Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. novembra 2020

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. POVZETEK POROČILA

V Sloveniji je bilo 17. 11. 2020 opravljenih 6.813 testiranj in potrjenih 2.015 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 29,57 odstoten, kar je več kot dan prej (26,06). V bolnišnicah se zdravi 1.280 oseb s COVID-19, od tega 209 bolnikov na intenzivni negi. 116 bolnikov je bilo odpuščenih iz bolnišnice. Za posledicami COVID-19 je umrlo 43 oseb, od marca skupaj že 919.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 18. 11. 2020 vključenih 1.373 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč in predstavnikov javnih služb ter 354 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2. POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH / KLJUČNI POUDARKI

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih. Z Državnim logističnim centrom (DLC) Roje je usklajeval izposojo kontejnerjev za potrebe Slovenske vojske. Zadeve ni bilo možno realizirati.

Služba za podporo Štabu CZ RS je pripravila pojasnila in usmeritve za občine glede zavarovanja pripadnikov CZ in drugih pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah. Po potrebi zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin in nudijo informacije občanom. Usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake. Posredujejo pri vključevanju prostovoljcev v pomoč, kjer je le-ta potrebna. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Posebno pozornost še vedno namenjajo spremljanju razmer v domovih za starejše občane ter socialno-varstvenih zavodih, ki se zaradi naraščanja okužb soočajo z vedno večjim primanjkljajem osebja.

 

Potres

Izpostava Novo mesto

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za seizmologijo, so v sredo, 18. novembra 2020, ob 21.52 seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 0,8 v bližini Šentjerneja, 67 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Kostanjevice na Krki in Šentjerneja. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (Evropska makroseizmična lestvica (EMS)-98).

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 14.45 je v naselju Prevalje pod Krimom, občina Brezovica, mlada telica ušla iz hleva in padla v reko Ljubljanico. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Podpeč, ki so s čolni preiskali del Ljubljanice med Podpečjo in Goričico pod Krimom, vendar telice niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 6.30 sta na glavni cesti Kranj–Šenčur, občina Šenčur, trčili osebni vozili, dva udeležencev sta se ob tem poškodovala. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulatorje in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine. Na kraju so bili prisotni reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj in policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.07 sta na avtocestnem počivališču Starine, smer Ljubljana, občina Novo mesto, trčili osebno in tovorno vozilo. V prometni nesreči sta se dve osebi poškodovali. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, do prihoda reševalcev pomagali ponesrečenim in odklopili akumulator na osebnem vozilu. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so poškodovani osebi oskrbeli in ju odpeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 13.21 je v Čepljah v občini Gornji Grad zagorel kuhinjski element zraven štedilnika na trdo gorivo. Do prihoda gasilcev PGD Bočna je lastnik uspel sam pogasiti začetni požar, gasilci pa so dokončno ohladili in pregledali okolico štedilnika.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.11 je zagorelo v Obrtni coni Ugar v Ribnici v proizvodni hali lesenih izdelkov, kjer se nahaja lakirna komora. Posredovali so gasilci PGD Ribnica, ki so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar ter iznesli ožgane lesene izdelke in jih dokončno pogasili. V požaru je bilo uničenih 150 kvadratnih metrov proizvodne hale ter lakirna komora, preostalih 150 kvadratnih metrov proizvodne hale pa je poškodovane.

Ob 18.37 je na Hladnikovi cesti v Ljubljani gorela baraka. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Barje, ki so pogasili požar. V požaru je bila baraka uničena.

Izpostava Maribor

Ob 6.20 so v Zgornjih Verjanah, občina Sveta Trojica, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Sveta Trojica so varovali dimnik do izgoretja saj in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 15.51 je v poslovni stavbi na Ulici talcev v Mariboru zagorelo ohišje v stropni neonski luči. Požar je še pred prihodom gasilcev Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor, zaradi izklopa varovalke ugasnil. Gasilci so prezračili objekt in ga preventivno pregledali.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 7.54 je pred stanovanjskim objektom na Celjski cesti v Laškem zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, omejili in pogasili požar, s termovizijsko kamero pregledali ostrešje objekta in izmerili morebitno koncentracijo nevarnih plinov v objektu.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 17.13 je zagorelo v gozdu pri naselju Javornik v občini Kranj. Gasilci GARS Kranj so locirali požar, ga pogasili z vodo in prekopali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.40 je v Malem Korinju v občini Ivančna Gorica zagorela elektro omarica. Požar so pogasili gasilci PGD Korinj, ogenj je omarico uničil.

Izpostava Maribor

Ob 8.19 so gasilci GB Maribor in PGD Brezje posredovali na Zagrebški cesti v Mariboru, kjer je pri gradbenih delih na prostem zagorela izolacija v filtru prašnih delcev. Požar so pogasili in pregledali okolico.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 5.59 je v Scopolijevi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 8.37 so gasilci GB Ljubljana posredovali na Gerbičevi ulici v Ljubljani, kjer so pogasili vsebino zabojnikov za odpadke, ki so goreli že preko noči.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.55 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije v naselju Podsabotin, na pobočju hriba Sabotin, odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz prve svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja odpeljala v primerno skladišče.

Ob 11.53 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije posredovala na Pristavi, občina Nova Gorica, kjer sta odstranila in spravila na varno do uničenja topovsko granato, kalibra 80 mm, mase 6,3 kg, avstrijske izdelave in topovsko granato kalibra 75 mm, mase 6,5 kg, italijanske izdelave. Obe nevarni najdbi sta iz obdobja I. svetovne vojne.

Ob 12.14 je našel krajan neeksplodirano ubojno sredstvo nad vasjo Bate v občini Nova Gorica našel . Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije in odstranila topovsko granato kalibra 105 mm, mase 15,6 kg, dve topovski granati, kalibra 149 mm, mase po 30,5 kg in vžigalnik za tromblon. Nevarne najdbe italijanskega izvora iz obdobja I. svetovne vojne, sta do uničenja primerno uskladiščila.

Ob 17.10 je krajan pri zemeljskih delih na njivi našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila  topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg,  dva topovska vžigalnika, skupne mase 2,15 kg. Nevarne najdbe italijanske in avstrijske izdelave iz I. svetovne vojne sta odpeljala v ustrezno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.22 so v naselju Matke v občini Prebold gasilci PGD Matke in Poklicne gasilske enote (PGE) Celje nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri prenosu obolele osebe s težko dostopnega kraja do reševalnega vozila. Reševalci so obolelo osebo nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Celje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.04 je krajan v reki Soči pod Tolminom opazili gasilni aparat. Aktivirani so bili gasilci PGD Tolmin, ki so gasilni aparat potegnili iz vode in ugotovili, da je predelan in ima vžigalno vrvico, zato so bili aktivirani tudi pripadniki NUS Severnoprimorske regije in obveščena policija.

Izpostava Ptuj

Ob 12.11 so v Spodnjem Gruškovjem, občina Podlehnik, gasilci PGD Podlehnik nudili pomoč  pogrebni službi pri prenosu preminule osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.31 so gasilci PGD Slovenj Gradec z avto lestvijo nudili tehnično pomoč pri odstranjevanju treh dreves na Meškovi ulici v Slovenj Gradcu, ki so ogrožala vozila in mimoidoče.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/