Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. novembra 2020

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. POVZETEK POROČILA

V Sloveniji je bilo 13. 11. 2020 opravljenih 6.657 testiranj in potrjenih 1.732 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 26 odstoten. V bolnišnicah se zdravi 1.224 oseb s COVID-19, od tega 206 na intenzivni negi, 95 bolnikov je bilo odpuščenih. Za posledicami COVID-19 je umrlo 41 oseb, od marca skupaj že 765.

Dne 14. 11. 2020 je bilo v odziv na epidemijo COVID-19 vključenih 614 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč ter humanitarnih organizacij.

2. POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH / KLJUČNI POUDARKI

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Zaradi novo sprejetih vladnih ukrepov so na ministrstvih odgovarjali na vprašanja iz svoje pristojnosti, tudi v klicnem centru 080 1404 so prejeli precej več klicev (1.435).

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah. Večina štabov deluje v operativni sestavi ali so v pripravljenosti na domu.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.02 je v kraju Presedle, občina Tabor, zagorel zapuščen leseni objekt. Posredovali so gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Loke, Ojstriška vas, Kapla-Pondor in Ločica ob Savinji. Zavarovali so območje, pogasili požar ter pregledali objekt.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.34 je v Šentvidu pri Stični, občina Ivančna Gorica, zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentvid pri Stični so počakali, da so saje dogorele in očistili tuljavo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.16 so v Breznem vrhu, občina Radlje ob Dravi, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so požar pogasili, pregledali dimnik ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 18.26 so v Ožbaltu, občina Podvelka, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ožbalt so saje pogasili ter očistili in s termovizijsko kamero pregledali dimnik.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 9.42 je v Luciji zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Piran.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.41 je na Barjanski cesti v Ljubljani na parkirišču zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Trnovo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.04 je na Šmartinski cesti v Ljubljani gorel komunalni zabojnik za papir. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so pogasili požar.

Ob 23.45 je v Rašiški ulici, občina Ljubljana, gorel smetnjak. Požar je začel gasiti občan, dokončno pa so vsebino pogasili gasilci GB Ljubljana.

  

Najdba neeksplodiranih ubojnih sredstev

Ob 7.00 uri so na območju Vrtoč v občini Miren-Kostanjevica pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) nadaljevali z dejavnostmi na kraju včerajšnje najdbe več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev avstrijskega in italijanskega porekla, ostanke obdobja prve svetovne vojne. Uničili so NUS skupne mase 51,49 kg, ki niso bila primerna za prevoz in nadaljnje skladiščenje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Ob 21.14 je v Šentvidu pri Stični, občina Ivančna Gorica, voznik osebnega vozila zapeljal s ceste. Posredovali so gasilci PGD Stična, GB Ljubljana in PGD Trebnje, ki so zavarovali kraj nesreče, posuli razlite motorne tekočine, odklopili akumulator ter s tehničnim posegom iz vozila rešili eno ukleščeno osebo. V prometni nesreči sta bili poškodovani dve osebi, kateri so oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana in Zdravstvenega doma (ZD) Ivančna Gorica ter ju prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

  

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.21 so na Janežičevi poti v Celju gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v katerem je bila obolela oseba. Reševalci NMP Celje so jo odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob 14.29 se je v Šaranovičevi ulici v Celju v zaklenjenem stanovanju nahajala poškodovana oseba. Do prihoda gasilcev PGE Celje so domačini že sami odprli vrata stanovanja, gasilci pa so nato nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Celje.

Ob 16.21 so v Radmirju v občini Ljubno gasilci PGD Radmirje očistili in oprali cestišče, ki je bilo polito z gnojnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.57 je na Kidričevi ulici v Kočevju puščala voda v stanovanju. Gasilci PGD Kočevje so zaprli glavni ventil in tako preprečili nadaljnjo iztekanje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/