Skoči do osrednje vsebine

Podaljšanje ukrepov in dodatne omejitve za obvladovanje epidemije covid-19

Vlada je na današnji seji podaljšala večino dosedanjih ukrepov, hkrati pa je sprejela nekatere dodatne omejitve. Minister za zdravje Tomaž Gantar je na novinarski konferenci poudaril, da so ukrepi namenjeni omejevanju stikov, saj bo le tako mogoče preprečiti širjenje okužb, omejiti število obolelih s covid-19 in obdržati delujoč zdravstveni sistem.

Ukrepi, sprejeti 26. oktobra, so bili delno uspešni. Z njimi smo eksponentno rast uspeli spremeniti v linearno. Ob sproščanju ukrepov bi spet sprožili eksponentno rast števila obolelih in okuženih, kar bi na dolgi rok prineslo poslabšanje.

Minister Tomaž Gantar je pojasnil namen podaljšanja ukrepov in dodatnih omejitev: »Če želimo zmanjšati število vsakodnevnih hospitalizacij in omogočiti relativno varno sproščanje ukrepov, moramo močno zmanjšati število dnevno okuženih. Potem bodo epidemiologi spet lahko sledili stikom z okuženimi osebami, kar je eden ključnih dejavnikov za obvladovanje epidemije. V prvi vrsti pa moramo, še enkrat, omejiti stike, da v tem obdobju prekinemo nadaljnje širjenje bolezni."

»Zavedamo se vseh stisk, v katerih so se znašli ljudje, gospodarstvo in celotna država. A treba je vedeti, da je lahko gospodarska škoda še veliko večja, če bi nam epidemija ušla iz nadzora. Namen strožjih ukrepov, ki jih uveljavljamo za krajše obdobje 14 dni, je prekinitev začaranega kroga širjenja okužbe.«

Posebej je izpostavil tudi zaskrbljujoče število okuženih med starejšimi: »Če je bilo še pred kakšnim tednom ali desetimi dnevi v starostni skupini nad 65 let okrog 14 odstotkov okužb, se zdaj ta povečuje. Zelo visok odstotek okužb, preko 44 odstotkov, je tudi med delovno aktivnimi v starosti 35 - 55 let. Modeli Inštituta Jožefa Stefana kažejo, da je okužen vsak 22. prebivalec. Poleg nošenja mask in higiene rok je zmanjševanje oz. omejevanje stikov eden od najpomembnejši ukrepov.«

Zaskrbljujoča je tudi rast okužb v sosednjih državah, kjer vrh epidemije pričakujejo v naslednjih tednih, zato je potrebno ukrepanje na več področjih. Novi ukrepi bodo sledili ukrepom ob prvem valu epidemije.

V prihodnjih dneh bo v veljavo stopilo več ukrepov z različnih področij. Nanašajo se na dodatne omejitve zbiranja in gibanja, spreminja se tudi režim prehajanja meje. Podaljšujejo se ukrepi na  področju šolanja, ki bo v prihodnjih 14 dneh še vedno potekalo na daljavo, vrtci pa bodo odprti za zagotavljanje varstva otrok, katerih starši oz. skrbniki so del nujne infrastrukture za delovanje države. V zaprtih prostorih bodo lahko trenirali samo poklicni športniki. Znova bo ustavljen javni potniški promet, prav tako šole vožnje. Taksi službe bodo ob spoštovanju ukrepov in omejitev še naprej delovale. Upravne enote bodo izvajale le najnujnejša opravila. Gospodarske dejavnosti se ne bodo zaprle v celoti. Še naprej bodo odprte trgovine s hrano, lekarne, banke in pošte. Svojo dejavnost bodo opravljali vulkanizerji in dimnikarji, tudi gradbeniki na nenaseljenih gradbiščih. Začasno se zapirajo vse trgovine z nenujnim blagom in trgovski centri.