Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. novembra 2020

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 12. 11. 2020 opravljenih 5.762 testiranj in potrjenih 1.509 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 26,2 odstoten, kar je manj kot prejšnji dan (28,45 odstoten). V bolnišnicah se zdravi 1.199 oseb s COVID-19, od tega 200 na intenzivni negi, 79 bolnikov je bilo odpuščenih. Za posledicami COVID-19 je umrlo 38 oseb, od marca skupaj že 724.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 13. 11. 2020 vključenih 1.443 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb. Sodelovalo je tudi 306 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in komuniciral s poveljniki CZ na različnih nivojih, župani in predstavniki prostovoljnih organizacij.

Uprava RS za zaščito in reševanje je izpostavam URSZR posredovala postopkovne usmeritve glede izvajanja odredbe Poveljnika CZ RS (št. 166-10/2020-169-DGZR z dne 30.10.2020), ki se nanaša na aktiviranje prostovoljcev za pomoč pri izvajanju nalog in ukrepov povezanih z epidemijo nalezljive bolezni COVID-19. Izdano je bilo Navodilo o nadomestilih in povračilih stroškov, nastalih kot posledica nalezljive bolezni COVID-19 – 2. val. V mobilnem stacionariju (MOBSTAC) so izvedli vzdrževalna dela.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Zaradi novo sprejetih vladnih ukrepov so na ministrstvih odgovarjali na vprašanja iz svoje pristojnosti, tudi v klicnem centru 080 1404 so prejeli precej več klicev (1.435).

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah. Večina štabov deluje v operativni sestavi ali so v pripravljenosti na domu.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Ob 17.01 je krajan med sprehodom pod Cerjem v bližini Volkovnjaka v občini Miren-Kostanjevica našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Aktivirani so bili pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS). Zaradi teme bodo ubojno sredstvo odstranili dne 14. 11. 2020.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 16.28 sta trčili osebni vozili v križišču Šmartinske in Bratislavske ceste v Ljubljani. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in odklopili akumulatorja na vozilih. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.39 je v naselju Daber v občini Tolmin zagorel stanovanjski objekt. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ponikve–Planota in Tolmin so požar, ki je v celoti uničil pritlične prostore stanovanjskega objekta, pogasili in nato pregledali ostale prostore s termovizijsko kamero. Pred prihodom gasilcev so iz goreče hiše krajani rešili občana, ki se je nadihal dima. Poškodovanemu občanu so nudil prvo pomoč gasilci do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Tolmin, ki so ga nato na kraju oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v bolnišnico.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.29 so na Prešernovi ulici v Črnomlju gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Črnomelj so nadzorovali izgorevanje saj, pregledali okolico s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.06 so v naselju Črna vas, občina Ljubljana, na parkirišču mehanične delavnice gorelo več vozil. Požar, ki je zajel dve osebni vozil in štiri dostavna vozila, pogasili gasilci PGD Barje in GB Ljubljana.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 14.56 je v naselju Velika Račna, ob potoku Šica, občina Grosuplje, gorela travna površina. Posredovali so gasilci PGD Račna in PGD Čušperk, ki so ob prihodu na kraj ugotovili, da gre za kurjenje odpadnega lesa. Gasilci so ogenj dokončno pogasili.

Ob 18.16 je na Litijski cesti v Ljubljani gorel kup kosovnega odpada. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Sostro.

Izpostava Postojna

Ob 15.29 so zagoreli gumijasti deli pri železniški postaji Rakek v občini Cerknica. Posredovali so gasilci PGD Rakek, ki so požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.08 je na Ulici bratov Učakar v Ljubljani zagorelo več zabojnikov za smeti. Gasilci GB Ljubljana so zabojnike pogasili in prekopali žarišča.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.21 se je na ekološkem otoku ob šoli na ulici Nikole Tesle v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, kadilo iz zabojnika za smeti. Posredovali so gasilci PGD Šempeter in pogasili vsebino zabojnika .

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.38 je v ulici Kolodvorska cesta v Kanalu, zaradi tehnične okvare v proizvodnem prostoru podjetja izteklo kurilno olje in onesnažilo bližnji potok, od tam pa v reko Sočo. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, PGD Kanal in PGD Nova Gorica, ki so na gladini reke namestili lovilna črevesa in pivnike. O dogodku so bile obveščene pristojne službe, gasilci pa bodo na kraju dogodka ostali preko noči.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 10.17 so gasilci PGD Brežice na Šolski ulici v Brežicah s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Celje

Ob 11.41 so gasilci PGD Velenje posredovali v stanovanjskem bloku na Cesti talcev v Velenju, kjer so s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Kranj

Ob 12.37 so gasilci PGD Naklo ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja na Glavni cesti v Naklem, v katerem so našli mrtvo osebo.

Ob 18.22 so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj na ulici Tuga Vidmarja v Kranju izklopili iz obratovanja okvarjeno dvigalo in o tem obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.45 je v Pavšičevi ulici v Logatcu, puščala voda iz počenega radiatorja v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zaprli cev na radiatorju in posesali izteklo vodo. Na kraju so bili prisotni hišnik bloka in policisti.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.54 je na ulici Sallaumines v Trbovljah prišlo do okvare dvigala, v katerem je ostalo pet oseb. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in rešili ujete osebe. Obveščen je bil pooblaščeni servis.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/