Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenje

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. novembra 2020

EPIDEMIJE IN OKUŽBE LJUDI, ŽIVALI IN RASTLIN

1. POVZETEK POROČILA

V Sloveniji je bilo 8. 11. 2020 opravljenih 2.063 testiranj in potrjenih 464 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 22,49 odstoten, kar je malenkost manj kot prejšnji dan (22,69). V bolnišnicah se zdravi 1.143 oseb, od tega 190 na intenzivni negi, 53 bolnikov je bilo odpuščenih. Za posledicami COVID-19 je umrlo 24 oseb, od marca skupaj že 578.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 9. 11. 2020 vključenih 1.242 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

2.POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH / KLJUČNI POUDARKI

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) RS je izdal odredbo za pomoč CZ pri izdelavi predelnih sten v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, vključno z zagotovitvijo potrošnega materiala, za potrebe povečanja posteljnih kapacitet za bolnike s COVID-19. Ministrstvu za zdravje in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje je poslal predlog, da pred odpustom iz bolnišnice testirajo tudi starejše osebe, ki se vračajo v domačo oskrbo, in ne samo tiste, ki se vračajo v domove starejših občanov.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah. Večina štabov deluje v operativni sestavi ali so v pripravljenosti na domu. Po potrebi zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin in nudijo informacije občanom.

Sodelujejo pri pozivanju občanov k spoštovanju preventivnih ukrepov. Spremljajo situacijo v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, pomagajo pa tudi pri zagotavljanju računalniške opreme za izvajanje pouka na daljavo.

Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Med ključnimi izzivi so zagotavljanje ustrezno usposobljenega kadra za pomoč bolnišnicam in domovom za starejše občane ter zadostnih posteljnih kapacitet, predvsem na področju intenzivnega zdravljenja, ter zagotavljanje toplih obrokov socialno ogroženim učencem osnovnih šol in dijakom srednjih šol.

PREKINITEV PROMETA ZARADI NARAVNIH POJAVOV

Izpostava Koper

Med 6.56 in 7.49 je Uprava za pomorstvo Koper priprla koprsko pristanišče zaradi goste megle.

 

DELOVNE IN RUDNIŠKE NESREČE

Izpostava Ljubljana

Ob 10.55 je v Slovenčevi ulici v Ljubljani v skladišču delavec z viličarjem drugemu delavcu stisnil nogo v predelu gležnja in ga poškodoval. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 11.26 se je pri naselju Studenčice, občina Medvode, pri delu v gozdu poškodoval občan. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana, ki so mu nudili prvo pomoč ter jo iz gozda prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanega občana dokončno oskrbeli ter ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 13.42 je v naselju Podlipoglav, občina Ljubljana, delavec gradbenega podjetja pri delu na višini padel ter se poškodoval. Posredovali so reševalci NMP Ljubljana, ki so osebo oskrbeli ter jo prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku je bila obveščena tudi policija in pristojne službe.

Izpostava Maribor

Ob 9.17 se je v naselju Bezena, občina Ruše, v podjetju Geberit poškodovala ena oseba. Posredovali so reševalci NMP Maribor in poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

 

POGREŠANE OSEBE, ŽIVALI IN STVARI

Izpostava Ljubljana

Ob 18.06 se je pričela iskalna akcija za starejšo dementno oskrbovanko doma na Medvedjem Brdu v občini Logatec, ki je okoli 17.00 zapustila dom. V iskalni akciji so sodelovali policisti, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Medvedje Brdo, vodniki reševalnih psov pri Kinološki zvezi Slovenije in Zveze vodnikov reševalnih psov Ljubljana. Ob 21.48 so izgubljeno osebo našli in jo v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP Logatec.

 

NESREČE V CESTNEM PROMETU

Izpostava Celje

Ob 10.36 se je avtocestnem odseku Vransko–Trojane smer Ljubljana, za predorom Ločica, pripetila prometna nesreča v kateri je voznik tovornega vozila zapeljal v odbojno ograjo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so odklopili akumulator, posipali tekočine z absorbcijskim sredstvom. Poškodovanih ni bilo. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 6.39 je na regionalni cesti v naselju Gozd Martuljek, občina Kranjska Gora, zaradi poledenelega vozišča osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Jesenice. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine na vozišču.

