Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. Novembra 2020.

EPIDEMIJE IN OKUŽBE LJUDI, ŽIVALI IN RASTLIN

1. POZETEK POROČILA 

V Sloveniji je bilo 3. 11. 2020 opravljenih 6.311 testiranj in potrjenih 2.027 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 32,11% odstoten, kar je več kot prejšnji dan (25,63). V bolnišnicah se zdravi 979 oseb, od tega jih je 155 na intenzivni negi. Za posledicami COVID-19 je umrlo 29 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 3. 11. 2020 vključenih 1.620 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

2. POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH / KLJUČNI POUDARKI

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) RS je imenoval Delovno skupino za spremljanje stanja zalog zaščitnih sredstev v Zavodu RS za blagovne rezerve in Državnemu logističnemu centru (DLC) Roje. Komuniciral je s predstavniki regijskih štabov CZ.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah in nadaljujejo z izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Pomagajo predvsem pri nadzoru in pozivanju občanov k spoštovanju preventivnih ukrepov. Pozorno spremljajo situacijo v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Sodelujejo pri iskanju rešitev in lokacij za vzpostavitev dodatnih rdečih con, pridobivanju ustreznega kadra za pomoč v ustanovah, kjer število okuženih še vedno narašča, ter iskanju namestitvenih kapacitet za zdravstvene delavce.

 

 

POTRES

Ob 4.04 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,1 v bližini Žužemberka, 44 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Žužemberka, Drenja, Mačkovca pri Dvoru, Rapljeva in Vrbovca. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

 

PREKINITEV PROMETA ZARADI NARAVNIH POJAVOV

Izpostava Nova Gorica

Od 18.46 je bila na hitri cesti Razdrto–Nova Gorica, med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina, zaradi burje, ki je v sunkih dosegala hitrost do 100 kilometrov na uro, uvedena zapora prometa 1. stopnje. Prepoved velja za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Od 19.05 dalje je pričela veljati zapora prometa 1. stopnje tudi na odseku regionalne ceste Podnanos–Manče–Vipava.

 

DELOVNE IN RUDNIŠKE NESREČE

Izpostava Koper

Ob 9.29 se je v pristanišču Luka Koper, občina Koper, pri padcu z višine na ladji Grande Detroit poškodoval mornar. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci Prehospitalne enote (PHE) – obala in ga nato prepeljala v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Izpostava Kranj

Ob 10.00 se je na Trati v občini Škofja Loka pri padcu z višine v poslovnem objektu poškodoval delavec. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka in nato prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

POGREŠANE OSEBE, ŽIVALI IN STVARI

Izpostava Celje

 

Ob 13.15 je bila na območju Brdo v občini Šentjur pogrešana oseba. Pogrešano osebo so iskali poleg policistov tudi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šentjur, Dobje, Planina in Kalobje ter vodniki reševalnih psov Skupine za iskanje pogrešanih (SIP) Zahodnoštajerske regije in Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije (ZRPS). Iskana oseba je bila najdena okoli 18. ure.

 

NESREČE V CESTNEM PROMETU

Izpostava Ljubljana

Ob 7.42 je v naselju Serjuče, občina Moravče, občanka z osebnim vozilom zapeljala v potok in se pri tem prevrnila na streho. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Moravče so vozilo potegnili nazaj na vozišče, v potok namestili pivnike, odklopili akumulator na vozilu ter posuli in očistili vozišče. Voznico so na kraju oskrbeli reševalci NMP Domžale.

Ob 11.41 je na regionalni cesti Grosuplje–Višnja gora, izven naselja Spodnje Blato v občini Grosuplje, osebno vozilo zapeljalo s cestišča, se zaletelo v brežino, prevrnilo in obstalo na kolesih. Gasilci PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovanemu vozniku, ki je sam prišel iz vozila in je krvavel iz predela glave, odklopili akumulator na vozilu, očistili cestišče in nudili pomoč avto vleki pri nalaganju poškodovanega vozila. Aktivirani so bili tudi gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, vendar njihova pomoč ni bila potrebna. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanega voznika na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 16.47 so na Štajerski cesti v Ljubljani trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in nudili prvo pomoč dvema lažje poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

 

POŽARI V OBJEKTIH

Izpostava Kranj

Ob 0.26 je v Pestotnikovi ulici v naselju Mlaka pri Kranju zagorelo ostrešje stanovanjske hiše, občina Kranj. Posredovali so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Britof, Kokrica, Kranj - Primskovo, Goriče in Breg ob Savi, ki so požar pogasili in prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.23 je v Česnikovi ulici v Ljubljani gorelo za kuhinjskimi elementi v kuhinji stanovanja v četrtem nadstropju večstanovanjske stavbe.

Požar so pričeli gasiti stanovalci z ročnim gasilnim aparatom, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana, ki so tudi odstranili ožgane kuhinjske elemente, izklopili elektriko v kuhinji, pregledali v požaru ožgano površino in s pomočjo nadtlačnega prezračevalnika prezračili stanovanje. Stanovalcem so svetovali, naj električno inštalacijo pregleda strokovno usposobljena oseba.

Ob 18.44 je med Saveljsko cesto in kamniško železnico v Ljubljani gorela lesena vrtna lopa. Požar so pogasili gasilci PGD Ježica in GB Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 14.39 je v Kosovelovi ulici v Sežani zagorelo olje v kuhinji. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Sežana so požar pogasili, odklopili električno energijo in plin ter iznesli ožgane kuhinjske elemente in nato preventivno pregledali vse prostore večstanovanjskega objekta. Zaradi požara poškodovano osebo pa so na kraju oskrbeli reševalci NMP Sežana in prepeljali v SB Izola.

Ob 17.27 je v Slavini, občina Postojna, zagorelo v dimniku. Gasilci PGD Slavina so požar pogasili in s termovizijsko kamero pregledali dimno tuljavo in ostrešje hiše. Gasilci so lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 18.45 se je na Orleški cesti v Sežani v kurilnici stanovanjskega objekta močno kadilo zaradi okvare na gorilniku peči na pelete. Gasilci ZGRS in PGD Sežana so izklopili peč in prezračili prostore.

 

EKSPLOZIJE

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.03 je v zapuščenem industrijskem objektu na Cesti 25. junija v Novi Gorici prišlo do eksplozije in posledično do požara v objektu. Ogenj so pogasili poklicni gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost (JZ GRD GE) Nova Gorica in gasilci PGD Nova Gorica ter iz objekta odstranili več plinskih jeklenk. V objektu se je nahajala ena oseba, ki je podlegla poškodbam. Na kraju so posredovali tudi reševalci NMP Nova Gorica in policisti.

 

NESREČE Z NEVARNIMI SNOVMI

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.30 je v naselju Poče, občina Cerkno, zaradi tehnične napake iz delovnega stroja iztekla manjša količina hidravličnega olja, ki je onesnažilo cestišče. Posredovala sta gasilca PGD Gorje - Trebenče-Poče. Onesnaženo površino sta posula z absorbenti in počistila cestišče. Do onesnaženja narave ni prišlo.

 

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ

Izpostava Ljubljana

Ob 8.26 so v Kalanovi ulici v Medvodah gasilci PGD Preska – Medvode s tehničnim posegom odprli notranja vrata v stanovanjski hiši in tako omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Ob 12.33 sta na Tržaški cesti v Ljubljani, gasilca GB Ljubljana s tehničnim posegom odprla vhodna vrata stanovanja v šestem nadstropju večstanovanjske stavbe in reševalcem ter policistom omogočila dostop do preminule osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.00 so na Trgu Revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu s tehničnim posegom rešili ujeto osebo.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/