Skoči do osrednje vsebine

Duhovna oskrba v slovenščini v Videmski pokrajini

Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je danes preko videokonference srečala s škofom msgr. Dr. Petrom Štumpfom, pristojnim za Slovence v zamejstvu in po svetu, ter predstavniki Slovencev iz Kanalske doline in Benečije, predsednico Združenja don Mario Černet Anno Wedam, urednikom časopisa Dom Eziom Gosgnachom ter predsednikom Združenja don Evgen Blankin Giorgiem Banchigem.
Posnetek zaslona med virtualno konferenco.

Udeleženci sestanka. | Avtor: USZS

Ministrica in sogovorniki iz Videmske pokrajine so škofu Štumpfu predstavili pereč problem pomanjkanja slovenskih duhovnikov, s katerim se srečujejo v zadnjem obdobju. Splošno pomanjkanje duhovnih poklicev je beneške in Kanalsko dolino še posebej prizadelo. V Kanalski dolini nimajo več slovenskega duhovnika, v Nediških dolinah pa sta ostala le še dva ostarela duhovnika. Vsa dosedanja prizadevanja in prošnje, ki so jih naslavljali na cerkvene in politične naslovnike, niso obrodila sadu, saj trenutno vodstvo krajevne cerkve ni naklonjeno manjšinam.

Slovenski kulturni prostor, ki sega tudi na videmsko in v Kanalsko dolino, je tradicionalno močno povezan z verskim življenjem ljudi. Zato je bil na današnjem srečanju izpostavljen pomemben vidik ohranjanja slovenstva, ki pa ga tuj duhovnik, četudi se nauči slovenskega jezika, ne more zagotavljati. V te doline mora priti slovenski duhovnik, ki razume slovensko dušo, ki spoštuje in ohranja slovenske verske običaje. Doline doživljajo pravi preporod prav s slovenskimi duhovniki, to bogato kulturno in versko življenje pa pritegne tudi mlade, kar je zagotovilo ohranjanja slovenstva na tem območju.

Škof Štumpf je z zanimanjem prisluhnil vsem sogovornikom in jim zagotovil svojo podporo. Tematiko bo izpostavil na Slovenski Škofovski konferenci, za kar se mu je ministrica iskreno zahvalila.