Skoči do osrednje vsebine

Konferenca "Mladost je norost, po občini skače, kjer je most" 2020

Danes je v virtualnem okolju potekala letna konferenca občin ”Mladost je norost, po občini skače, kjer je most”, namenjena krepitvi podpornih struktur za razvoj mladinskega dela in mladinske politike v lokalnih skupnostih ter mreženju predstavnikov občin, medsebojnemu povezovanju in izmenjavi dobrih praks.

Konferenca je platforma, ki je nastala na podlagi izraženih potreb uslužbencev občin na področju mladine v okviru projekta Europe Goes Local (EGL) in postaja tradicionalna, saj letos poteka že drugo leto zapovrstjo. Organizira jo Nacionalna agencija programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota – Movit, v sodelovanju z Uradom Republike Slovenije za mladino, Mladinskim svetom Slovenije, Mladinsko mrežo MaMa, Mestno občino Ljubljana, Mestno občino Novo mesto in Občino Brežice.

Dogodka se je udeležilo 50 predstavnikov občin, županov, občinskih svetnikov in občinskih uslužbencev, ki so skozi različne aktivnosti obravnavali osrednjo temo letošnje konference: Kaj lahko naredimo za več participacije mladih? Uvodoma je zbrane nagovorila podžupanja Mestne občine Novo mesto, gostiteljske občine tokratne konference, Sara Tomšič: ”Dobre prakse in pripravljenost deliti jih, pomeni pospeševati razvoj. Današnja tema je izjemno pomembna, ker enega recepta, kako pritegniti mlade, da participirajo v lokalnih okoljih, najverjetneje ni, še posebej zato, ker so značilnosti, okoliščine in obseg priložnosti za mlade različne. Zato si je pomembno redno postavljati vprašanje, kaj si mladi v naši občini želijo.”

Pomen lokalnega okolja pri zagotavljanju kakovostnega mladinskega dela je uvodoma izpostavila tudi direktorica Urada RS za mladino, mag. Dolores Kores: ”Na Uradu za mladino že vrsto let prepoznavamo pomen lokalnega nivoja in prispevamo k razvoju lokalnih mladinskih politik s projektom Rastimo skupaj, sodelujemo pa tudi pri projektu EGL, kar dokazuje, da povezovanje lahko doprinese k še boljšim zgodbam in še bolj pomembnim rezultatom. Na Uradu pa ne sodelujemo samo s projekti, ampak tudi finančno podpiramo mladinske organizacije in mladinske centre, ki delujejo na lokalnem nivoju. Verjamem, da jih bomo lahko na ta način tudi v prihodnosti podprli v okviru evropske kohezijske politike preko mehanizma za okrevanje in odpornost, v smeri digitalizacije in zelenega prehoda.”

Več informacij o konferenci na www.mlad.si.