Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch na 4. konferenci Slovensko avstralskega akademskega združenja (SAAA)

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je včeraj ponoči po slovenskem času udeležila 4. konference Slovensko avstralskega akademskega združenja (SAAA), ki je letos virtualno potekala pod geslom "Vloga kraja v vedno bolj brezmestnem svetu".
Posnetek zaslona.

Udeleženci. | Avtor: USZS

 Ministrica dr. Jaklitsch se je organizatorjem zahvalila za aktivno delovanje. Ko se povezujejo in izmenjujejo svoje izkušnje, gradijo mostove za prihodnje sodelovanje med Slovenci na tem delu sveta. »Življenje v tuji deželi vas iztrga iz varnega območja, po drugi strani pa spodbuja veliko intenzivnejšo interakcijo med različnimi identitetami v obojestransko korist. Bistveno je, da v takšnih razmerah ne pozabimo na svoje korenine in svojo whakapapa (o.p. dostojno linijo svojih prednikov), kot bi rekli domačini Aotearoe. Le trdno vgrajeni v našo skupnost lahko gradimo boljši svet.«

Združenje Slovensko avstralskega akademskega združenja povezuje sodobne izseljence, nekaj članov je že tretja generacija Slovencev, ki živijo v tujini, pa tudi tiste, ki morda nimajo slovenskih korenin, jih pa zanima slovenska kultura in sodelovanje s Slovenijo. Namen konference je bila krepitev obstoječih in vzpostavitev novih vezi med Slovenci in kraji, kjer živijo, tako v Sloveniji, Avstraliji, Aotearoi na Novi Zelandiji ali kje drugje.

Zbrane je nagovoril tudi veleposlanik Republike Slovneije v Avstraliji Jurij Rifelj.  V nadaljevanju je imela dr. Julija Sardelić  (Te Herenga Waka- Victoria Univerza Wellingtona Aotearoa Nova Zelandija) predavanje na temo “Biti umeščen v  neumestljivo: Premišljevanje globalne (ne)umeščenosti marginaliziranih državljanov v letu 2020”. Izr. prof. dr. Sergeja Slapničar (Univerza v Queenslandu) pa je razmišljala pod naslovom “Kako se organizacije zaščitijo pred kibernetskimi tveganji? Raziskovanje upravljanja s kibernetskimi tveganji”.  Iz poslovne prakse je gospod Črt Prašnikar, GM Global Premium Strategy at Fisher & Paykel Appliances, Nova Zelandija delil izkušnje slovenskega menedžerja, ki deluje tako na Novi Zelandiji kot v Avstraliji.