Skoči do osrednje vsebine

Na ministrstvu za zdravje smo sprejeli prave odločitve

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na novinarski konferenci pohvalil izvajalce zdravstvenih storitev: »Vesel sem, da lahko držim obljubo in da je vsak, ki je potreboval bolnišnično zdravljenje, le tega tudi dobil. V zadnjih dneh se je zdravstveni sistem razmeram dobro prilagodil, kar kaže, da smo tudi na ministrstvu za zdravje sprejeli kar nekaj odločitev v pravo smer. Ne samo glede postopnega sproščanja prostih postelj za obravnavo COVID-19 pacientov, sofinanciranja opreme za obravnavo COVID-19 pacientov, ukrepov za premeščanje in nagrajevanje zdravstvenih delavcev, ampak tudi z zagotavljanjem povračila sredstev za obravnavo COVID-19 pacientov, za triažo na vstopnih točkah ter za sofinanciranje OVO opreme in testiranj.«

Minister za zdravje Tomaž Gantar | Avtor: Ministrstvo za zdravje

Vrh epidemije v drugem valu se pričakuje v tem tednu, zato smo na ministrstvu bolnišnice pozvali, da število intenzivnih postelj za obravnavo COVID-19 paciente v naslednjih dneh povečajo še za dodatnih 100 postelj. Povečevanje števila razpoložljivih postelj za COVID-19 paciente pa vpliva na sorazmerno zmanjševanje programov za druge bolnike, zato je za zagotavljanje obravnave tudi drugim pacientov potrebno obvladati epidemijo.

Zdravstveni delavci delujejo v izrednih razmerah, zato je minister za zdravje opozoril: »V Sloveniji imamo manj zdravstvenih delavcev kot v drugih državah in ukrepi, ki smo jih sprejeli so le pomoč in ne pomenijo rešitve. V zakonu PKP5 smo omogočili premeščanje zdravstvenih delavcev med izvajalci in nagrajevanje zdravstvenih delavcev, ki neposredno delujejo v okolju s COVID-19 pacientov. Za pomoč so bili že pretekli teden poklicani specializanti, v domovih za starejše pa pomagajo tako študenti medicine kot zdravstvene nege. Zahvala vsem za njihovo predanost in požrtvovalno delo, hvala tudi številnim prostovoljcem.«

Glede hitrih testov je minister za zdravje povedal, da hitri testi omogočajo obvladovanje epidemije v vseh fazah razvoja okužbe, zato so lahko pomemben element pri njenem obvladovanju. Strokovna skupina je izbrala hitre teste, ki so dovolj občutljivi, na ministrstvu smo preverili njihovo dobavljivost, strokovna komisija pa je pripravila kriterije za testiranje, koga in na kakšen način testirati. V teh dneh se pripravlja še sistem spremljanja in obveščanja o rezultatih testov.

Za medicinsko in varovalno opremo smo na ministrstvu za izvajalce zdravstvene dejavnosti zagotovili več kot 132,5 milijona EUR, iz Proračuna RS 74,9 milijona EUR in 57,6 milijona EUR iz evropskih sredstev. Na ministrstvu za zdravje smo vsem izvajalcem zdravstvenih storitev zagotovili tudi sredstva zaradi izpada opravljanja dejavnosti v prvem vali epidemije ter za vse bolnišnice, ki obravnavajo COVID-19 bolnike zagotovili tudi povračilo sredstev za razliko od polne do realizirane vrednosti programa.