ljubljana

Ob 21.07 se je v Rovtah, občina Logatec, sredi lesene drvarnice, ki se drži stanovanjske hiše, odprlo brezno. Kraj so si ogledali pripadniki CZ Občine Logatec, ki bodo poskrbeli za nadaljnje ukrepe. Obveščene so pristojne službe.

 

DELOVNE IN RUDNIŠKE NESREČE

Izpostava Postojna

Ob 14.11 se je v gozdu pri naselju Laže, občina Divača, pri spravilu lesa z vitlom poškodoval občan. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Senožeče in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so s tehničnim posegom rešili poškodovanca in nudili pomoč reševalcem NMP Sežana, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.24 si je v naselju Spodnja Kapla, občina Podvelka, pri delu občan poškodoval nogo. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnico (SB) Slovenj Gradec.

 

REŠEVANJA OBOLELIH OSEB

Izpostava Koper

Ob 14.07 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz SB Izola v UKC Ljubljana.

 

NESREČE V CESTNEM PROMETU

Izpostava Ljubljana

Ob 11.09 je na Kresniškem vrhu v občini Litija kombinirano vozilo zapeljalo s ceste v drevo. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč delavcem avtovleke pri izvleki vozila in razžagali drevo, ki se je nevarno nagnilo nad cesto. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 18.40 je v naselju Golice v občini Kamnik osebno vozilo trčilo v drog. Posredovali so gasilci PGD Kamnik in zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli razlite tekočine. Poškodovano osebo so prevzeli reševalci Zdravstveni dom (ZD) Kamnik in jo prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Maribor

Ob 22.23 je na Limbuški cesti v Mariboru osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor so vozilo postavili na kolesa, odklopili akumulator in posipali razlite tekočine.

 

POŽARI V OBJEKTIH

Izpostava Brežice

Ob 20.15 so na Cesti Kozjanskega odreda na Senovem, občina Krško, gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so požar pogasili in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika. Na kraj je bil napoten tudi dimnikar.

Izpostava Celje

Ob 16.03 so na Celjski cesti v Rogaški Slatini zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Rogaška Slatina so objekt nadzorovali do izgoretja saj, dimnik pregledali in očistili dimnik.

Izpostava Kranj

Ob 7.54 je v naselju Koprivnik, občina Žiri, zagorelo pod krušno pečjo. Gasilci PGD Sovodenj in Dobračeva so požar pogasili, iznosili ožgane predmete in prezračili prostore. Pri začetnem gašenju požara se je lastnik stanovanja opekel in nadihal dima.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.32 se je v prostorih Medicinske fakultete na Vrazovem trgu v Ljubljani aktiviral avtomatski javljalnik dima. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so skupaj z varnostnikom in policijo s termovizijsko kamero in plinskim merilnikom pregledali prostore fakultete. V prostorih je bilo prisotno nekaj dima, zato so prostore prezračili. Izvora dima niso našli.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.55 je v naselju Col, občina Ajdovščina, zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Požar, ki je uničil kuhinjo in predprostor, so pogasili gasilci PGD Col in Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina.

Ob 17.16 so v naselju Kozaršče, občina Tolmin, v počitniškem objektu zagorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci PGD Tolmin so požar pogasili in vse prostore pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 19.14 je v Janškem Vrhu, občina Majšperk, prišlo do dimniškega požara v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Ptujska Gora in Majšperk so goreče saje pogasili, delno očistili dimnik in lastnici odsvetovali nadaljnje kurjenje.

 

POŽARI V NARAVI OZIROMA NA PROSTEM

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.25 je bil v podvozu v Gradnikovi ulici v Novi Gorici opažen dim. Gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so na kraju ugotovili, da je gorelo suho listje, ki je ugasnilo pred njihovim prihodom. Požarišče so zalili z vodo in opravili pregled okolice.

 

POŽARI V KOMUNALNIH IN DRUGIH ZABOJNIKIH

Izpostava Koper

Ob 18.32 je ob Piranski cesti v Kopru gorel zabojnik za mešane odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.27 so v Ulici Matije Tomca v Domžalah gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale pogasili tri uničene zabojnike za komunalne odpadke, dva za papir ter enega za steklo.

 

NESREČE Z NEVARNIMI SNOVMI

Izpostava Ljubljana

Ob 14.30 je bil v bližini naselja Dolenja vas pri Polici, občina Grosuplje, potok Breg onesnažen z gnojevko. Gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje so opravili meritve, preiskali vodotok, vendar izvora onesnaženja niso našli. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

 

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ 

Izpostava Celje

Ob 13.01 so v Vodnikovi ulici v Celju gasilci PGE Celje iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 10.35 je v ulici Zgornje Rute v naselju Gozd Martuljek, občina Kranjska Gora, iztekala voda iz stanovanja. Gasilci PGD Gozd Martuljek in Kranjska Gora so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, zaprli glavni ventil in izteklo vodo posesali.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.50 se je v Hacetovi ulici v Ljubljani drog javne razsvetljave nagnil na objekt in obvisel na električnem daljnovodu. Gasilci GB Ljubljana so do prihoda dežurne službe podjetja Javna razsvetljava Ljubljana zavarovali drog in kasneje nudili pomoč dežurnim delavcem podjetja Javna razsvetljava.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.54 je v Beblerjevi ulici v Idriji v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Nepoškodovanega občana so iz dvigala rešili gasilci PGD Idrija.

Izpostava Postojna

Ob 3.47 je voda zalila stanovanje v Ulici za vrtovi v Cerknici. Posredovali so gasilci PGD Cerknica, ki so iz stanovanja in kleti posesali vodo. Do zamakanja je prišlo zaradi poškodovane cevi.

Ob 8.08 so v Pivški ulici v Postojni gasilci PGD Postojna s pomočjo avtolestve s strehe večstanovanjskega objekta odstranili visečo strešno kritino, katero je odtrgal močan veter.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/