Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. novembra 2020

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 5. 11. 2020 opravljenih 5.895 testiranj in potrjenih 1.564 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 26,5 odstoten, kar je manj kot prejšnji dan (28,13 odstoten). V bolnišnicah se zaradi COVID-19 zdravi 1.069 oseb, od tega jih je 168 na intenzivni negi. Za posledicami COVID-19 je umrlo 26 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 6. 11. 2020 vključenih 1.973 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

2  Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je izdal Odredbo za zagotovitev ventilacije v šotorih z zaščitno opremo ter nakup označevalnih trakov CZ. Obiskal je Štab CZ Notranjska in si ogledal prostore rdeče cone v Inkubatorju v Velikem Otoku (v Postojni).

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah in nadaljujejo z izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin in nudijo informacije občanom. Pomagajo pri nadzoru in pozivanju občanov k spoštovanju preventivnih ukrepov. Pozivajo prostovoljce, da se pridružijo ekipam za pomoč in vodijo evidenco prijavljenih prostovoljcev. Spremljajo situacijo v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih.

V naslednjem tednu se začne oziroma nadaljuje šolanje na daljavo, zato potekajo priprave za delitev toplega obroka učencem in dijakom, ki so do njega upravičeni.

Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.25 si je na Planini pod Prevalo, občina Tržič, planinka poškodovala roko. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič, ki so osebo oskrbeli, prepeljali v dolino in predali ekipi Nujne medicinske pomoči (NMP) Tržič.

Ob 17.40 sta se na poti z Jerebikovca, občina Kranjska Gora, izgubila dva planinca, ki nista imela luči. Gorski reševalci GRS Mojstrana so planinca našli nepoškodovana in ju pospremili v dolino.

Ob 20.00 si je na Vodiški planini, občina Radovljica, pohodnica zlomila golen. Reševalci GRS Radovljica so poškodovanko na kraju oskrbeli, na klasični način prenesli v dolino, kjer so jo predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Radovljica in Bled.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.21 se je v Šentjanžu nad Dravčami, občina Vuzenica, občan poškodoval z delovnim strojem. Ponesrečenca so na kraju oskrbeli reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem in pripeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.30 je oseba padla z Hudičevega mostu v Zatolminu, občina Tolmin, v strugo reke Tolminke. Gasilci iz prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tolmin in gorski reševalci GRS Tolmin so ga našli utopljenega približno 100 metrov nižje v strugi reke. Prenesli so ga do ceste, kjer so ga prevzele pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 16.53 sta na Delavskem mostu v Kranju trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, odklopila baterijo na osebnem vozilu in z absorbentom sanirali razlite tekočine. Na kraju je bila prisotna policija.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.01 je v naselju Radovlja, občina Šmarješke Toplice, voznik traktorja zapeljal s ceste in se naslonil na brežino. Sopotnica na traktorju je padla s traktorja in se poškodovala. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmarjeta so zavarovali in stabilizirali traktor ter pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so poškodovano odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Ob 18.37 je v naselju Drganja sela, občina Straža, na parkirišču občana osebno vozilo stisnilo ob kamniti zid. Gasilci PGD Vavta vas in GRC Novo mesto so osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Novo mesto. O nesreči so bile obveščene pristojen službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 17.16 se je v stanovanjski hiši v Pečkih, občina Koper, vžgal kamin na bioetanol. Posredovali so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so kamin odnesli iz stanovanja in ga pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.52 je v naselju Željne v občini Kočevje zagorela je električna napeljava v leseni lopi. Požar je pogasil lastnik. Gasilci PGD

Šalka vas in Kočevje pa so opravili ogled.

Izpostava Novo mesto

Ob 4.44 je v Sečjem selu, občina Črnomelj, zagorelo v stanovanjski hiši. Posredujejo gasilci PGD Vinica, Zilje in Učakovci - Vukovci.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.54 je na Ledarski ulici v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Goreče vozilo so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Zgornja Šiška.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 18.22 je na obalni kolesarski poti med Koprom in Izolo zagorelo razkužilo v plastičnem stranišču. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.36 so v Kolodvorski ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, pogasili podzemni zabojnik za papir.

Ob 14.02 je na Miklošičevi cesti v Ljubljani gorela vsebina potopnega zabojnika za biološke odpadke, v katerem je bilo po večini listje drevja. Gasilci GB Ljubljana so zabojnik odprli in požar pogasili.

Ob 18.57 je na Ulici Malči Beličeve v Ljubljani gorel zabojnik za odpadni papir. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 0.01 je na Taboru v Cerknici gorel plastičen zabojnik za smeti. Gasilci PGD Cerknica so požar v katerem je zabojnik in vsebina zabojnika v celoti pogorel pogasili ter požarišče deloma sanirali.     

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.40 so se med vožnjo v Rogaški Slatini pregrele zavore na tovornem vozilu. Gasilci PGD Rogaška Slatina in Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj, ohladili zavore, pregledali okolico zavor in očistili cesto.

Izpostava Kranj

Ob 22.30 so v naselju Rodine, občina Žirovnica, gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP Jesenice do poškodovane osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.16 so v reki Savi na Ježici v Ljubljani našli utopljeno osebo, ki so jo pogrešali od jutra. Gasilci GB Ljubljana so utopljenca potegnili na brežino in ga predali pristojni službi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/