Skoči do osrednje vsebine

Dan slovenskega znakovnega jezika

14. november je Dan slovenskega znakovnega jezika. Na ministrstvu ob tem dnevu čestitamo vsem uporabnicam in uporabnikom ter vsem tolmačkam in tolmačem slovenskega znakovnega jezika.

14. novembra 2002 je bil v Uradnem listu Republike Slovenije objavljen Zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika. S sprejemom zakona je bila uresničena zahteva gluhe skupnosti po pravici do uporabe slovenskega znakovnega jezika, pravici do informiranja v njim prilagojenim tehnikam in pravici do tolmača slovenskega znakovnega jezika. Sprejem zakona pomeni velik korak glede enakopravne vključenosti gluhe skupnosti v življenje in delovno okolje.

Vlada Republike Slovenije je leta 2014, 14. november razglasila kot Dan slovenskega znakovnega jezika.

V Državnem zboru Republike Slovenije je na pobudo Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije vložena pobuda za vpis slovenskega znakovnega jezika v Ustavo. Pobudo Ministrstvo za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti vseskozi podpira, zato upamo, da bomo lahko ob Dnevu slovenskega znakovnega jezika v letu 2021 čestitali, da je slovenski znakovni jezik postal ustavna kategorija.

Na ministrstvu ob Dnevu slovenskega znakovnega jezika čestitamo vsem uporabnicam in uporabnikom ter vsem tolmačkam in tolmačem slovenskega znakovnega jezika.