Skoči do osrednje vsebine

Slovenija cepiva proti COVID-19 naroča v skupnem javnem naročilu, ki ga vodi Evropska komisija

Slovenija za dobavo cepiv proti COVID-19 sodeluje v skupnem javnem naročanju cepiv proti COVID-19, ki ga vodi Evropska komisija in v katerem sodelujejo vse države članice Evropske unije.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je pojasnil: »Evropska unija kot velik kupec, za približno 450 milijoni prebivalcev, lahko v pogajanjih s proizvajalci cepiv proti COVID-19 dosega najugodnejše pogoje, vse od časovnice dobav do drugih pogojev ter seveda najnižje cene cepiv. Dostopnost cepiva je bistvena za pozitiven učinek na širšo družbo Evropske unije. Zagotovo je čas dostopa do cepiva proti COVID-19 pomemben, vendar je enako pomembna tudi varnost cepiva proti COVID.« 

Evropska komisija (EK) je v pogajanja vključila sedem obetavnih proizvajalcev cepiv proti COVID-19 za katere se ocenjuje, da bodo med prvimi na svetu lahko zagotovili cepiva proti COVID-19, seveda ob oštevanju zahtev glede varnosti, učinkovitosti in kakovosti, ki so določene s predpisi Evropske unije (EU) na področju zdravil. 

EK je že sklenila tri pogodbe o predčasnem nakupu cepiv proti COVID-19 v okviru navedenega skupnega javnega naročila, z AstraZeneca za 300 mio odmerkov; z Sanofi za 300 mio odmerkov ter z J&J za 200 milijonov odmerkov. V kratkem pričakujemo podpis pogodbe z BionTech/Pfizer. Intenzivni pogovori glede dobave cepiva proti COVID-19 pa potekajo še s Curevac, Moderna ter Novavax. Slovenija bo podpisala pogodbe z vsemi proizvajalci cepiv proti COVID-19, s katerimi je EK že oziroma bo v kratkem podpisala pogodbe o nabavi po predhodni pridobitvi dovoljenja za promet na Evropski agenciji za zdravila (EMA).

Na ministrstvu za zdravje pojasnjujemo, da se trenutno še ne ve, kateri od navedenih proizvajalcev bodo uspeli na EMA pridobiti dovoljenje za promet za svoje cepivo proti COVID-19 in s tem dokazati njegovo varnost, učinkovitost ter kakovost. Če bo vse potekalo v skladu s pričakovanji bo prvo cepivo proti COVID-19 dostopno v drugi polovici decembra 2020 ali v začetku januarja 2021.

Takoj, ko bo prvo cepiv proti COVID-19 pridobilo dovoljenje za promet na EMA, bo v najkrajšem možnem času dostopno tudi na trgu EU in to vsem državam članicam (DČ) istočasno. Razdelitev cepiv med DČ bo potekala po ključu glede na delež prebivalcev v posamezni DČ, za Slovenijo je to 0,47%.

V kolikor bodo vsi proizvajalci obetavnih cepiv proti COVID-19, s katerimi je EK že sklenila oziroma bo v kratkem sklenila pogodbe o predčasnem nakupu teh cepiv, bo imela Slovenija na voljo celo več cepiv kot jih bo potrebovala.

Vse potrebne korake za uspešno logistiko - distribucijo in razdelitev cepiv na cepilna mesta ter cepljenja proti COVID-19 bo v Sloveniji določila Nacionalna strategija cepljenja proti COVID-19, ki je v pripravi. EK je vsem DČ poslala strategijo cepljenja proti COVID-19 do katere se morajo DČ opredelili do 15. novembra ter pripraviti svojo strategijo cepljenja proti COVID-19 glede finančne, logistične in izvedbene možnosti.