Skoči do osrednje vsebine

Minister Šircelj nagovoril udeležence dogodka Green Finance

Minister za finance, mag. Andrej Šircelj je nagovoril udeležence digitalnega dogodka Green Finance: Is the Future of Money Green, v organizaciji Britansko-slovenske gospodarske zbornice v sodelovanju z Britanskim veleposlaništvom v Ljubljani.
Videokonferenca, minister Šircelj nagovarja udeležence dogodka, na ekrani minister in udeleženci v manjših okencih.

Minister Šircelj nagovoril udeležence dogodka Green Finance

Osrednja tema razprave je bila debata o zelenem bančništvu in o zelenih projektih, med drugim tudi o usmeritvah Slovenije in Združenega kraljestva v zeleni prihodnosti.

Minister je uvodoma dejal, da je vpliv podnebnih sprememb izjemno velik in še narašča, zato potrebujemo izboljšave na področju trajnostnega financiranja v okviru globalnih pobud za zeleno rast.

»Slovenija je na podnebne izzive dobro pripravljena. Naše javne finance so stabilne in bančni sistem je likviden. To bo zelo pomembno v prihodnjih letih, ko bodo morale banke in druge finančne institucije prevzeti aktivno vlogo pri projektih za oživitev in ozelenitev gospodarstva. Banke bodo postale ključni del rešitve,« je poudaril minister.

V nadaljevanju je minister dodal, da je pomembno, da se bo tudi z davčno politiko ustvarjalo prave spodbude za trajnostno in podnebju prijazno ravnanje, vključno s trajnostnimi naložbami. Predvidena je ustrezna odprava ovir za investicije, ki predstavljajo ključni prostor za gospodarsko rast in povečanje aktivnosti ter ozelenitev gospodarstva.

»Okolju prijazno financiranje bi moralo in tudi bo imelo pomembno vlogo pri nizkoogljičnem prehodu in večji okoljski in družbeni zavesti. Biti moramo pripravljeni in hkrati ponuditi primerno izbiro za vlagatelje in podjetja,« je sklenil minister.