Ob 7.32 je na Spodnjem Jezerskem, občina Jezersko, voznik osebnega vozila zaradi poledenelega vozišča izgubil oblast nad vozilom. Z vozilom je trčil v odbojno ograjo in obstal na vozišču. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in na vozilu odklopili akumulator.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.04 je v bližini Livka, občina Kobarid, padel motorist in se poškodoval. Pomoč so mu nudili reševalci NMP Tolmin in PGD Kobarid.

 

POŽARI V OBJEKTIH

Izpostava Postojna

Ob 22.54 je v Jurčičevi ulici v Ilirski Bistrici v kurilnici stanovanjskega objekta zagorela elektro inštalacija. Lastnik je do prihoda gasilcev PGD Ilirska Bistrica začetni požar pogasil sam, gasilci pa so prostor preventivno pregledali.

 

POŽARI NA PROMETNIH SREDSTVIH

Izpostava Celje

Ob 10.31 je na avtocestnem odseku Vransko–Trojane smer Ljubljana v predoru Jasovnik, občina Vransko, zagorelo v motornem delu tovornega vozila. Začetni požar turbine je lokaliziral in pogasil voznik. Gasilci PGE Celje so s termovizijsko kamero pregledali motorni del vozila, odklopili akumulator ter zavarovali kraj dogodka. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.41 je v Kidričevi ulici v Slovenj Gradcu prišlo do prometne nesreče z udeležbo osebnega vozila. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, posuli cestišče z absorbcijskim sredstvom in usmerjali promet. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so eno osebo z reševalnim vozilom prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

POŽARI V NARAVI OZIROMA NA PROSTEM

Izpostava Celje

Ob 14.07 je na Svetini v občini Štore gorelo drevo. Gasilci PGD Svetina so goreče drevo požagali in pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.00 so na pokopališču na Vrhniki gasilci PGD Vrhnika pogasili manjši požar na enem od grobov.

Ob 7.33 so ob Cesti dveh cesarjev v Ljubljani, gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, pogasili kup odpadkov.

 

NESREČE Z NEVARNIMI SNOVMI 

Izpostava Celje

Ob 11.06 je na avtocestnem odseku Vransko–Trojane smer Ljubljana pred predorom Ločica, občina Vransko, iz tovornega vozila iztekalo gorivo. Gasilci PGE Celje so posuli naftni madež z absorbcijskim sredstvom. Obveščene so bile pristojne službe.

 

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ

Izpostava Brežice

Ob 17.40 so v Naselju Heroja Maroka v Sevnici, gasilci PGD Sevnica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe v stanovanje.

Izpostava Celje

Ob 10.39 so v Sedlarjevem v občini Podčetrtek gasilci PGD Polje - Sedlarjevo s tehničnim posegom vstopili v stanovanjsko hišo in omogočili reševalcem NMP Šmarje dostop do obolele osebe.

Ob 20.19 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje rešili ujeto osebo iz pokvarjenega dvigala in obvestili pristojno službo.

Izpostava Kranj

Ob 19.17 so na Poljanski cesti, občina Gorenja vas - Poljane, gasilci PGD Gorenja vas, nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri prenosu poškodovane osebe.

Ob 20.20 je v stanovanju v ulici Janeza Puharja v Kranju oseba onemogla in padla v kopalnici. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom omogočili reševalcem NMP Kranj vstop v prostor.

Izpostava Maribor

Ob 19.52 so v naselju Kremberk, občina Sveta Ana, gasilci PGD Sveta Ana nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.06 so v Žnidaršičevi ulici v Šempetru pri Gorici, gasilci PGD Šempeter posredovali, kjer so nudili pomoč starejši osebi pri zapiranju vode v stanovanjskem objektu.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.40 je v Potoku, občina Straža, voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vavta vas so iz prostora izčrpali in posesali približno devet kubičnih metrov vode.

Ob 8.30 so ob cesti Žužemberk–Reber, občina Žužemberk, gasilci PGD Žužemberk z vodo počistili madež na površini okoli dveh kvadratnih metrov.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.49 si je v naselju Bevško, občina Trbovlje, občanka pri nabiranju gob poškodovala nogo. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so z pomočjo vrvne tehnike poškodovano osebo rešili iz težko dostopnega kraja, pomagali NMP reševalcem pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/