Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. novembra 2020

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

  1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 4. 11. 2020 opravljenih 5.991 testiranj in potrjenih 1.685 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 28,13 odstoten, kar je manj kot prejšnji dan (32,11 odstoten). V bolnišnicah se zaradi COVID-19 zdravi 1.023 oseb, od tega jih je 161 na intenzivni negi. Za posledicami COVID-19 je umrlo 30 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 5. 11. 2020 vključenih 1.756 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

  1. Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je kot govorec sodeloval na videokonferenci za pojasnitev ukrepov in smernic za preprečitev širjenja okužb s SARS-COV-2. Ostali govorci na videokonferenci so bili evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Damijan Jaklin, vodja strokovne posvetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje prof. dr. Bojana Beović, dr. med., direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek, dr. med., vladni govorec Jelko Kacin, dr. Mojca Ferjančič Podbregar in regijski poveljniki CZ. Sodelovali so tudi predstavniki občinskih štabov CZ. Konferenco je vodil poveljnik regijskega štaba CZ Notranjska, Sandi Curk.

Poveljnik CZ RS je na povabilo Cveta Uršiča, državnega sekretarja na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, sodeloval tudi na videokonferenci z domovi za starejše občane, kjer je predstavil vlogo civilne zaščite pri pomoči zavodom.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah in nadaljujejo z izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin in nudijo informacije občanom. Pomagajo pri nadzoru in pozivanju občanov k spoštovanju preventivnih ukrepov. Pozivajo prostovoljce, da se pridružijo ekipam za pomoč in vodijo evidenco prijavljenih prostovoljcev. Še vedno spremljajo situacijo v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Na podlagi prejete okrožnice Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport glede zagotavljanja toplega obroka za učence in dijake v času šolanja na daljavo, občine pridobivajo podatke o številu učencev oziroma dijakov, ki so upravičeni do obroka.

Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.52 se je v gozdu v Rožni Dolini, občina Nova Gorica, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Posredovali so reševalci Enote za hitre intervencije Mestne občine Nova Gorica (HRI MONG), ki so poškodovanega kolesarja prenesli do reševalnega vozila in ga je prepeljal v bolnišnico.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.24 se je na regionalni cesti Razdrto–Vipava pri Podnanosu, občina Vipava, prevrnilo osebno vozilo. Poškodovanih ni bilo. Posredovali so gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, ki so iz vozila rešili voznika, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine na cestišču in nudili pomoč avto vleki pri postavitvi vozila na kolesa.

Izpostava Novo mesto

Ob 3.53 je na avtocesti pri Dolenjem Karteljevem, občina Novo mesto, tovorno vozilo podrsalo odbojno ograjo in pri tem poškodovalo rezervoar, iz katerega je iztekalo gorivo po cestišču. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, iz poškodovanega rezervoarja prečrpali okoli 200 litrov goriva, z vpojnimi sredstvi posuli po izteklem gorivu in očistili cestišče. Dežurni delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) so zavarovali kraj dogodka in pomagali pri odstranjevanju posledic nesreče.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 16.29 je v naselju Zgornje Jezersko, občina Jezersko, zagorelo v dimniku objekta. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Jezersko so goreče saje pogasili in očistili dimnik.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.17 je na Petkovškovem naselju v Ljubljani, na objektu gorela platnena ponjava. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana  in PGD Ljubljana mesto.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 16.55 je na parkirnem prostoru pred trgovino Spar v Žolgarjevi ulici v Slovenski Bistrici zagorelo v motorju osebnega vozila. Posredovali so gasilci PGD Slovenska Bistrica, ki so pogasili požar, zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator v vozilu.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Od 18.30 do 20.00 je v Ljubljani na Miklošičevi, Roški, Gosposvetski cesti, Nazorjevi, Herbersteinovi in Dolničarjevi ulici gorelo šest zabojnikov za odpadke. Požare so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 8.21 so na Bežigrajski cesti v Celju delavci v revizijskem jašku pri vzdrževanju telekomunikacijskega omrežja zaznali sum na prisotnost nevarnih plinov. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka in opravili detekcijo plinov. V jašku je bilo 16% kisika, zato se je en delavec počutil slabo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.16 je pri naselju Osek v občini Nova Gorica krajan pri urejanju sadovnjaka naletel na dve ročni bombi Lakoš, avstro-ogrskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi stredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta nevarni najdbi odstranila ter prepeljala v ustrezno skladišče do uničenja.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.17 so v naselju Lutrško selo, občina Novo mesto, delavci pri rušenju starejše stanovanjske hiše naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske regije so varno odstranili in na kraju uničili osem ročnih bomb nemške izdelave, eno ročno bombo jugoslovanske izdelave, osem kosov lovskega streliva in 164 kosov pehotnega streliva, vse ostanek 2. svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.06 je v Podvelki prišlo do nenačrtovanega izpada oskrbe z električno energijo. Brez elektrike je bilo 938 odjemalcev.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 18.49 je v Belovem, občina Laško, prišlo do okvare vodovoda v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Sedraž so zaprli glavni ventil za vodo in izčrpali vodo iz kletnih prostorov stanovanjske hiše.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/