Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo prejelo vlogi za priznanje označbe »izbrana kakovost« za sektor drobnice ter za zaščito »mesa istrskega goveda - boškarina«

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je prejelo dve novi vlogi, vlogo za priznanje označbe »izbrana kakovost« za sektor drobnice in vlogo za zaščito »mesa istrskega goveda - boškarina« z zaščiteno označbo porekla.

Fotografija je simbolična

Fotografija je simbolična | Avtor MKGP

Skupno vlogo za priznanje označbe »izbrana kakovost« z navedbo države pridelave in predelave sta na ministrstvo vložila Gospodarsko interesno združenje (GIZ) mesne industrije Slovenije in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Drobnica z označbo »izbrana kakovost« mora biti na paši najmanj 150 dni, čas transporta je omejen na največ 6 ur, ob morebitnem individualnem zdravljenju je predpisana daljša karenčna doba, krma pa ne sme vsebovati določenih posamičnih krmil. Sektor drobnice se tako pridružuje sektorjem mleka, sadja in mesa (govedi, prašičev in perutnine), ki so že vstopili v shemo »izbrana kakovost« z navedbo države pridelave in predelave (Slovenija).

Vlogo za zaščito »mesa istrskega goveda – boškarina« / »meso istarskog goveda – boškarina« z zaščiteno označbo porekla so skupaj pripravili slovenski in hrvaški rejci »istrskega goveda«. »Meso istrskega goveda – boškarina« se lahko proizvaja le na območju istrskega polotoka, kvarnerskega otočja, na Krasu, Čičariji in na Podgrajskem podolju z južnimi obronki Brkinov, izključno od goveda pasme istrsko govedo. Prehrana goveda po 8 mesecih starosti temelji na voluminozni krmi (paši, senu), ki se praviloma proizvaja na geografskem območju proizvodnje. Prehrano je dovoljeno dopolniti z močnimi krmili (žitaricami) do največ 20% celotnega dnevnega obroka (izraženo kot delež v masi suhe snovi vsebovane v krmi).

Slovenija in Hrvaška sta do sedaj pri Evropski komisiji skupaj zaščitili že dva skupna  proizvoda. To sta Istrski pršut / Istarski pršut z zaščiteno označbo porekla in oljčno olje »Istra« z zaščiteno označbo porekla.

V postopku na ministrstvu pa sta še skupni vlogi Slovenije in Hrvaške za zaščito Istrskega medu in Istrskega ovčjega sira.

Zgoraj navedeni novi vlogi ter dodatne informacije o shemah kakovosti, postopkih zaščite, zaščitenih proizvodih in certificiranih proizvajalcih so objavljene na spletni strani ministrstva.

Pripombe na objavljeni specifikaciji lahko pošljete na elektronski naslov gp.mkgp@gov.si ali po pošti na naslov Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana, in sicer najkasneje do petka, 18. decembra 2020.