Skoči do osrednje vsebine

Udeležba državnega sekretarja dr. Stanislava Raščana na ministrskem forumu držav članic Zavezništva za svobodo veroizpovedi ali prepričanja (IRFBA)

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je preko video povezave v živo nagovoril udeležence virtualnega ministrskega foruma Zavezništva za svobodo veroizpovedi ali prepričanja (IRFBA), ki ga vodijo ZDA.
med nastopom v živo na virtualnem ministerialu Mednarodnega zavezništva za versko svobodo

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Ministrski forum se je pričel z uvodnim nagovorom državnega sekretarja ZDA Pompea, nadaljeval z izjavo predsedujočega IRFBA veleposlanika za mednarodno versko svobodo na ameriškem zunanjem ministrstvu Samuela Brownbacka ter podpredsedujočega IRFBA posebnega odposlanca za vero ali prepričanje na Ministrstvu za zunanje zadeve Nizozemske veleposlanika Johannesa Douma.

V svoji izjavi je državni sekretar dr. Raščan najprej čestital zavezništvu za njegove dosedanje rezultate in se zahvalil sekretariatu za organizacijo foruma.

Z vstopom v zavezništvo, kot ustanovna članica, je Slovenija še enkrat potrdila svojo zavezo, da bo prispevala svoj delež pri zaščiti in spodbujanju svobode veroizpovedi ali prepričanja, kar sodi med naše nacionalne zunanjepolitične prioritete.

Slovenija v tej luči prispeva svoj delež v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja, kjer med drugim izvaja projekte, katerih namen je pomagati ogroženim verskim skupnostim po svetu. Ti projekti se izvajajo na nacionalni osnovi, preučujemo pa tudi možnosti, da bi v prihodnosti združili moči s partnerskimi državami.

Državni sekretar dr. Raščan je v svoji izjavi posebej izpostavil izobraževanje otrok na področju človekovih pravic, ki se je izkazalo kot učinkovit način za spodbujanje strpnosti znotraj skupin različnih religij ali prepričanj.

Na srečanju so sodelujoči sprejeli ministrsko izjavo, ki jo je sopodpisala tudi Slovenija:

  • Skupna vizija za uveljavljanje svobode veroizpovedi ali prepričanja za vse.