Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenje

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. novembra 2020

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 7. 11. 2020 opravljenih 3.918 testiranj in potrjenih 889 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 22,69 odstoten, kar je ponovno nekoliko manj kot prejšnji dan (25,43). V bolnišnicah se zdravi 1.125 oseb, od tega 176 na intenzivni negi, 42 bolnikov je bilo odpuščenih. Za posledicami COVID-19 je v soboto umrlo 23 oseb, od marca skupaj že 554.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 8. 11. 2020 vključenih 577 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite RS je spremljal situacijo in po potrebi komuniciral s poveljniki CZ. Odobril je pomoč CZ pri vzpostavitvi novega Covid oddelka v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL).

Predstavnika službe za podporo štabu CZ RS sta si v UKCL ogledala prostor za namestitev zaprošenih ogrevanih šotorov in se s poveljnikom CZ UKCL dogovorila za nadaljnje aktivnosti pri opremljanju sanitarnega bloka za osebje novega Covid oddelka. UKCL je dodatno zaprosil še za 100 m2 pohodnih plošč, folijo za prekrivanje streh, tri grelce za ogrevanje 480 m3 prostora in moštvo za postavitev. Aktivirani bodo pripadniki državne enote za hitre reševalne intervencije (EHI) in drugi pripadniki CZ, ki bodo v ponedeljek, 9. 11. 2020, pomagali pri dokončanju del.

Generalni direktor UKCL se je javno zahvalil vsem izvajalcem, Gospodarskemu razstavišču, Mestni občini Ljubljana, Slovenski vojski, Civilni zaščiti in ekipi UKCL, ki so pomagali v rekordnem času pripraviti in opremiti nove prostore za bolnike, okužene s COVID-19.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah. Čez vikend večina štabov deluje v operativni sestavi ali so v pripravljenosti na domu. Po potrebi zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin in nudijo informacije občanom. Pomagajo pri nadzoru in pozivanju občanov k spoštovanju preventivnih ukrepov. Spremljajo situacijo v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Iz Gorenjske regije poročajo o dobrem sodelovanju med policijo, mestnimi redarstvi, pripadniki CZ in prostovoljci. V Kranjski Gori so med vikendom opazili povečan obisk dnevnih gostov, med katerimi je bilo tudi nekaj kršiteljev.

Med ključnimi izzivi so zagotavljanje ustrezno usposobljenega kadra za pomoč bolnišnicam in domovom za starejše občane ter zadostnih posteljnih kapacitet, predvsem na področju intenzivnega zdravljenja, razvoz toplih obrokov za šolarje ter nabava transportne posode za dostavo obrokov šolarjem in dijakom.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.13 je na Planini Suha, občina Bohinj, padel in se huje poškodoval planinec. Gorski reševalci GRS Bohinj so mu na kraju nudili prvo pomoč in ga pripravili na transport s helikopterjem Slovenske vojske, ki ga je prepeljal v SB Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 15.48 je v vasi Struge, občina Dobrepolje, prišlo do eksplozije kompresorja, pri kateri je občanu odtrgalo nogo. Posredovali so gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Videm in Zdenska vas, ki so do prihoda reševalcev poškodovancu nudili prvo pomoč, vendar je le ta ob prihodu helikopterja in reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) podlegel poškodbam.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 6.19 je na regionalni cesti Voklo–Trboje, občina Šenčur, osebno vozilo zletelo s ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na cestišče in odklopili akumulator. Na kraju je bila prisotna policija in reševalci NMP Kranj, ki so voznico pregledali.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.16 je na cesti Solkan–Grgar, občina Nova Gorica, voznik motornega kolesa zbil kolesarja, ki se je lažje poškodoval po glavi. Gasilci iz Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost (JZ GRD) Nova Gorica so kolesarju nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica, ki so ga na nadaljnje preiskave prepeljali v bolnico Šempeter.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.51 je na Ojstrici, občina Dravograd, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulator ter s pomočjo delovnega stroja vozilo potegnili nazaj na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 9.38 je zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše v naselju Pobegi, občina Koper. Požar so še pred prihodom gasilcev pogasili domači. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Pobegi-Čežarji so opravili strokovni ogled in prezračili stanovanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.04 je na Trati v Kočevju zagorela plinska jeklenka. Pred prihodom gasilcev so občani iznesli jeklenko na plano. Gasilci PGD Kočevje so zaprli ventil ter jeklenko ohladili z vodo.

Ob 14.08 je na Neveljski poti v občini Kamnik zagorelo v drugem nadstropju stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Kamnik, ki so vstopili v objekt, locirali požar v kuhinji in ga pogasili, prezračili prostore, s termovizijsko kamero pregledali okolico in ostrešje ter iznesli ožgane elemente iz kuhinje.

Ob 18.17 se je v Zoletovi ulici v Ljubljani po bloku širil dim. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana Ljubljana in PGD Dravlje, ki so ob prihodu ugotovili da se je v stanovanju v prvem nadstropju zažgala hrana na štedilniku. Pred prihodom gasilcev je gospod že sam odstranil posodo. Gasilci so pregledali in prezračili stanovanje ter stopnišče bloka. Gospod je odklonil zdravniško pomoč

Ob 18.56 je na Viču v Ljubljani gorela vrtna lopa velikosti približno 7x6 metrov. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vič so požar pogasili. Lopa je uničena.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 0.21 je na Planini v Kranju v križišču zagorela pnevmatika osebnega vozila. Gasilci GARS Kranj so gorečo gumo pogasili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

 

Izpostava Postojna

Ob 8.52 je nad naseljem Jurišče, občina Pivka, občan pri delu v gozdu našel ročno bombo Italijanske izdelave, iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta ob prisotnosti policije na kraju uničila pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske ter Gorenjske in Ljubljanske regije.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.43 je v Podgorju v občini Slovenj Gradec zaradi napake na daljnovodu prišlo do prekinitve dobave električne energije. Napako so odpravili dežurni delavci Elektra Celje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 13.23 je občan na kajakaškem poligonu v Tacnu, občina Ljubljana, zdrsnil v vodo in si zlomil stegnenico. Gasilci GB Ljubljana so nudili pomoč reševalcem pri imobilizaciji in prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 8.29 se je v bližini naselja Zgornje Poljčane, občina Poljčane, v gozdu poškodovala oseba. Zaradi težko dostopnega terena, so posredovali gasilci PGD Poljčane, ki so nudili pomoč reševalcem pri prenosu osebe. Poškodovana osebe je bila z reševalnim vozilom prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Ob 19.32 so na Cesti XIV. divizije v Mariboru gasilci GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in rešili občanko, ki je ostala zaprta na balkonu.

Napoved za naslednje dni

V ponedeljek bo pretežno jasno, po nižinah v notranjosti pa se bo zadrževala megla ali nizka oblačnost, marsikje ves dan. Predvsem v Vipavski dolini bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem do 18 °C.

V torek bo na Primorskem, v Posočju in v višjih legah nad okoli 1000 m pretežno jasno. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Drugod bo oblačno ali megleno. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 7, najvišje dnevne od 7 do 11, na Primorskem do 18 °C.

V sredo se vreme ne bo kaj dosti spremenilo, le vrh nizke oblačnosti bo še nekoliko višje, nekaj nizke oblačnosti pa bo lahko občasno tudi ob morju. V četrtek se bo nizka oblačnost v notranjosti Slovenije razkrojila, pooblačilo pa se bo na Primorskem in Notranjskem.