Skoči do osrednje vsebine

Minister Šircelj na neformalnem srečanju finančnih ministrov Evropske unije

Minister mag. Andrej Šircelj se je danes udeležil neformalne videokonference Sveta za ekonomske in finančne zadeve. Na dnevnem redu zasedanja so bili sklepi Sveta na področju preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, Akcijski načrt za reševanje slabih posojil v Evropi in letno poročilo Evropskega fiskalnega odbora.

Modra podlaga z dvema rumenima petokrakima zvezdama. Izsek iz zastave EU.

Modra podlaga z dvema rumenima petokrakima zvezdama. Izsek iz zastave EU. | Avtor: Ministrstvo za finance

Zasedanje Sveta za ekonomske in finančne zadeve (ECOFIN) se je začelo z izmenjavo mnenj o sklepih na področju preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma. Ministri so izrazili široko podporo zaključkom sklepov. Prav tako so podprli sklepe o Letni strategiji za trajnostno rast 2021 in posebno poročilo Evropskega računskega sodišča o evropskem semestru.

Ministri so opravili pregled trenutnega stanja na področju slabih posojil v Evropi in se strinjali, da se je potrebno pripraviti na prihajajoče vplive spremenjenih gospodarskih pogojev zaradi epidemije na poslovanje bank. Evropska komisija bo predvidoma v mesecu decembru predstavila nov Akcijski načrt za reševanje slabih posojil v Evropi.

Predsednik Evropskega fiskalnega odbora je predstavil letno poročilo. Ministri so v razpravi zagovarjali poenostavitev in fleksibilnost fiskalnih pravil. »Ob obravnavi poročila Evropskega fiskalnega odbora za leto 2019 se je odvila razprava ne le o fiskalnem okviru za leto 2019, ampak tudi o obsegu fiskalnega prostora v prihodnje. Glede na drugi val epidemije obstaja verjetnost, da bo okrevanje trajalo dlje. V tem trenutku je ključno, da se zavedamo pomembnosti sedanje fiskalne podpore za okrevanje gospodarstva in družbe ter da zavarujemo investicije. V prihodnosti, ko bo čas za razpravo o ponovni veljavnosti in operativnosti fiskalnih pravil, pa bo smiselno razpravljati tudi o njihovi poenostavitvi,« je povedal minister Šircelj.

Pod zadnjo točko dnevnega reda so ministri obravnavali statistična poročila za leto 2020 in podprli sklepe Sveta.

Dan pred zasedanjem Sveta ECOFIN se je minister mag. Šircelj udeležil videokonferenčnega zasedanja Evroskupine. Na zasedanju so člani razpravljali o pomembnosti hitrega ukrepanja ob naraščanju števila okužb po vsej Evropi in dogovorjenih varnostnih mrežah, ki bodo ljudem, podjetjem in državam v pomoč pri spopadanju s posledicami krize. Na podlagi poročila o digitalnem evru, ki ga je pripravila Evropska centralna banka, so ministri soglašali, da digitalni evro predstavlja veliko prednosti in koristi. Ob tem bo pri uvajanju le-tega treba poskrbeti za ohranitev monetarne in finančne stabilnosti.