Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. novembra 2020

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. POVZETEK POROČILA

V Sloveniji je bilo 6. 11. 2020 opravljenih 6.340 testiranj in potrjenih 1.612 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 25,43 odstoten, kar je nekoliko manj kot prejšnji dan (26,53). V bolnišnicah se zdravi 1.084 oseb, od tega 178 na intenzivni negi, 93 bolnikov je bilo odpuščenih. Za posledicami COVID-19 je umrlo 34 oseb, kar je največ v enem dnevu do zdaj, od marca pa skupaj že 531.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 7. 11. 2020 vključenih 656 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

2. POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH / KLJUČNI POUDARKI

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in po potrebi komuniciral s poveljniki CZ na različnih nivojih, tudi glede zaprosila Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana za pomoč pri selitvi lekarne in zagotavljanju ogrevanih šotorov za osebje.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah in nadaljujejo z izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin in nudijo informacije občanom. Pomagajo pri nadzoru in pozivanju občanov k spoštovanju preventivnih ukrepov. Pozivajo prostovoljce, da se pridružijo ekipam za pomoč in vodijo evidenco prijavljenih prostovoljcev. Spremljajo situacijo v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Poveljnik CZ za Notranjsko, Sandi Curk, je obvestil poveljnika CZ RS, člane regijskega štaba CZ, poveljnike občinskih štabov CZ ter vse županje in župane v regiji, da je v karanteni. Kljub temu do nadaljnjega še vedno aktivno opravlja vse naloge poveljevanja in je stalno dosegljiv po telefonu.

Večina občin v Ljubljanski regiji načrtuje okrepljene nadzore na javnih površinah in igriščih. Povečuje se število oseb, ki potrebujejo psihološko pomoč.

V naslednjem tednu se začne oziroma nadaljuje šolanje na daljavo, zato potekajo priprave za delitev toplega obroka učencem in dijakom, ki so do njega upravičeni. Občine postavljajo vprašanja glede varstva otrok nižjih razredov, katerih starši zaradi narave dela ne morejo ostati doma. Ocenjujejo, da bodo nekateri učenci potrebovali pomoč, ki jo bodo poskušali organizirati s pomočjo nevladnih organizacij in prostovoljcev.

V obalnih občinah opozarjajo, da odloki, priporočila, obvestila in navodila za javnost niso prevedena v jezik manjšine. Skrbi jih vedno večje prehajanje lastnikov nepremičnin v obalnih občinah iz drugih, bolj ogroženih regij.

V Gorenjski regiji, kjer se virus še vedno nenadzorovano širi, se sprašujejo, kako učinkovito ukrepati, če ne vedo, kje so viri okužb.

 

Plazovi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.07 je na glavni cesti v naselju Movže v občini Mislinja večji kamen oviral promet. S cestišča so ga odstranili gasilci iz prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Mislinja in sprostili promet.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.23 so se pod Stolom, občina Žirovnica, zaplezali trije planinci. Gorski reševalci Gorsko reševalne službe (GRS) Radovljica so jih z vrvno tehniko rešili in jih pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.27 je na Brani v občini Kamnik jadralni padalec takoj po vzletu strmoglavil in hudo poškodovan obvisel v skalah. Posredovali so reševalci GRS Kamnik in posadka s helikopterjem SV z zdravnikom helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu. Poškodovanca so s tehničnim posegom rešili iz padala, ga oskrbeli, pripravili za transport in prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 8.31 je v Globokem v občini Brežice občan pri delu na višini padel z lestve in se pri tem poškodoval. Reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Brežice so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice.

  

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 15.20 so na Štefanji Gori, občina Cerklje na Gorenjskem, gasilci PGD Cerklje na Gorenjskem so s kisikom oskrbeli obolelo osebo do prihoda reševalcev NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.16 je bila pri Pipa baru v Logatcu neodzivna oseba v osebnem vozilu. Aktivirani so bili gasilci iz PGD Dolnji Logatec. S tehničnim posegom so spravili osebo iz vozila ter začeli s temeljnimi postopki oživljanja, tudi s pomočjo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED), vse do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (NMP ZD) Vrhnika ter Reševalne postaje (RP) Ljubljana.

  

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 14.23 sta v Boštanju, občina Sevnica, trčil osebni vozili. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom izvlekli ukleščeno poškodovano osebo iz vozila in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Nudili so pomoč policiji in reševalcem NMP. Reševalci NMP Sevnica so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.14 je na regionalni cesti Logatec–Hotedršica voznik z osebnim vozilo zapeljal s ceste v jarek in se prevrnil na streho. Poškodovali sta se dve osebi. Očividci so štirim osebam, ki so bile v vozilu pomagali iz vozila. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka nudili pomoč dvema poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Logatec. Odklopili so akumulator, nudili pomoč policiji in avtovleki in počistili cestišče.

Izpostava Murska Sobota

Ob 21.21 je v Moščancih, občina Puconci, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Poškodovala se je voznica vozila, oskrbeli so jo reševalci Prehospitalne enote (PHE) Murska Sobota. Gasilci PGD Murska Sobota so nudili pomoč reševalcem in razsvetljevali kraj dogodka.

