Skoči do osrednje vsebine

Sodelovanje med Slovensko vojsko in Nacionalno gardo Kolorada bomo razvijali in krepili tudi v prihodnje

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je danes prek video konference pogovarjal z novo poveljnico Nacionalne garde Kolorada brigadno generalko Lauro Clellan, ki je 1. avgusta 2020 postala nova poveljnica Nacionalne garde Kolorada.

Današnji pogovor je bil tako spoznavno srečanje med ministrom in novo poveljnico, saj tradicionalni obisk poveljujočega Nacionalni gardi Kolorada (NGK), ki je običajno septembra, letos zaradi epidemioloških razmer ni bil izvedljiv. 

Minister mag. Matej Tonin in poveljnica NGK brigadna generalka Laura Clellan sta se v pogovoru dotaknila dosedanjega več kot 25-let trajajočega tvornega sodelovanja na vojaško – obrambnem področju. Sogovornika sta se strinjala, da je sodelovanje bogato in razvejano, ter v zadnjem obdobju usmerjeno na določena specifična področja, kot so na primer področje kibernetske varnosti, vojaško zdravstvo, bojevanje v gorah in področje varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Republika Slovenija želi tovrstno sodelovanje ohraniti oziroma ga še nadgraditi.

V nadaljevanju je minister mag. Tonin sogovornici predstavil dve prioriteti, pri katerih si prizadeva za znatni napredek. Kot prvo je omenil področje obrambnih investicij oziroma načrte Ministrstva za obrambo RS za investicije v zmogljivosti, v povezavi z investicijskim zakonom in njegovo obravnavo v parlamentu. Pri drugem, kadrovskem področju, je izpostavil dosežek glede izboljšanja socialne varnosti za vojake po 45. letu starosti, ki je sedaj naveden v zakonu o obrambi, ter tudi izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da se je 5. novembra število vojakov, ki zapuščajo vrste Slovenske vojske, izenačilo s številom zaposlitev, oziroma je trend odhodov in zaposlitev po dolgem času izenačen in ni več negativen.

Dotaknila sta se tudi odziva na premagovanje novega koronavirusa, pri čemer sta se strinjala, da so preventivni ukrepi ključni za njegovo zajezitev. Ob zaključku pogovora je minister zaželel novi poveljnici obilo uspehov ter jo povabil na obisk v Slovenijo, ko bodo razmere to dopuščale.

Minister Matej Tonin se je danes prek video konference pogovarjal z novo poveljnico Nacionalne garde Kolorada brigadno generalko Lauro Clellan

Minister Matej Tonin se je danes prek video konference pogovarjal z novo poveljnico Nacionalne garde Kolorada brigadno generalko Lauro Clellan | Avtor: Jerica Pavšič, MORS