Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. Novembra 2020.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

 1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 15. 11. 2020 opravljenih 1.792 testiranj in potrjena 501 nova okužba s COVID-19. Delež pozitivnih je 27,96 odstoten, kar je nekoliko več kot dan prej (25,82). V bolnišnicah se zdravi 1.264 oseb s COVID-19, od tega 207 bolnikov na intenzivni negi. 38 bolnikov je bilo odpuščenih iz bolnišnice. Za posledicami COVID-19 je umrlo 34 oseb, od marca skupaj že 831.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 16. 11. 2020 vključenih 1.464 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč in predstavnikov javnih služb ter 328 pripadnikov humanitarnih organizacij.

 2. Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in komuniciral s poveljniki Civilne zaščite (CZ) na različnih nivojih.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah. Po potrebi zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin in nudijo informacije občanom. Spremljajo situacijo v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

V vseh regijah opažajo, da se še vedno veča število okužb v Domovih starejših občanov in opozarjajo na velik primanjkljaj osebja. Večina občin ima na zalogi še dovolj zaščitnih sredstev, ponekod pa se že soočajo s pomanjkanjem.

Iz Obalne regije  poročajo o predlogu Policijske uprave (PU) Koper za usmerjeno in proaktivno nadziranje uniformiranih struktur CZ in občinskih redarstev na krajih, kjer je mogoče pričakovati večje število kršitev (parki, tržnice, maloobmejni prehodi in podobno).

Poplave

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.30 je v naselju Otiški vrh v občini Dravograd meteorna voda ogrožala kletne prostore stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šentjanž pri Dravogradu, ki so meteorno vodo s cestišča izčrpali. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Plazovi

Izpostava Koper

Ob 14.54 so v Šmarjah pri Kopru gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Krkavče s ponjavo pokrili plaz, ki se je sprožil ob stanovanjski hiši.

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Od 16.19 je bila na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi burje uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora velja za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do nosilnosti 8 ton.

Ob 18.31 je bila na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi močne burje uvedena zapora prometa 2. stopnje. Zapora velja za počitniške prikolice, vsa vozila s ponjavami in hladilnike.

Od 16.51 je bila na regionalnih cestah v Vipavski dolini na relaciji Podnanos–Manče–Vipava uvedena velja omejitev prometa 1. stopnje. Zapora velja za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Od 17.38 je bila zaradi burje na relaciji regionalne ceste Vipava–Ajdovščina uvedena omejitev prometa 1. stopnje. Zapora velja za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Od 18.56 omejitev prometa na regionalnih cestah v Vipavski dolini na relaciji Vipava–Ajdovščina ne velja več.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 12.44 je v naselju Sveta Trojica, občina Domžale, na kmetiji, kmetijski stroj kmetu stisnil nogo v gležnju in ga poškodoval. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Domžale so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Obveščene so bile pristojne službe.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.38 je na avtocesti na relaciji Čatež ob Savi–Drnovo, občina Brežice, voznik osebnega vozila zapeljal s cestišča in se ustavil na obcestni brežini. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, ki so zavarovali kraj dogodka, pregledali vozilo in okolico, posredovanje samo pa ni bilo potrebno. V nesreči ni bilo poškodovanih. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 16.43 sta na Tomšičevi v Velenju trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Velenje in reševalci NMP Velenje, ki so eno poškodovano osebo pregledali na kraju.

Izpostava Kranj

Ob 13.13 je na cesti Jereka–Koprivnik, občina Bohinj, osebno vozilo zletelo s ceste. Pri izvleku in nalaganju vozila so vlečni službi pomagali gasilci PGD Bohinjska Bistrica.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.56 je v Grosupljem na nadvozu nad avtocesto tovorno vozilo prebilo varovalno ograjo in z lokalne ceste padlo na odstavni pas avtoceste pred izvozom Grosuplje v smeri Ljubljane. Gasilci PGD Grosuplje in Stična ter Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, prečrpali pogonsko gorivo iz vozila, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine, namestili pivnike v odtočne niše v protihrupni ograji, odstranili poškodovani ograjo na nadvozu in prometno tablo ter nudili pomoč delavcem avtocestnega podjetja pri odstranjevanju razbitin. Lažje poškodovanega voznika so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 16.43 sta na Tomšičevi v Velenju trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Velenje in reševalci NMP Velenje, ki so eno poškodovano osebo pregledali na kraju.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 2.09 je v Petrovčah v občini Žalec zagorel zapuščen gospodarski objekt velikosti 30x12m. Gasilci PGD Dobriša vas - Petrovče, Žalec, Drešinja vas, Kasaze - Liboje, Griže, Levec in Gotovlje so zavarovali kraj dogodka ter omejili in pogasili požar. Na objektu je v celoti uničeno ostrešje in leseni del objekta.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.52 je na Tomšičevi cesti v Kočevju v podjetju Melamin v garderobi gorel montažni strop. Požar je pričel gasiti zaposleni gasilec v podjetju, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Kočevje, ki so tudi odstranili del stropa in objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 12.37 je na Litijski cesti v Ljubljani gorelo v zapuščenem objektu podjetja. Še pred prihodom gasilcev je ogenj sam ugasnil. Gasilci GB Ljubljana so objekt preventivno pregledali.

