Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. novembra 2020

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 14. 11. 2020 opravljenih 3.563 testiranj in potrjenih 920 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 25,82 odstoten, kar je malenkost manj kot dan prej (26,17). V bolnišnicah se zdravi 1.261 oseb s COVID-19, od tega 201 bolnik na intenzivni negi. 44 bolnikov je bilo odpuščenih iz bolnišnice. Za posledicami COVID-19 je umrlo 32 oseb, od marca skupaj že 797.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 15. 11. 2020 vključenih 497 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč in predstavnikov javnih služb ter 15 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik CZ RS je spremljal razmere v državi.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 15. 11. 2020 vključenih 497 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč ter predstavnikov javnih služb. Sodelovalo je tudi 15 pripadnikov humanitarnih organizacij. Podrobnejši podatki so v preglednici na naslednji strani.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah. Večina štabov deluje v operativni sestavi ali so v pripravljenosti na domu. Po potrebi zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin in nudijo informacije občanom. Spremljajo situacijo v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Večjih posebnosti v nedeljo ni bilo, občani večinoma spoštujejo ukrepe. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Največ okužb na število prebivalcev je trenutno v Pomurski, Gorenjski in Koroški statistični regiji. V UKC Maribor opozarjajo na velik primanjkljaj zdravstvenega osebja. Z enakimi težavami se soočajo tudi v domovih starejših občanov v vseh regijah. V občini Bovec so v enem dnevu zabeležili 29 novo okuženih.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.41 se je pri sestopu iz Kredarice, občina Kranjska Gora, planinec poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Mojstrana in posadka s helikopterjem Slovenske vojske so poškodovanega na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Jesenice.

Ob 15.10 je planinec na planinski poti s Ciprnika proti Planici, občina Kranjska Gora, padel in se kotalil po strmem pobočju okoli 400 metrov ter pri tem utrpel poškodbe glave. Posredovali so gorski reševalci GRS Rateče in Kranjska Gora ter ekipa HNMP, ki so poškodovanca oskrbeli in ga s helikopterjem SV prepeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 20.01 se je v naselju Pondor, občina Tabor, v prometni nesreči osebnega vozila poškodovala ena oseba. Gasilci iz PGE Celje ter PGD Ojstriška vas -Tabor, Loke in Kapla - Pondor so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, pregledali širšo okolico, oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev ZD Žalec in NMP Celje ter z vpojnimi sredstvi posuli po izteklih motornih tekočinah.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.02 sta v križišču Celovške ceste in Aljaževe ulice v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovancem do prihode reševalcev ter odklopili akumulator na vozilu. Reševalci RP Ljubljana so v bolnišnico prepeljali dve poškodovani osebi.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 7.25 je v Libojah, občina Žalec, zagorelo gospodarsko poslopje v izmeri okoli 8x15 metrov, v katerem je bila skladiščena krma in stelja. Posredovali so gasilci PGD Kasaze-Liboje, Zabukovica, Dobriša vas-Petrovče, Žalec, Griže in Gotovlje, ki so požar omejili in pogasili, nato pa sanirali požarišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.15 je varnostnik opazil dim na hodniku poslovnega objekta v poslovni coni Žeje pri Komendi, občina Komenda. Posredovali so gasilci PGD Kamnik, Komenda, Moste in Križ, ki so na kraju pogasili električni UV razkuževalnik prostora ter prezračili prostore.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.04 je zagorelo ostrešje stanovanjskega objekta v Dolenji Trebuši, občina Tolmin. Požar so pogasili gasilci PGD Dolenja Trebuša in PGD Tolmin.

Ob 17.00 so na Trgu golobarskih žrtev v Bovcu zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Dimniški požar so pogasili gasilci PGD Bovec.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 15.49 so v Sečovljah, občina Piran, gasilci JZ GB Koper in PGD Sečovlje pogasili goreče smeti na površini okoli enega kvadratnega metra.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 11.03 so v Libojah, občina Žalec, tamkajšnji gasilci pri sanaciji pogorišča gospodarskega poslopja naleteli na okoli 500 litrov goriva v posodi, ki je bila v precej slabem stanju. Gasilci PGE Celje so gorivo prečrpali v več posod.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.59 so gasilci PGD Radlje ob Dravi v Vuhredu, občina Radlje ob Dravi, s kraja včerajšnje nesreče, kjer je prišlo do razlitja motornega olja, odstranili nameščena sredstva: pivnike, črevesa in krpe. Prepojeni material so odstranili in varno shranili v 7 vreč. Nevarne odpadke je s kraja odstranilo pogodbeno podjetje Saubermacher.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 5.27 je na Savinjski cesti v Nazarjah prišlo do izliva vode v poslovnem objektu. Gasilci PGD Nazarje so izčrpali vodo.

Ob 19.55 so v večstanovanjskem objektu v Šaleku, občina Velenje, gasilci PGD Velenje iz kabine okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.30 je na Groharjevi ulici v Kamniku v stanovanju puščala voda iz radiatorja. Gasilci PGD Kamnik so ob prisotnosti policije s tehničnem posegom vstopili v stanovanje in zaprli ventil na radiatorju.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.39 so v Ulici Staneta Rozmana v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe.

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/