Izpostava Postojna

Ob 13.47 se je na cesti Cerknica–Rakitna, občina Cerknica, pri padcu z motociklom poškodoval motorist. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovancu, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica pri prenosu v reševalno vozilo. Poškodovanega motorista so odpeljali v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 18.28 je v naselju Križe, občina Brežice, zagorel stanovanjski objekt. Posredovali so gasilci PGD Križe, Spodnja Pohanca, Sromlje, Dečno selo, Globoko, Brežice in Veliki Kamen, ki so požar pogasili. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 17.28 so v naselju Lokavec, občina Laško, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Laško in Rimske Toplice. Lokalizirali so gorenje v tuljavi, odstranili gorljiv material, očistili dimniško tuljavo, prezračili prostore ter pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Koper

Ob 14.13 se na Obali v Portorožu v občini Piran kadilo iz zapuščenega objekta. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so pogasili kurišče.

Izpostava Kranj

Ob 15.37 so v Podjelju, občina Bohinj, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Bohinjska Češnjica so požar pogasili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 13.14 je na Hočkem Pohorju, občina Hoče-Slivnica, zagorelo osebno vozilo. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB ) Maribor in PGD Hoče so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

  

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 17.15 je v Celju gorel kup odpadnega pohištva in gradbenega materiala. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Celje - Gaberje so pogasili požar na površini okoli 15 kvadratnih metrov.

Izpostava Koper

Ob 14.33 je na Jadranski cesti v Ankaranu občanu med kurjenjem ogenj ušel izpod nadzora. Še pred prihodom gasilcev je ogenj pogasil sam. Gasilci JZ GB Koper so površino dodatno zalili z vodo.

Izpostava Maribor

Ob 17.32 je v Jelenčah, občina Pesnica, ob cesti zagorel manjši kup odvrženega materiala. Gasilci PGD Pesnica so požar pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.35 je izven naselja Bučečovci, občina Križevci, zagorelo v gozdu. Požar na površini približno 350 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Bučečovci.

Ob 18.51 je Polanski ulici v Kapci, občina Lendava, gorela podrast na manjši površini. Gasilci PGD Kapca in Lendava so požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.14 so na Juhantovi poti v Komendi gasilci PGD Komenda in Moste pogasili manjši zabojnik za komunalne odpadke.

Ob 22.44 je v Jerajevi ulici v Ljubljani zagorelo v zabojniku za plastične komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Šentvid. Požar je zabojnik v celoti uničil.

  

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.23 je v Kroški ulici v Murski Soboti delovni stroj pri izvajanju gradbenih del prebil plinovod. Gasilci PGD Murska Sobota in delavci Adria plina so zatesnili cev in preprečili uhajanje plina.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.26 se je po večstanovanjskem objektu v Delpinovi ulici v Novi Gorici širil dim zaradi slabega izgorevanja v peči na drva v stanovanju v prvem nadstropju. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica. Opravljene meritve prisotnosti plinov so pokazale močno povišano koncentracijo ogljikovega monoksida v treh stanovanjih in kletnem prostoru objekta. Stanovalcu so odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja, prezračili prostore in ponovili meritve. Druga meritev ni več pokazala prisotnosti plina.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.12 so gasilci PGD Vučja vas in Križevci pri Ljutomeru očistili cesto na relaciji Bučečovci–Križevci pri Ljutomeru v dolžini okoli 4 kilometrov očistili cestišče na kateri se je nahajala gnojnica.

Ob 20.12 je na relaciji Banovci–Križevci, občina Veržej, prišlo do onesnaženja ceste z gnojnico v dolžini 4 kilometre. Cesto so očistili gasilci PGD Banovci.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 22.28 so v Kovinarski ulici v Krškem gasilci PGE Krško s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Krško pri oskrbi obolele osebe.

Izpostava Celje

Ob 11.00 so v Grušovlju, občina Rečica ob Savinji, gasilci PGD Grušovlje izčrpali vodo iz bivalnega vikenda.

Ob 17.08 so v Laškem gasilci PGD Laško v objektu rešili štiri osebe iz kabine okvarjenega dvigala.

Ob 17.44 so v Brodarjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v katerem se je nahajala obolela oseba in reševalcem NMP Celje omogočili dostop do nje. Ti so jo oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Kranj

Ob 17.40 so na cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.33 so v Pancah v občini Ljubljana gasilci PGD Lipoglav odstranili drevesa, ki so ogrožala stanovanjsko hišo.

Izpostava Maribor

Ob 11.1 so v naselju Log, občina Ruše, gasilci PGD Bistrica ob Dravi nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu poškodovane osebe.

Ob 23.48 so v Oračevi ulici v Miklavžu na Dravskem polju gasilci PGD Miklavž na Dravskem polju odprli vrata stanovanja. Omogočili so vstop reševalcem NMP Maribor do onemogle osebe, kateri so jo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 22.47 so v Dovcah na Rakeku, občina Cerknica, gasilci PGD Rakek nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/