Skoči do osrednje vsebine

Pojasnilo Ministrstva za obrambo v zvezi s člankom o helikopterskih prevozih na portalu Necenzurirano.si

Na portalu Necenzurirano.si je bil 19. novembra objavljen članek z naslovom »Slovenska vojska zavrnila prevoz nosečnice s covid-19«. V članku je več navedb neresničnih, zato v nadaljevanju objavljamo vprašanja portala Necenzurirano.si in naše odgovore.
  • Ali lahko potrdite ali zanikate, da Slovenska vojska, ki izvaja helikopterske prevoze za potrebe HNMP, zavrača prevoz okuženih z novim koronavirusom? Zakaj?

Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske upoštevajo navodilo Ministrstva za zdravje za izvajalce na primarni ravni prevozov oseb, okuženih s korona virusom. V navodilu je bilo v sklopu navodil, ki ga je Ministrstvo za zdravje izdalo  2. marca 2020,  za transporte zapisano, da se HNMP za prevoz pacientov, okuženih s korona virusom, praviloma ne uporablja. Ministrstvo za zdravje je to omejitev postavilo zaradi omejenih resursov tako helikopterjev kot tudi posadk, saj s tem ohranja osnovne dejavnosti: nujno medicinsko pomoč, reševanje v gorah in nujne sekundarne transporte, vključno s prevozi novorojenčkov v inkubatorjih.

Prevoz noseče pacientke iz SB Izola, kot se navaja v zapisu na portalu Necenzurirano, ni bil izveden, ker je dežurni zdravnik HNMP ravnal skladno z navodilom za izvajanje HNMP v primeru okužbe s korona virusom. Navodilo opredeljuje, da se paciente, ki imajo vsaj enega od znakov ali potrjeno okužbo za COVID-19, ne more prepeljati s helikopterjem. Ob tem želimo poudariti, da se Slovenska vojska (tako je bilo tudi v tem primeru) nikoli sama ne odloči glede prevozov oseb v okviru HNMP. Odločitev je zmeraj na strani dežurnega zdravnika.

  • Koliko primerov je že bilo do sedaj, ko niste izvedli prevoza bolnika s covid-19? Koliko ste jih izvedli, če sploh kakšnega?

Do sedaj bolnikov s potrjenim korona virusom nismo prepeljali. V enem primeru (prevoz iz SB Izola), o katerem smo odgovorili v prvem vprašanju, pa je dežurni zdravnik HNMP prevoz odpovedal zaradi potrjene okužbe s korona virusom.

  • Kako je mogoče, da je danes spet prišlo do okvare vojaškega helikopterja in ta ni mogel izvesti naročenega prevoza? Zakaj nimate rezerve za ravno takšne primere?

Za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči morajo vsi sistemi na helikopterju delovati brezhibno. Pri obveznem predpoletnem preverjanju helikopterja se občasno, a zelo redko, lahko pojavi napaka, zaradi katere helikopter ne more poleteti. Vedno imamo v rezervi helikopter, tokrat ga zaradi tehnično operativnih razlogov nismo imeli. Napako smo v helikopterju sicer v zelo kratkem času odpravili in bi lahko poletel, vendar se je prevoz že izvajal po cesti, tako da je bila naloga posadki s strani zdravnika preklicana.

Pri tem je potrebno poudariti, da so bila v zadnjem desetletju drastično zmanjšana sredstva za investicije v Slovensko vojsko, kar posledično vodi tudi v vse manjšo operativnost. Zakon o investicijah v Slovensko vojsko do leta 2026, o katerem bo DZ odločal konec tedna, med drugim predvideva tudi investicije v helikoptersko floto, s čimer bomo lahko bistveno izboljšali njihovo operativnost.

  • Kako pogosto se to zgodi? Koliko podobnih dogodkov je bilo v zadnjem letu dni?

Poleg včerajšnje odpovedi je bila letos zaradi tehničnih razlogov odpovedana samo ena naloga HNMP, v tem primeru smo imeli pripravljen rezervni helikopter. Naročnika smo obvestili, da lahko nalogo lahko izvedemo z rezervnim helikopterjem, vendar se je naročnik odločil, da prevoz izvede z reševalnim vozilom.  

  • Dodatno nas zanima, ali vojaške posadke helikopterjev prejemajo covid-19 dodatke ali kakšne druge dodatke za delo v času epidemije in zaradi tveganja okužbe s covid-19?

Tudi dežurne helikopterske posadke skladno s Kolektivno pogodbo za javni sektor prejemajo dodatek zaradi tveganja z okužbo, ki je dodeljen v skladu z ukazom za izvedbo evidentiranja dodatka za delo v nevarnih pogojih dela v času epidemije.