Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. novembra 2020.

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 18. 11. 2020 opravljenih 6.806 testiranj in potrjenih 2.064 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 30,33 odstoten, kar je več kot dan prej (29,57). V bolnišnicah se zdravi 1.238 oseb s COVID-19, od tega 205 bolnikov na intenzivni negi. 78 bolnikov je bilo odpuščenih iz bolnišnice. Za posledicami COVID-19 je umrlo 45 oseb, od marca skupaj že 964.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 19. 11. 2020 vključenih 1.508 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč in predstavnikov javnih služb ter 407 pripadnikov humanitarnih organizacij.  

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Republike Slovenije (RS) je koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih. Za Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je odobril izdajo logistične opreme za šotore, za Doma starejših občanov (DSO) Viharnik pa izdajo dveh šotorov. Odobril je še izvedbo razbremenilnih pogovorov Službe za psihološko pomoč CZ za študente, ki delujejo v socialno zdravstvenih zavodih.

Izdano je bilo Navodilo za aktiviranje osrednjih in drugih gasilskih enot ob intervencijah širšega pomena v času razglašene epidemije COVID-19.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah. Po potrebi zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin in nudijo informacije občanom. Usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake. Posredujejo pri vključevanju prostovoljcev v pomoč, kjer je le-ta potrebna. Zaznavajo povečano število klicev iz naslova psihološke pomoči. Zaradi podaljšanja in uvedbe ukrepov preprečevanja širjenja okužb se v občinah izvaja varstvo otrok v omejenem obsegu, za otroke staršev, ki so na delu. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Posebno pozornost še vedno namenjajo spremljanju razmer v domovih za starejše občane ter socialno-varstvenih zavodih, ki se zaradi naraščanja okužb soočajo z vedno večjim primanjkljajem osebja.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 16.41 je v Kamniških Alpah pri sestopu s Kokrškega sedla v Kokrško dolino planinec zdrsnil in se poškodoval. Posredovali so gorski reševalci Gorsko reševalne službe (GRS) Kamnik. Poškodovanega planinca so našli, mu nudili prvo pomoč ter ga prenesli v dolino. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik so poškodovanca prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.36 je na poti na Šmarno goro planinec padel in si zlomil golen desne noge. Poleg reševalcev NMP so posredovali tudi gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana  in gorski reševalci GRS Ljubljana. Na kraju so ga imobilizirali in prenesli do reševalnega vozila. Prepeljan je bil v UKC Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 17.03 so na Dečkovi cesti v Celju gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje nudili pomoč poškodovani občanki, do prihoda reševalcev NMP Celje.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 18.42 je na Cesti Kozjanskega odreda v Šentjurju v garaži hiše zagorel pralni stroj. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šentjur in Slivnica so požar pogasili, prostore prezračili in jih pregledali s termovizijsko kamero. Uničen pralni stroj, električni grelnik vode in drug predmeti na regalu. Poškodovana elektro napeljava in garažna vrata.

Izpostava Koper

Ob 18.52 je na Obali v Luciji v občini Piran. gorelo v plastičnem WC-ju. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Piran so požar pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 13.17  je na Cesti Franceta Prešerna na Jesenicah, prišlo do požara v objektu. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so na kraju ugotovili, da gorijo filtri na odsesovalni napravi pri plazmi. Izklopili so elektriko ter požar pogasili.  Filtre so demontirali in jih do konca ohladili. S termovizijsko kamero so pregledali prostore in jih prezračili.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.05 so se v naselju Velike Poljane, občina Ribnica, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Velike Poljane in Sv. Gregor so počakali do izgoretja saj in očistili dimno tuljavo. Materialna škoda ni nastala.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.46 so v naselju Petišovci, občina Lendava, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Petišovci in Lendava so požar pogasili. Dimnik je pregledala pristojna dimnikarska služba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.37 so v Logu Čezsoškem, občina Bovec, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci iz PGD Srpenica in Bovec so pogasili goreče saje, prezračili prostore in dimnik pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.48 je v naselju Stara Bučka, občina Škocjan, gorela izolacija ob dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Škocjan so požar pogasili, odstranili tlečo izolacijo in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.08 je na Celovški cesti v Ljubljani v predelu rezervoarja za gorivo zagorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in po izteklih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 15.15 je v gozdu na vrhu Planine nad Borovnico pohodnik našel neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS). Posredovali so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Ljubljanske regije. Na kraju najdbe so uničili nemški protioklepni kumulativni tromblon iz obdobja druge svetovne vojne. Zavarovanje kraja so zagotavljali policisti policijske postaje (PP) Vrhnika.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.15 je v gozdu Pod Škabrijelom v Kromberku, občina Nova Gorica, občan našel neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila 14 kosov NUS avstrijske in italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne v skupni teži 180,61 kg.

Ob 13.05 so na področju Mengore v občini Tolmin naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili topovsko granato kalibra 75 mm mase 7 kg italijanskega porekla, topovsko granato kalibra 75 mm mase 6,8 kg avstrijskega porekla in topovsko granato kalibra 100 mm mase 11 kg avstrijskega porekla. Vse najdbe so iz obdobja I. svetovne vojne in so do uničenja spravljene na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.36 so na Celjski cesti v Laškem gasilci PGD Laško ob prisotnosti policije in reševalcev NMP Laško s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 15.56 se je v gozdu pri Zalogu pri Šempetru, občina Žalec, poškodovala oseba. Gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini so nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 12.17 je bila v Praprotnem, občina Škofja Loka, v gozdu najdena mrtva oseba. Gorski reševalci GRS Škofja Loka so osebo prenesli iz gozda do ceste, kjer jo je prevzela pogrebna služba. Na kraju so bili  prisotni tudi reševalci NMP Škofja Loka in policija.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.20 so v Jakčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba in tako omogočili vstop reševalcem in policiji.

Izpostava Maribor

Ob 10.36 je v Rošpohu, občina Maribor, drevo padlo na streho gospodarskega poslopja. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB ) Maribor so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.44 so v Prvačini, občina Nova Gorica, gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica nudili pomoč pri reševanju vozila, ki je zapeljalo na neutrjeno pot.

Izpostava Trbovlje

Ob 22.32 je v ulici Opekarna v Trbovljah prazno osebno vozilo ušlo s parkirišča na brežino. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so  s pomočjo vitla vozilo izvlekli nazaj na parkirišče.

Napoved za naslednje dni

V petek bo na Primorskem delno jasno, pihala bo zmerna do močna burja. Drugod bo sprva pretežno oblačno, dopoldne bo še rahlo deževalo. Popoldne se bo od severozahoda pričelo jasniti. Pihal bo severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 9, na Primorskem do 14 °C.

V soboto bo večinoma jasno. Še bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, ki bo popoldne oslabela. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 1, na Primorskem okoli 5, najvišje dnevne od 3 do 7, na Primorskem do 12 °C.

V nedeljo bo pretežno jasno, veter bo ponehal. V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno in suho vreme.

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorologijo in hidrologijo, Agencije RS za okolje, bo v petek na Primorskem pihala močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih dosegala hitrosti med 100 in 120 kilometrov na uro.