Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. novembra 2020

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. POVZETEK POROČILA

V Sloveniji je bilo 10. 11. 2020 opravljenih 7.515 testiranj in potrjenih 2.217 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 29,5 odstoten, kar je več kot prejšnji dan (24,32). V bolnišnicah se zdravi 1.192 oseb, od tega 198 na intenzivni negi, 96 bolnikov je bilo odpuščenih. Za posledicami COVID-19 je umrlo 40 oseb, od marca skupaj že 645.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 11. 11. 2020 vključenih 1.729 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb. Sodelovalo je tudi 320 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2. POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH / KLJUČNI POUDARKI

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in komuniciral s poveljniki CZ na različnih nivojih. S poveljnikom CZ UKC Ljubljana se je dogovoril glede postavitve dodatnih postelj v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Služba za podporo štabu CZ RS je prejela zahtevke za izdajo zaščitne opreme za bolnišnice.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah. Večina štabov deluje v operativni sestavi ali so v pripravljenosti na domu.

Po potrebi zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin in nudijo informacije občanom. Pozivajo jih k spoštovanju preventivnih ukrepov. Evidentirajo, razporejajo in vključujejo prostovoljce v delo. Spremljajo situacijo v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Pomagajo pri zagotavljanju računalniške opreme za izvajanje pouka na daljavo ter usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake.

Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.05 so na Dednem polju v občini Bohinj reševalci Gorsko reševalne službe (GRS) Bohinj oskrbeli poškodovano osebo, jo prenesli do terenskih vozil in prepeljali v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.09 je posadka helikopterja SV v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) prepeljala obolelo osebo iz Bolnišnice Franca Derganca v Šempetru, občina Šempeter - Vrtojba, v UKC v Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.54 je z letališča v Mislinjski Dobravi v občini Slovenj Gradec helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljal obolelo osebo v UKC Maribor. Posredovali so gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Golavabuka, ki so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.21 sta v križišču pri Hidroelektrarni Blanca, občina Sevnica, trčila tovorno vozilo in kolesar. V nesreči se je kolesar poškodoval. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka in odstranili poškodovano kolo. Reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Sevnica so kolesarja oskrbeli in prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Sevnica.

Izpostava Kranj

Ob 5.58 sta pred mostom v Praprotnim v občini Škofja Loka trčili osebni vozili. Dve osebi sta se poškodovali. Gasilci PGD Škofja Loka so reševalcem NMP Škofja Loka pomagali pri oskrbi poškodovanih, odklopili akumulatorja na vozilih in razsvetljevali kraj dogodka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.05 je v kraju Želin v občini Cerkno osebno vozilo trčilo v srno. Posredovali so gasilci PGD Idrija, ki so zavarovali kraj dogodka in odmaknili vozilo s cestišča.

  

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 14.46 so v Križevcu, občina Zreče, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Stranice, ki so zavarovali kraj dogodka, zaprli dotok zraka v peč, počakali do izgoretja saj, nato pa pregledali dimnik ter lastniku odsvetovali kurjenje do pregleda dimnikarja.

Izpostava Kranj

Ob 12.29 je na Drulovki, občina Kranj, gorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so požar pogasili in očistili dimniško tuljavo. Na kraju je bil prisoten tudi dimnikar.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.38 je zagorelo na balkonu vrstne stanovanjske hiše na Bognarjevi poti v Ljubljani. Ob prihodu gasilcev PGD Vižmarje – Brod in Gasilske brigade (GB) Ljubljana je ogenj zajel ostrešje in mansardo. Gasilci so evakuirali stanovalce, iznesli plinski jeklenki, zaprli dovod plina in vode ter odklopili elektriko. Gasilci so ogenj pogasili, pogorela je celotna mansarda in ostrešje ter balkon in soba ob balkonu v prvem nadstropju. Objekt ni primeren za bivanje. Ostala dva objekta pa imata delno poškodovano streho, vendar primerna za bivanje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.15 so v naselju Gonjače, občina Brda, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dobrovo in Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so dimnik pregledali z termovizijsko kamero, ga očistili in odstranili pogorelo izolacijo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 19.21 je na avtocesti Lendava–Maribor, med priključkoma Cerkvenjak in Sveta Trojica, zagorelo tovorno vozilo. Zaradi nepazljivosti sta trčili dve osebni vozili. Dve osebi sta utrpeli telesne poškodbe. Reševalci NMP Lenart so ju prepeljali v UKC Maribor. Posredovali so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor, PGD Sveta Trojica in Cerkvenjak. Na tovornem vozilu tujih registrskih oznak so pogasili požar, zavarovali in osvetlili kraj dogodka, reševalcem nudili pomoč pri oskrbi poškodovanih in na vozilih odklopili akumulatorje.

  

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 16.12 je občanka v Medlogu, občina Celje, na vodovarstvenem območju opazila razlito snov. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, ki so zavarovali kraj dogodka, ugotovili, da gre za bitumen, nato pa snov in onesnaženo zemljino odstranili. Ker gre za ponavljajočo zadevo, je bila o dogodku obveščena policija.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 10.46 so v večstanovanjski stavbi v Ulici Vena Pilona v Kopru gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper s tehničnim posegom odprli vrata okvarjenega dvigala, v katerem je bila ujeta oseba.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.36 so gasilci PGD Trbovlje mesto na Trgu revolucije v Trbovljah s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili dve osebi.

Ob 18.38 so na Šuštarjevi koloniji v občini Trbovlje ob prisotnosti policije gasilci PGD Trbovlje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila najdena mrtva oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/