Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. 11. 2020

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 9. 11. 2020 opravljenih 4.457 testiranj in potrjenih 1.084 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 24,32 odstoten, kar je več kot prejšnji dan (22,49). V bolnišnicah se zdravi 1.171 oseb, od tega 196 na intenzivni negi, 104 bolnikov je bilo odpuščenih. Za posledicami COVID-19 je umrlo 27 oseb, od marca skupaj že 605.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 10. 11. 2020 vključenih 1.356 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in komuniciral s poveljniki CZ na različnih nivojih. S poveljnikom CZ Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se je dogovoril glede postavitve dodatnih šotorov v UKC Ljubljana.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah. Večina štabov deluje v operativni sestavi ali so v pripravljenosti na domu.

Po potrebi zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin in nudijo informacije občanom. Pozivajo jih k spoštovanju preventivnih ukrepov. Evidentirajo, razporejajo in vključujejo prostovoljce v delo. Spremljajo situacijo v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Pomagajo pri zagotavljanju računalniške opreme za izvajanje pouka na daljavo ter usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake.

Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 13.30 si je v Adamičevi ulici v Domžalah starejši občan pri sekanju drv odsekal dva prsta leve roke. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so poškodovanca oskrbeli in ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 14.20 si je delavka v podjetju Fluidmaster v Postojni zlomila nogo. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Postojna in delavko oskrbeli.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 7.49 so v Zgornji Rečici v občini Laško gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Rečica s tal pobrali onemoglo osebo, katera je padla s postelje in jo položili nazaj na posteljo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 9.05 se je v naselju Tatinec, občina Kranj, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili baterijo, postavili vozilo na kolesa, nudili pomoč avto vleki in očistili razlite motorne tekočine. Na kraju so bili reševalci NMP Kranj, ki so pregledali voznika.

Ob 13.18 se je na avtocesti med priključkom Naklo in Kranj vzhod, občina Naklo, osebno vozilo zaletelo v odbojno ograjo in ostalo na prehitevalnem pasu. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli razlite tekočine ter nudili pomoč ostalim službam.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.50 je na jarškem produ ob reki Savi v Ljubljani gorela lesena baraka. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Nadgorica.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.45 so na Cesti padlih borcev v Hrastniku gorele saje v dimniku. Lastnik objekta je pred prihodom gasilcev PGD Hrastnik-mesto, sam pogasil ogenj v kurišču. Gasilci so s termovizijsko kamero preventivno pregledali objekt in dimniško tuljavo, katero bo saniralo dimnikarsko podjetje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 15.20 je bila na območju arheoloških izkopavanj pred izgradnjo vrtca Šentvid pri Stični, občina Ivančna Gorica, uspešno uničena najdena nemška minometna mina, kalibra 81mm, iz obdobja 2. svetovne vojne. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Ljubljanske in Gorenjske regije. Kraj dogodka so zavarovali policisti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.43 so nad naseljem Drežnica, občina Kobarid, naleteli na topovsko granato kalibra 149 milimetrov, z maso 32,3 kilogramov, italijanske izdelave, topovsko granato kalibra 70 milimetrov, z maso 4,82 kilogramov, italijanske izdelave in topovsko granato kalibra 75 milimetrov, z maso 6,7 kilogramov, avstrijske izdelave vse tri iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarne najdbe sta do uničenja spravila v varne prostore pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.00 je v Ulici Toneta Melive v Slovenskih Konjicah zaradi izpada električne energije obstalo dvigalo, v katerem je ostala ujeta ena oseba. Gasilci PGD Zreče so s tehničnim posegom iz dvigala rešili ujeto osebo.

Ob 12.31 si je v Dobletini v občini Nazarje oseba poškodovala nogo in ležala na tleh v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Nazarje so nudili pomoč reševalcem NMP. Reševalci NMP Mozirje so poškodovano osebo oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

Ob 23.28 je na Brodarjevi ulici v Celju zaradi okvare iz grelnika iztekala voda v spodnje stanovanje. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Koper

Ob 7.20 so gasilci Javnega zavoda gasilske enote (JZ GB) Koper v Čežarjih nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 16.01 so v Novem Svetu, občina Škofja Loka, gasilci PGD Škofja Loka nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.43 so gasilci CZR Domžale s tehničnim posegom odprli vrata in vstopili v hišo na Študljanski cesti v Domžalah, v katerem je bila preminula oseba.

Izpostava Maribor

Ob 4.06 so v Panonski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli stanovanje, v katerem se je nahajala obolela oseba in omogočili vstop reševalcem NMP Maribor, ki so obolelega oskrbeli.

Ob 13.55 so v Ulici Staneta Severja v Mariboru gasilci JZ GB Maribor odprli vrata stanovanja, v katerem je bila obolela oseba, reševalci NMP Maribor pa so jo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.09 sta gasilca Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica s tehničnim posegom odprla okno stanovanjskega objekta v Rožni Dolini, občina Nova Gorica, v katerem je bila obnemogla oseba.

Ob 14.49 se je pri izviru reke Hubelj v Ajdovščini večje drevo naslonilo na električne vodnike. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so drevo odstranili z vodnikov ter prepustili sanacijo dežurnim elektro podjetja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.10 je na Meži v Dravogradu oseba padla v stanovanju. Gasilci PGD Dravograd so nudili tehnično pomoč reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, ki so obolelo osebo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/