Ob 19.50 je gorelo v kurilnici stanovanjske hiše na Poti sodarjev v Ljubljani. Še pred prihodom gasilcev je požar pogasil lastnik. Gasilci GB Ljubljana pa so odklopili elektriko, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.38 je v kraju Rut v občini Tolmin zagorelo v stanovanjskem objektu. Ogenj je zajel pritličje enostanovanjskega objekta. Gasilci iz PGD Rut-Grant, Tolmin in Podbrdo so požar pogasili ter prostore pregledali s termovizijsko kamero in jih prezračili.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 1.45 je v Štorjah, občina Sežana, gorela skladovnica drv. Posredovali so gasilci PGD Sežana in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana. Požar so pogasili, premetali drva in jih še dodatno zalili z vodo. Pogorelo je 20 metrov drv.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.00 so pred trgovskim objektom v Solkanu, občina Nova Gorica, zagoreli zabojniki za smeti. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko reševalne dejavnosti Gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so pogasili požar, ki je uničil sedem zabojnikov.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 13.45 so v Celju opazili onesnaženje reke Hudinje. Voda se peni, krem barve in na gladini je živalska maščoba. Gasilci PGE Celje zavarovali kraj, pregledali območje in postavili lovilna črevesa. Obveščen je bil dežurni Vodnogospodarsko podjetje (VGP) Drava, ribiči, inšpektor za ribištvo in inšpektorat za okolje.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.36 je na avtocestnem počivališču Lom, občina Logatec, v smeri proti Ljubljani iz tovornega vozila-cisterne s tujimi registrskimi oznakami iztekal naftni derivat. Gasilci PGD Dolnji Logatec in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, evakuirali zaposlene in stranke z bencinskega servisa, preprečili nadaljnje iztekanje snovi in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle tekočine ter parkirišče očistili.

Izpostava Maribor

Ob 9.58 so na cesti v naselju Kamnica, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor z vpojnim sredstvom posuli manjši naftni madež in cesto počistili.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 12.47 je bila v Dolu pri Borovnici, občina Borovnica, v zapuščenem objektu najdena minometna mine italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta mino uničila na kraju najdbe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.11 so na Hudinji v občini Vitanje gasilci PGD Vitanje nudili pomoč reševalcem NMP Slovenske Konjice, pri oskrbi neodzivne osebe. Kljub hitremu posredovanju gasilcev in reševalcev je oseba umrla.

Ob 20.41 je v Obrežju občina Radeče podtalnica tekla v stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Radeče so izčrpali natečeno vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.23 je na Bognarjevi poti v Ljubljani voda s strehe pokrite s folijo zatekala v sosednjo vrstno stanovanjsko hišo. Gasilci GB Ljubljana so s folijo dodatno prekrili okoli 3 kvadratne metre strehe.

Ob 13.00 sta na Stari cesti v Logatcu gasilca PGD Dolnji Logatec s tehničnim posegom odprla vhodna vrata stanovanjske hiše in omogočila reševalcem NMP Logatec dostop do onemogle osebe. Reševalci so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.48 je na Podpeški cesti v Notranjih Goricah, občina Brezovica, meteorna voda s strehe zatekala v stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Notranje Gorice so s folijo prekrili del strehe in preprečili nadaljnje vtekanje vode.

Ob 20.19 se je v Legatovi ulici v Ljubljani v zunanjem jašku, v katerem se zbira podtalna voda, pokvarila črpalka. Še pred prihodom električarja, ki je črpalko popravil, so gasilci GB Ljubljana izčrpali okoli en kubični meter vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/