Skoči do osrednje vsebine

Ponosni smo na rezultate presejalnega programa ZORA, ki je dostopen tudi v času epidemije covid-19

Na današnjem že 10. izobraževalnem dnevu programa ZORA z mednarodno udeležbo, ki je zaradi pandemije covid-19 potekal virtualno, je udeležence programa pozdravil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar.
Minister Tomaž Gantar sodeluje na spletnem dogodku ZORA
1 / 2

Minister za zdravje Tomaž Gantar je udeležence 10. izobraževalnega dne programa ZORA pozdravil z uvodnim nagovorom: »Med programi, ki so tudi v času epidemije covid-19 dostopni in nujno potrebni, so presejalni programi raka. Rak med epidemijo ni izginil in zato je zelo pomembno, da tudi v tem zelo zahtevnem času zagotovimo zgodnje odkrivanje rakavih bolezni. V Sloveniji imamo tri državne presejalne programe, ZORA, DORA in SVIT. Za rakom na materničnega vratu, prav zaradi učinkovitega odkrivanja in zdravljenja predrakavih sprememb v okviru progama ZORA, zboli veliko manj žensk. To je izjemen uspeh, saj je bila Slovenija v preteklosti ena od evropskih držav z največjim bremenom tega raka. Ponosni smo na dosežene rezultate, ki jih zagotovo ne bi dosegli brez truda vseh vpetih, tako vodstva programa ZORA, Onkološkega inštituta in seveda vseh izvajalcev programa na terenu.«

V sklopu 10. izobraževalnega dne ZORA z mednarodno udeležbo so bili predstavljeni dosežki dela presejalnega programa ZORA v preteklem letu in ob pandemiji ter raziskave in novosti pri odkrivanju in obravnavi raka materničnega vratu. Razpravljavci so večkrat opozorili, da med ključnimi prioritetami boja proti raku ostajata preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka ter da lahko kljub hitremu razvoju medicine za svoje zdravje največ naredi vsak sam. Opozorili so na Evropski kodeks proti raku, kjer je zapisanih 12 nasvetov proti raku, ki ne pripomorejo le k bolj zdravemu načinu življenja, ampak tudi zmanjšujejo individualno ogroženost in s tem zbolevnost in umrljivost za rakom. Med pomembnimi aktivnostmi, ki preprečujejo raka na materničnem vratu je bilo izpostavljeno tudi cepljenje proti HPV. Precepljenost med deklicami raste in se je v šolskem letu 2018/2019 zvišala za več ko 10% in trenutno znaša 59,3%. Za cepljenje proti HPV za dečke pa je Zdravstveni svet na Ministrstvu za zdravje RS v letu 2020 podal pozitivno mnenje in s tem tudi cepljenje proti HPV za dečke uvrstil med storitve obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Prav med dogodkom je Svetovna zdravstvena organizacija lansirala globalno strategijo za eliminacijo raka materničnega vratu. Prvič v zgodovini se je svet zavezal k odpravi raka materničnega vratu. To je edinstven dogodek, ki se mu pridružuje tudi Slovenija s simbolno gesto turkizne osvetlitve ljubljanskega in blejskega gradu.

Povezava na novico, objavljeno na spletni strani preventivnega državnega presejalnega programa ZORA.