Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch z Zagovornikom načela enakosti Mihom Lobnikom

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes preko spleta sestala z Zagovornikom načela enakosti Mihom Lobnikom. To je bilo prvo srečanje vodstev urada in organa za enake možnosti.
Ministrica pred računalnikom, za njo slovenska in evropska zastava.

Ministrica dr. Jaklitsch med virtualnim sestankom. | Avtor: USZS

Zagovornik je ministrici predstavil svoje delo v letu 2019 in tudi primere, ko je organ s priporočilom, odločbo ali pripombami na predloge zakonov zaščitil varstvo in zagotavljanje pravic pripadnikov italijanske in madžarske manjšine v Sloveniji do uporabe svojega jezika in do enake obravnave.

Predstavil je tudi prizadevanja, da bi pripadniki obeh manjšin v Sloveniji bolje spoznali storitve Zagovornika, ki je skupaj z drugimi organi slovenske države branik enakopravnega sobivanja vseh državljanov Republike Slovenije. Tako je organ med drugim izdal brošuro s predstavitvijo Zagovornika v italijanskem in madžarskem jeziku, pripravil je dvojezični obrazec za prijavo diskriminacije, v jezika narodnostnih manjšin je prevedel tudi povzetke letnih poročil, tvorno pa sodeluje tudi s poslancema obeh manjšin in manjšinskimi mediji.

Ministrica dr. Jaklitsch je ocenila, da je odnos države in Zagovornika do obeh manjšin v Sloveniji zgleden in da si lahko samo želimo, da bi bile takega odnosa deležne tudi slovenske manjšine v sosednjih državah.

Izpostavila je, da so Slovenci v zamejstvu kot predstavniki manjšine še vedno večkrat diskriminirani in poudarila, da so stiki, ki jih ima Zagovornik v okviru mreže evropskih organov za enakost Equinet velika priložnost za ozaveščanje o položaju slovenskih manjšin ter o neuresničenih zavezah na področju manjšinskih pravic znotraj držav, kjer živijo.

Zagovornik bo ministrici pripravil zbir vseh njegovih izdelkov in ukrepov, pripravljenih za zaščito pred diskriminacijo pripadnikov manjšin v Sloveniji, ki jih bo Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu lahko uporabil pri zasledovanju izboljšanja življenj pripadnikov slovenske manjšine v tujini.